I løpet av året vil Oslo få en av verdens mest miljøvennlige havnebåter, ifølge Oslo Havn, som nå har satt den spesialutviklede båten i bestilling.
- Dette er en av de første i verden av sitt slag, sier havnedirektør Ingvar M. Mathisen til Nettavisen.

MDG forsvarer miljøfartsgrensa: - Frp prioriterer fart foran folks lunger
- Blir noe helt annet
Den elektriske båten skal bidra til å holde havna ren og fri for søppel, og erstatter Oslo Havns gamle miljøbåt «Pelikan», som i løpet av 30 års drift har plukket opp omlag 1500 tonn søppel og drivgods fra sjøen.
Prislappen er 23 millioner kroner, og båten skal leveres i desember.
- Oslo Havn har en nullutslippsplan, og da mener vi at vi også må gå foran med et godt eksempel. Derfor har vi tatt på oss denne investeringen for å få utviklet denne piloten. Det er en nullutslippsbåt som skal brukes kun på å identifisere og fjerne utslipp fra overflaten og under kaier, forklarer Mathisen.
Han sier målet er at Oslo Havn, som er heleid av Oslo kommune, på sikt skal bli helt utslippfri.
- Det vi håper er at vi med dette går foran, og at det kanskje er andre havner, også i utlandet, som kan nyte godt av det foregangsarbeidet vi gjør, sier Mathisen.
Han mener anskaffelsen av båten, som vil kunne plukke søppel mer effektivt enn i dag, også passer bra siden Oslo i år er Europas miljøhovedstad.
- Båten har en kran med gripefunksjon, og det gjør det å rydde opp i havna betraktelig lettere. Det her blir noe helt annet, både for å identifisere og fjerne søppel, sier havnedirektøren.

Oslo-lufta har blitt bedre - her kan du sjekke luftforurensningen der du bor
Skal bruke droner
Miljøbåten bygges av Grovfjord Mek. Verksted, og blir 12 meter lang og i aluminium. Den vil ha to kraner og en hydraulisk opptakskurv foran som effektivt vil kunne plukke søppel fra sjøen.
Båten får to elektriske fremdriftsmotorer og fire elektriske sidepropeller, som kan være i full arbeidsmodus i fire-fem timer. Deretter må batteriene lades i to timer, ifølge Oslo Havn. I tillegg har fartøyet solcellepaneler som gir strøm til navigasjonen.
- Vi har allerede gått til anskaffelse av en undervannsdrone som skal bidra til å identifisere hvor det er søppel, og vi har også en luftdrone som kan identifisere hvor det er utslipp, legger Mathisen til.