Gå til sidens hovedinnhold

Her er Oslos nye badeanlegg, men det er over ett år forsinket: - Jeg er skikkelig oppgitt

Badeanlegget skulle stått klart da Tøyenbadet stengte.

Se video av Oslos nye badeanlegg:

ØKERN (Nettavisen): På Økern i Oslo har det kommet opp en turkis plasthall, som skal huse Oslos badeglade innbyggere mens Tøyenbadet bygges opp igjen.

Men selv om badet skulle stått ferdig til Tøyenbadet ble stengt ved nyttår for over ett år siden, er det midlertidige badet fortsatt ikke åpnet.

- Jeg har sluttet å bli overrasket over utsettelsene på det midlertidige badet på Økern. Dette badet skulle jo stå klart før Tøyenbadet ble revet, og nå er det blitt utsatt så mange ganger at nesten halve levetiden på dette badet er sløst bort, sier Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, til Nettavisen.

Nettavisen har skrevet flere artikler om forsinkelsene ved badet, forrige gang i september i fjor: Oslos badeanlegg forsinket igjen: - Jeg blir målløs

- Halvannet år gått

Da Nettavisen besøkte tomta der badeanlegget bygges denne uken, var det full byggeaktivitet på stedet. Anleggsarbeidere, anleggsmaskiner og store jordhauger vitnet om at en del arbeid gjenstår. Men selve bygget har kommet på plass.

Et synlig bygg for de forbipasserende der det ligger, vis-a-vis Løren skole.

- Jeg er skikkelig oppgitt. Hele hensikten med dette badet var jo å erstatte noe av den kapasiteten vi mister når vi bygger nytt Tøyenbad. Men Tøyenbadet ble jo jevnet med jorden for over ett år siden, og når vi nå hører at badet først vil være klart i andre kvartal i år, så har halvannet år gått, sier Bjercke.

Han stiler spørsmål ved Oslo-byrådets håndtering av prosjektet.

- Jeg er bekymret for byrådets prosjektstyring i denne saken. Før jul spilte jeg inn til Kontrollutvalget i kommunen at det bør gjøres en forvaltningsrevisjon av styringen i dette prosjektet. Det er det åpenbart behov for, sier han.

- Håper det er siste

Tøyenbadet ble stengt ved årsskiftet i 2019, og siden er badeanlegget blitt revet og er i ferd med å bli bygget opp igjen. Det nye badeanlegget til 1,4 milliarder kroner skal etter planen stå ferdig i 2023.

- Jeg er opptatt av at byen har et best mulig badetilbud, og vi sliter med kapasiteten på badene våre fra før. Jeg håper dette blir den siste utsettelsen vi ser i denne saken, sier Bjercke oppgitt.

Les også: Dette blir Oslos nye badeanlegg

I tillegg til forsinkelsene, måtte bystyret i Oslo vedta en tilleggsbevilgning til det midlertidige badeanlegget i fjor, på 31 millioner kroner. Den totale prislappen på anlegget er nå anslått til 75 millioner kroner.

Byråden: - Ingen forsinkelse

Byråd for næring og eierskap i Oslo, Victoria Marie Evensen (Ap), er imidlertid ikke enig i at det nå er en ny forsinkelse av det midlertidige badeanlegget.

- Vi kan alle være enige om at ideelt sett skulle Økern vært oppe og stå da vi rev Tøyenbadet. Byggingen av Økern bad følger oppdatert plan, og det foreligger ingen ny forsinkelse slik Bjercke hevder, sier Evensen til Nettavisen.

Hun påpeker at forsinkelsene oppsto før byggingen startet:

- Det er verdt å merke seg at forsinkelsene oppsto før byggestart og de skyldes i hovedsak to forhold, det ble avdekket forurensning i bakken og høyere kostnader på totalentreprisen. Bystyret vedtok en tilleggsbevilgning i behandling av revidert budsjett i juni 2020 og byggearbeidene startet derfor først i august 2020, og står ferdig nå i mars i trådt med oppdatert plan, sier Evensen.

- Mange reagerer på utsettelsene og frykter konsekvensene for barn og unge som ikke får et svømmetilbud. Er du også bekymret for det?

- Jeg forstår godt bekymringen for svømmetilbudet, men fra nå blir det bare bedre. Så er det bra at badet på Økern kan gjenbrukes når det har gjort jobben som erstatningsbad for Tøyenbadet, sier byråden.

- Når kan du nå love at badet blir åpnet?

- Badet ferdigstilles nå i løpet av mars, så det ligger an til at Bymiljøetaten kan åpne badet i slutten av april. Det blir bra for badekapasiteten i Oslo, sier hun.

Helsveiset stålbasseng

Svømmebassenget som bygges ved siden av Løren skole, blir bygget som et helsveiset stålbasseng på 12,5 x 25 meter. Dybden blir varierende opp til 1,5 meter, slik at det også tilrettelegges for svømmeopplæring.

Les også: Nytt bad til 1,4 milliarder kan ikke brukes til stupekonkurranser

Over bassenget er det bygget en konstruksjon i plast. Det blir også bygget to damegarderober, to herregarderober og en familiegarderobe.

Når det nye Tøyenbadet åpner i 2023, skal det midlertidige badeanlegget på Økern gjenbrukes et annet sted.

«For å minimere miljøbelastningen har vi hatt et høyt fokus på gjenbruk. Det er planlagt at badet skal demonteres, og gjenbrukes et annet sted etter endt periode på Økern», skriver Kultur- og idrettsbygg på sine nettsider.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis