*Nettavisen* Nyheter.

Her er prislappen på forsinkelsene

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)

Nå er prislappen for pendlerne i Oslo- og Akershus regnet ut. Vi snakker om milliarder.

04.01.11 07:50

Analyseselskapet Urbanet Analyse har intervjuet 2300 brukere av kollektivtilbudet i Oslo og Akershus for å beregne hvor mye tid de taper på forsinkelsene, og hvor mye deres tid er verdt.

Totalt har selskapet regnet ut at forsinkelsene koster 3 milliarder kroner årlig. Undersøkelsen er gjennomført for Ruter som styrer kollektivtrafikken i Oslo- og Akershus.

Akershus får svi mest
Den største belastningen får trafikanter i Akershus. Undersøkelsen viser også at forsinkelsene får negative konsekvenser selv når tog og buss er i rute. Årsaken er at folk forventer forsinkelser og dermed bruker mer tid på reisen.

Leder Bård Nordheim i Urbanet sier til Aftenposten at dette er den største reiseundersøkelsen gjort i Norden, og at den forteller mye om hva som skal til for å beholde kollektiv-reisende i fremtiden.

Passasjerer vil forsvinne
- Én til halvannen prosent av passasjerene vil forsvinne i året hvis ikke noe gjøres. Et bedre tilbud gir vekst, noe kollektivtrafikken i Oslo har fått til, sier han.

Undersøkelsen forteller også at brukerne vil kreve bedre service i fremtiden. Det betyr ikke bare at forsinkelsene blir borte, men også at det er sitteplasser nok og at avgangene er hyppigere enn i dag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag