RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Pan-hindringene

Sist oppdatert:
Markedet synes å ha stor tro på at myndighetene skal gi grønt lys til en laksesgigant. Men det gjenstår konkurransemessige hindringer, både i Norge og Skottland. Les mer her:
En sammenslåing av Pan Fish og oppdrettsgiganten Marine Harvest fører til at det nye selskapet blir sittende med drøye 20 prosent av oppdrettskonsesjonene her i landet.

For å eie mer enn 15 prosent er det nødvendig med en dispensasjon fra Fiskeridepartementet.

Pan Fish er også avhengig av konkurransemyndighetenes ja for at laksedrømmen skal bli en realitet.

Stor på laks, liten på sjømat

Konsernsjef Atle Eides fremste argument overfor myndighetene er at riktignok vil det sammenslåtte selskapet bli store innenfor laks, men likevel lite innen sjømat generelt.

- Og innenfor matvarebransjen blir vi enda mindre, konstaterte han da han tidlig tirsdag morgen orienterte om planene videre for den sammenslåtte laksegiganten.

- Vårt argument er at vi innen laks er en stor spiller, mens vi er en liten spiller innen matvaremarkedet, sa Eide som pekte på at deres kunder nå er store matvaregiganter som Tesco.

Økte krav til matvaresikkerhet, dokumentasjon og struktur skaper behov for større enheter, fremholdt Eide som fortalte at de nå var i stand til å levere fisk til kundene hver dag.

- Vi regner ikke med at det blir enkelt å få myndighetenes godkjennelse, og vi har en jobb å gjøre i forhold til både norske og skotske myndigheter, Eide tirsdag morgen.

50 prosent av skotsk produksjon

- Det fusjonerte selskapet vil få rundt 50 prosent av produksjonen i Skottland. Og en skal huske når Hydro Seafood skulle selges til Marine Harvest i 2000, godtok ikke konkurransemyndighetene i London dette umiddelbart, sier analytiker Lars Liabø i Kontali Analyse til iMarkedet.no.

En tjenestemann ved det britiske Office of Fair Trading (OFT) sier til nettstedet IntraFish at fusjoner og oppkjøp som involverer kombinerte omsetningsnivåer på 70 millioner pund vil bli underlagt en inngående gransking.

De vil derfor foreta en henvendelse til aktørene.

EU ikke noe problemDet ligger ikke an til at konkurransemyndighetene i EU vil legge noen hindringer i veien.

I den europeiske konkurransekommisjonen er det ingen planer om gransking. En undersøkelse vil kun bli iverksatt dersom visse momenter er et faktum skriver Intrafish:

Den kombinerte omsetningen må være over fem milliarder euro. Minst 250 millioner euro av dette må være fordelt mellom et antall medlemsland og to tredeler må være spredt i unionen og ikke samlet i ett land.

Skal presse ned kostnadene

Et sammenslått Pan Fish og Marine Harvest vil bli verdens klart ledende innen fiskeoppdrett med en produksjon av laks på 346.000 tonn i 2006.

Eide varslet at selskapet skal bli kostnadsledende på produksjon av laks, og målsettingen er at produksjonskostnadene skal ned med 2 kroner per kilo innen 2008.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere