*Nettavisen* Nyheter.

Her er regjeringens krisetabbe

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Regjeringens største feilgrep fører titusenvis ut i arbeidsledighet. Det mener landets største arbeidsgiver.

17.02.09 22:35

Med over 455.000 bedrifter utgjør norske småbedrifter ryggraden i norsk økonomi. Til tross for at de sysselsetter desidert de fleste arbeidstakerne i Norge føler de seg tilsidesatt og glemt av regjeringen.

- Vi er ikke blitt hørt, så enkelt er det, sier administrerende direktør i Bedriftsforbundet Tom Bolstad til Nettavisen.

Han mener det enkleste og viktigste grepet for å redde arbeidsplasser er totalt fraværende i regjeringens mange tiltakspakker.

- Skattelette, skattelette, skattelette. Det er den gylne formel for å redde arbeidsplasser hos våre medlemsbedrifter. Skattelette i form av utsettelse, reduksjon eller fjerning av arbeidsgiveravgiften ville gitt umiddelbar effekt og reddet tusenvis av arbeidsplasser, sier Bolstad og får støtte fra både faglig og politisk hold.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)

Rettet mot industribedrifter
Han synes det er vel og bra at tiltakspakkene inneholder indirekte skattelette i form av økte avskrivningssatser, men tiltaket treffer ikke den viktigste målgruppen.

- Tiltaket hjelper store kapitalintensive industribedrifter, ikke arbeidsintensive bedrifter der det faktisk er ansatt folk, sier Bolstad.

Ifølge regjeringen vil den sist lanserte bankpakken være til god hjelp for næringslivet generelt i form av økte utlån.

- Dette er feil. Det er nesten utelukkende store industribedrifter som har mulighet til å benytte obligasjonsmarkedet som finansieringskilde, sier Bolstad.

Ingen automatikk
Han tror også tidsperspektivet gjør det usikkert om det nylig lanserte Finansfondet vil hjelpe småbedriftene.

- Det er slett ikke noe automatikk i dette, sier Bolstad og peker på at det vil ta lang tid før kapitaltilførselen til banker vil slår ut i større velvillighet fra bankene overfor bedriftene.

- Først skal bankene forhandle med Statens Finansfond om betingelsene, deretter skal banken ta stilling til om og hvor mye de eventuelt skal søke om. Så skal bedriftene søke om lån som igjen må behandles av banken. Rekken av forhandlinger, søknader og godkjenninger vil tidligst gi resultater i høst, sier Bolstad.

Han mener tiltaket er alt for omstendelige og komplisert.

- Dette er merkelig fra en regjering som sier at hensynet til arbeidsplasser har førsteprioritet. Hver eneste uke forsvinner hundrevis av jobber. Bedriftene trenger likviditet nå, ikke om seks måneder, sier Bolstad.

Lettere å permittere - vanskeligere å ansette
Bolstad får støtte av kolleger i Småbedriftsforbundet .

- Verken tiltakspakken for næringslivet eller den ferske bankpakken hjelper oss noe særlig, sier generalsekretær i Småbedriftsforbundet Lars Rise til Nettavisen.

Ifølge Rise trenger landets småbedrifter tiltak som virker nå.

- For å hindre permitteringer og oppsigelser må likviditeten bedres nå, og eneste måten å oppnå det på er gjennom skattelettelser i form av lavere arbeidsgiveravgift, sier han.

Han mener det er et paradoks at regjeringen har gjort det lettere å permittere folk, mens den ikke kommer med noen insentiver for å ansette folk.

Vinter og vår
- Det vil ta vinter og vår og sommer før tiltakene i bankpakken vil få noen effekt for våre medlemmer, sier Rise.

I likhet med Bolstad mener han lettelser i arbeidsgiveravgiften er det mest effektive virkemidlet.

- En midlertidig reduksjon eller fjerning av denne skatten vil redde mange fra å miste jobben, sier Rise.

Han synes det er merkelig at regjeringen ikke ser dette.

- Statsminister Jens Stoltenberg sier gang på gang at nå er det krise, men skatter og avgifter ruller videre som før, sier han.

Velger maskiner fremfor folk
Styreleder i Småbedriftsforbundet Øyvind Hofstad støtter Rise og peker på en annen svakhet med regjeringens opplegg.

- Når regjeringen velger å øke avskrivningene for investeringer kan det lett føre til en situasjon hvor bedrifter velger å investere i maskiner fremfor å ansette nye folk, påpeker han.

Han er også kritisk til tiltaket som går på å tilbakeføre underskudd.

- Dette er et tiltak som vil ta lang tid før det får noen effekt. I tillegg vil mange småbedrifter oppleve at vinningen går opp i spinningen som følge av kostnadene ved ekstra revisorhjelp.

Oppgitt over de rødgrønne
Næringspolitisk talsmann i Frp Øyvind Korsberg gir sin fulle tilslutning til kritikken fra småbedriftene.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Bolstad, Rise og Hofstad setter fingeren på problemet. Regjeringens redningspakker er innrettet mot fremtidige investeringer og ikke på den økende arbeidsledigheten vi nå ser fra dag til dag. Lettelser i arbeidsgiveravgiften er det enkleste og beste verktøyet i kampen for å redde arbeidsplasser og det er bare tragisk at regjeringen ikke bruker det, sier han.

Korsberg mener i tillegg at den generelle etterspørselen må økes gjennom skattelettelser for folk flest.

Les også:Skattekutt er mer effektivt og solidarisk (Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til NA24)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.