RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Oslos voldeligste gater

Foto: Henrik Arneberg (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Politiet advarer før julebordssesongen. - Amatørene kjenner ikke byens koder.

OSLO (Nettavisen): 2013 nærmer seg slutten. Tradisjonen tro skal en rekke arbeidsplasser ut å spise, drikke og feste med kollegaer. Det byr på store utfordringer, opplyser politiet.

For selv om det er fyll og bråk i Oslo sentrum hver helg, topper statistikken seg i november og desember. Årsaken er at «uerfarne amatører» skal ut å feste.

Nettavisen gir deg guiden til gatene i Oslo du bør styre unna, samt råd om hvordan du bør oppføre deg under årets julebord - og ellers når du fester i hovedstaden på nattetid.

Tips til saker? Kontakt Nettavisens journalist her!

Stasjonssjef for Grønland politistasjon, Kåre Stølen, og hans kollega, stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved sentrum politistasjon, er begge godt kjent med utfordringene som oppstår når julebordssesongen for alvor er i gang.

- Uansett årstid er det mye folk på byen i Oslo i helgene, men i julebordstiden kommer det ekstra mange som ikke er vant til å dra ut. Berusede personer som ikke er vant til å gå på byen havner lettere i bråk eller blir ranet, sier Stølen.

Les også: Politiet: Sjåføren kan være voldtektsdømt

GÅ SAMMEN: Stasjonssjef Bjørn Åge Hansen oppfordrer julebordsgjester til å ta følge hjem fra byen. - Julebord er amatørenes aften, sier han.
GÅ SAMMEN: Stasjonssjef Bjørn Åge Hansen oppfordrer julebordsgjester til å ta følge hjem fra byen. - Julebord er amatørenes aften, sier han.

Her skjer episodene
Han forteller at mange av voldsepisodene i Oslo sentrum skjer i nedre del av Karl Johan, og at opptakten ofte starter inne på utestedene.

- Mange av episodene starter i restaurantmiljøene i nedre del av Karl Johan. I tillegg er det en god del volds- og ransepisoder et stykke bortover mot bussterminalen, ved Vaterlandsparken, og i området rundt Grønlandsleiret, og videre oppover mot nedre Grünerløkka”, sier han til Nettavisen.

Bjørn Åge Hansen ved sentrum politistasjon opplyser at det i november og desember i fjor ble skrevet ut 196 forelegg for bråk og fyll i områdene stasjonen hans patruljerer. Til sammenligning ble det skrevet ut 188 forelegg i tilsvarende periode i 2011. Sentrumssjefen opplever at det er mest fyll og bråk i Karl Johan og de nærmeste sidegatene.

- Vi ser at tyngdepunktet har flyttet seg til Møllergata og Youngstorget. Rosenkrantz’ gate var tidligere blant de mest belastede gatene, men dette har snudd seg fullstendig, sier Hansen.

Han understreker at fyll og vold knyttet direkte til julebordssesongen ikke har blitt stort verre med årene.

- Men drikkemønsteret har endret seg i form av at det inntas mer alkohol. Det er som regel ikke folk på utestedene før midnatt. Under en promillekontroll ville en ung mann som kom fra vorspiel blåse for å se promillen. Han blåste 3.1. Da var han ikke kommet seg ut på byen engang, sier Hansen.

Les også: På byen i København - våknet på Mallorca

LETT Å LURE: Et overvåkningskamera viser hvordan beruset person på vei hjem fra byen blir kontaktet av det som viste seg å være en lommetyv.
LETT Å LURE: Et overvåkningskamera viser hvordan beruset person på vei hjem fra byen blir kontaktet av det som viste seg å være en lommetyv.

Rundstjeler fulle gjester
Begge stasjonssjefene understreker at de mener nordmenn skal få kose seg på byen året rundt. Likevel oppfordrer de «uerfarne julebordsgjester» til å drikke med måte. Blant annet for å unngå å bli ranet.

- Alkohol er oftest en medvirkende årsak når personer ranes eller havner i bråk på byen. Vi vet at tyvene plukker ut berusede mennesker på vei hjem. Det er ingen tvil om at du er et mye lettere offer for ran dersom du går alene hjemover med tydelig ustø gange. Gjerningsmennene er som regel klinkende edru, sier Stølen.

Kollega Hansen er enig:

- Julebord er virkelig amatørenes aften. Disse gjestene er sjelden ute og kjenner ikke byens koder. Rådet er derfor å tenke gjennom ditt forhold til rusmidler. Dersom du er synlig påvirket kan du bli et lett offer for enten vold eller ran. I tillegg er det mye bråk som oppstår fordi mange får kortere lunte når de har drukket, sier han.

Ifølge stasjonssjefene fører det høye alkoholinntaket til et økt aggresjonsnivå på byen. De mener derfor det er viktig å ha vurderingsevnen intakt.

Dette støttes av daglig leder i Natteravnene, Lars Norbom, som forteller at konfliktnivået er høyere på byen i julebordssesongen.

- Det er mange utrente festdeltakere som lett lager konflikter. Vi har også inntrykk av at der at det er flere tyverier i denne perioden. En annen problemstilling er kulden. Mange av julebordsgjestene blir stående tynnkledte og beruset utendørs. Vi har ved flere anledninger kjørt personer til legevakten, sier Norbom.

Også Natteravnene opplever Møllergata som mest belastet, både med tanke på fyll og vold.

Leder av Natteravnene, Lars Norbom, forteller at det er et ekstra sterkt fokus på julebordsgjester i november og desember.
Leder av Natteravnene, Lars Norbom, forteller at det er et ekstra sterkt fokus på julebordsgjester i november og desember.

Advarer mot pirattaxi
De mange julebordsgjestene, i kombinasjon med byens mer vante travere, skaper ifølge politiet utfordringer etter stengetid. Det er kaldt, folk er beruset og kampen om taxiene er stor. En del ankommer lovlig i taxi, men mange drar hjem som lovbrytere i en piratdrosje - kanskje uten å tenke nevneverdig over faren de utsetter seg for.

Hansen forteller at å sette seg i en pirattaxi langt på vei er som å spille russisk rulett.

- Vi advarer på det sterkeste mot å ta pirattaxi. Du vet aldri hvem du sitter på med, om vedkommende har førerkort, om det er forsikring på bilen eller om sjåføren er ruspåvirket. Vi har registrert tilfeller der kvinner har blitt mishandlet, slått eller voldtatt. I tillegg har flere menn har blitt banket opp og ranet, sier han.

Stasjonssjefen råd er å dra litt før utestedene stenger.

- Et godt råd er nattbussen. Det er både billig og du slipper køen, sier han.

Politiet advarer mot å ta pirattaxi hjem fra julebordet.
Politiet advarer mot å ta pirattaxi hjem fra julebordet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere