Her er partiene med flest og færrest kvinner på valglistene

JUMBOPLASS: Frp er partiet som kommer dårligst ut når det gjelder kvinneandel på årets valglister. Bildet er fra Frps landsmøte i mai.

JUMBOPLASS: Frp er partiet som kommer dårligst ut når det gjelder kvinneandel på årets valglister. Bildet er fra Frps landsmøte i mai. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Hos det beste partiet på kvinneandel er over halvparten av kandidatene kvinner. På jumboplass kommer Frp.

25.06.19 15:32

OSLO (Nettavisen, NTB): Andelen kvinnelige kandidater til høstens kommunevalg ligger på 43 prosent. Det er omtrent det samme som ved valget for fire år siden, melder NTB.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det en økning på beskjedne 0,3 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2015.

I alt stiller 54.254 personer til valg ved kommunestyrevalgene og av disse er 23.258 kvinner.

SV har størst kvinneandel med 55 prosent kvinnelige kandidater, mens Rødt, Miljøpartiet De Grønne og Arbeiderpartiet alle ligger litt under 50 prosent, Frp har lavest kvinneandel med kun 27,7 prosent.

- Vi har absolutt mål om å øke kvinneandelen, sier Kari Kjønaas Kjos til Nettavisen. Hun er stortingsrepresentant og første nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen for Frp.

- Denne plasseringen gjenspeiler at vi har en så dominerende overvekt av menn i partiet vårt. Faktisk har vi litt bedre kvinneandel på valglistene enn blant medlemmene. Det er andelen rundt 26 prosent, sier hun videre.

- Vi bryr oss ikke om kvotering

Kjos peker på at Frp ikke har kjønnskvotering og heller ikke ønsker kjønnskvotering.

- Vi bryr oss ikke om kvotering. I Frp vil vi ikke ha kvotering. Vi kvinner vil bli valgt inn for de vi er, ikke på grunn av kjønn, sier hun.

Hun sier hun tror kvinner vegrer seg for å bli med i Frp fordi det også kan medføre ubehag:

- Det er tøft å stå i det. Er du kvinne og har lyst til å drive med politikk, er kanskje ikke Fremskrittspartiet det første partiet du velger. Vi er det partiet hvor våre tillitsvalgte har vært mest utsatt for trakassering, selv om dette nå begynner å gjøre seg gjeldende også i andre partier. Det er blitt et samfunnsproblem, sier Kjos.

Hun har selv erfaring med at det går an å øke kvinneandelen. Da hun begynte i lokalpolitikken i Lørenskog var kvinnene i klart mindretall, men så oppnådde de å få inn ti representanter hvorav sju var kvinner.

- Vi har absolutt mål om å øke kvinneandelen, sier Fremskrittspartiets Kari Kjønaas Kjos til Nettavisen. Foto: Stortinget

- Vi jobbet systematisk, sier Kjos om hvordan de klarte det.

Færre kandidater

For fire år siden stilte 58.093 kandidater til valg for kommunestyrer og bystyrer. At det nå er over 3800 færre som stiller til valg skyldes kommunereformen. Høstens valg gjennomføres som om sammenslåingen allerede har skjedd, selv om den ikke finner sted før ved inngangen til 2020.

47 kommuner på valgkartet finnes ennå ikke, men blir et resultat av sammenslåinger fra 1. januar 2020.

5 prosent av listekandidatene til kommunestyrevalget er innvandrere. Det er en økning på 0,8 prosentpoeng sammenlignet med lokalvalget i 2015, melder NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.