RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er regjeringens verktøykasse

Sist oppdatert:
Soria Moria:
'Regjeringen vil øke støtten til næringsutvikling gjennom Innovasjon Norge, Siva og de regionale utviklingsfondene, samt gjeninnføre kommunale næringsfond', 'Regjeringen ønsker å utvikle sentra for spisskompetanse rundt om i landet'

Oppfølging:

Bevilgningen til næringsrettet forskning, innovasjon og næringsutvikling over Nærings- og handelsdepartementets budsjett er økt kraftig i 2006 i forhold til i 2005. Regjeringen har økt bevilgningene til Forskningsrådet, Innovasjon Norge (IN) og SIVA med hele 507 mill. kroner, eller nesten 29 pst. fra saldert budsjett 2005. Det er nå opprettet en ny ordning med Norwegian Centers of Expertise som skal stimulere regionale næringsklynger av høy internasjonal kvalitet. Det er satt av 35 mill. kroner til programmet i 2006.

Soria Moria:
'Regjeringen vil utvikle en nasjonal handlingsplan for kvinnelige entreprenører og opprette finansieringsordninger som særlig stimulere til innovasjon og entreprenørskap blant kvinner'.

Oppfølging:
Det er igangsatt et arbeid med en handlingsplan for kvinnelige entreprenører og opprettet et program i Innovasjon Norge for å stimulere til innovasjon og entreprenørskap blant kvinner. Programmet har en budsjettramme på 10 mill. kroner i 2006.

Soria Moria:
'Regjeringen vil øke offentlige bevillinger til såkornkapital. Vi vil at den landsdekkende såkornordningen knyttet til universitetene, også bør omfatte Universitet i Tromsø'.

Oppfølging:
To såkornordninger er under etablering – en landsomfattende ordning og en distriktsrettet ordning. Forvaltningsmiljø for såkornfond i Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim forventes å være på plass innen sommeren. Distriktsrettede fond er under etablering i Tromsø og Bodø.

Soria Moria:
'Det offentlige virkemiddelapparatet skal være en fleksibel partner og ikke et byråkratisk hinder for næringslivet. Norge skal være et godt land å drive næringsvirksomhet i'.

Oppfølging:
I statsbudsjettet for 2006 har regjeringen satt av 33,1 millioner kroner til et felles nettsted for alle offentlige tjenester.

Soria Moria:
'Regjeringen ønsker å utvikle nasjonale strategier innen de næringsområder hvor Norge har kompetanse eller særlige fortrinn'. Soria Moria erklæringen viser blant annet til maritim sektor og reiseliv.

Oppfølging:
Arbeidet med en nasjonal reiselivsstrategi er startet opp. Bevilgningen til reiseliv og profilering er økt med 72,5 mill. kroner i 2006. Dette er en økning på 72,5 prosent. Maritim sektor: Regjeringen har økt tilskuddsordningen for sjøfolk med 165 mill. kroner i 2006, og den gjeldende ordningen ble videreført første halvår 2006. Som videre oppfølging vil ordningen for flere sjøfolk om bord på konkurranseutsatte skip i NOR-registeret bli utvidet fra 1. juli 2006.

Soria Moria:
'Offentlige selskaper skal sikres profesjonelt eierskap og forutsigbar utbyttepolitikk. Det statlige eierskapet bør være langt mer aktivt enn i dag. Det skal satses offensivt på forskning og utvikling. Statlige eide selskaper skal gå foran i arbeidet for likestilling, og det skal settes inn tiltak for å oppnå større åpenhet og bevissthet om lederlønninger i bedrifter hvor staten er en stor eier'.

Oppfølging:
Det fremmes en eierskapsmelding før sommeren.
Kvoteringsregelen om 40% kvinner i styrene innføres.
Lederlønningsregelverket er under revurdering.

Soria Moria:

'Offentlige selskaper skal sikres profesjonelt eierskap og forutsigbar utbyttepolitikk. Det statlige eierskapet bør være langt mer aktivt enn i dag. Det skal satses offensivt på forskning og utvikling. Statlige eide selskaper skal gå foran i arbeidet for likestilling, og det skal settes inn tiltak for å oppnå større åpenhet og bevissthet om lederlønninger i bedrifter hvor staten er en stor eier'.

Soria Moria:

'Vi vil gi stabile, forutsigbare og konkurransedyktige rammebetingelser og føre en aktiv næringspolitikk hvor staten er engasjert i partnerskap med næringsliv og arbeidstakerne.'

Oppfølging generelt:

Regjeringen vil bidra til vellykkete omstillinger og nye arbeidsplasser der mange mister jobben i løpet av kort tid. SIVA og Innovasjon Norge kan i tillegg bidra med sine ordinære virkemidler på steder med omstilingsutfordringer.

Oppfølging – Årdal:


Regjeringen bidrar med 100 mill. kroner i ekstraordinære omstillingsmidler til Årdal og Høyanger. Midlene ble bevilget i 2004 og 2005. Av disse er 70 mill. kroner satt av til Årdal.
Kraften som er bundet til Årdal skal brukes i Årdal i tråd med inngåtte avtaler.
Hydro og Årdal kommune har inngått en avtale om omstilling i Årdal. Avtalen omfatter et næringsutviklingsfond på 125 mill. kroner, lokalisering av et forskningsprogram på 200 mill. kroner i Årdal, at Hydro trekker søknaden om omdisponering av kraft og at selskapet søker om dispensasjon fra utslippskravene slik at Søderberganlegget kan drives til nye prosjekter blir etablert.

Oppfølging – Høyanger:

Regjeringen bidrar med 100 mill. kroner i ekstraordinære omstillingsmidler til Årdal og Høyanger. Midlene ble bevilget i 2004 og 2005. Av disse er 30 mill. kroner satt av til Høyanger.
Hydro har inngått en avtale med Høyanger kommune og Høyanger Kjemiske Industriarbeiderforening om omstilling og næringsutvikling.
Hydro bidrar med et betydelig beløp til et næringsfond i Høyanger. Fondet kommer i tillegg til den innsatsen Hydro har gjort de siste årene for å sikre nye arbeidsplasser for sine ansatte og ny næringsvirksomhet.

Oppfølging – Skien:


Regjeringen oppretter et fond på 25 mill. kroner i Skien for å bidra til arbeidet med å skape nye arbeidsplasser og ny næringsvirksomhet.
Norske Skog vil bidra med 30 mill. kroner i det framtidige omstillingsarbeidet.
Norske Skog får anledning til å overføre kraftkontraktene med Statkraft til andre anlegg i konsernet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere