*Nettavisen* Nyheter.

Her er reiserådene og karantenereglene som trådte i kraft 25. juli

Norske myndigheter følger nøye med på nye smittebølger i Europa. Situasjonen betegnes som uoversiktlig.

27.07.20 22:33

OSLO (Nettavisen): Hvilke reiseråd gjelder for nordmenn nå? Her får du oversikten, men merk at norske helsemyndigheter betegner situasjonen som uoversiktlig og sier bildet kan endre seg raskt.

De norske kriteriene for å plassere et land eller en region på grønn liste for karantenefri fritidsreise er at det er færre enn 20 bekreftede smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste to uker vurdert på landnivå.

Les også: Flere land strammer grepet

Lørdag 25. juli gikk Spania fra grønn til rød status for nordmenn, mens Ungarn gikk fra rødt til grønt. I Sverige ble det åpnet for fire nye regioner; Östergötland, Örebro, Kalmar og Värmland. Fra før er regionene Kronoberg, Blekinge og Skåne grønne i Sverige.

Klikk på bildet for å forstørre. INNREISEKARANTENE: Kartet viser hvilke land som står på grønn og rød liste med reglene som trådte i kraft fra 25. juli.

INNREISEKARANTENE: Kartet viser hvilke land som står på grønn og rød liste med reglene som trådte i kraft fra 25. juli. Foto: (Folkehelseinstituttet)


Les også: Lokalt smitteutbrudd med korona i Moss: 21 nye tilfeller på 14 dager

Grønne og røde land

De norske reiserådene er som følger: Alle som ankommer Norge fra utlandet skal være i hjemmekarantene i 10 dager, hvis ikke det er gitt unntak for det landet/området du kommer fra. Status for innreisekarantene for regioner i Norden og land i EU/EØS/Schengen er listet opp i en tabell fra Folkehelseinstituttet. Reglene trådte i kraft fra midnatt natt til 25. juli 2020.

Les også: Nytt land smittetall har nådd FHIs grense for rødt nivå

Klikk på bildet for å forstørre. Belgias statsminister Sophie Wilmes på en pressekkonferanse om koronasituasjonen fredag.

MANGE SMITTETILFELLER: Belgias statsminister Sophie Wilmes på en pressekonferanse om koronasituasjonen fredag. Belgia har totalt 65.634 påviste smittetilfeller og 9821 koronarelaterte dødsfall. ECDC-tallene mandag viser at antallet smittetilfeller per 100.000 innbyggere over de siste 14 dagene er 27,5. Bare Luxembourg, Romania, Kroatia, Bulgaria, Portugal og Spania har flere. Foto: Pool (Reuters)


Land og regioner i Norden

Danmark er på grønn liste for norske reiseråd med samtlige regioner: Hovedstaden, Midtjylland, Nordjylland, Sjælland, Syddanmark, Grønland, Færøyene.

Regioner i Sverige på grønn liste: Blekinga, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Värmland, Örebro, Östergötland.

Videre er hele Finland og Island på grønn liste.

Les også: Synkende tillit til myndighetenes koronatiltak i flere land

Grønne land og regioner i EU/EØS/Schengen

Per 25. juli er disse landene inne på grønn liste fra Folkehelseinstituttet: Belgia, Kypros, Tsjekkia, Estland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Irland, Italia, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederland, Polen, Slovakia, Slovenia, Storbritannia, Sveits, Ungarn, Østerrike.

Les også: Nye runder med smitteverntiltak etter koronaoppsving i Nord-Spania

Merk at Utenriksdepartementet fortsatt fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak for, et reiseråd som gjelder til 20. august.

Se full oversikt på Folkehelseinstituttets nettsider om innreisekarantene ved ankomst til Norge.

- Ikke en oppfordring til å reise

Utenriksdepartementet kommer også med dette generelle rådet:

«Unntakene fra reiserådene er ikke en oppfordring til å reise. Alle bør tenke seg godt om før de eventuelt reiser. De som planlegger en reise må sette seg godt inn i restriksjoner og smittevernregler for det landet man planlegger å reise til. Smitteutviklingen i Europa er fortsatt uoversiktlig og kan endre seg raskt. Tiltak og restriksjoner i hvert land kan være annerledes og mer omfattende enn norske smittevernregler».

Videre råder UD alle som velger å reise utenlands å ta med gyldig pass og reiseforsikring. UD oppfordrer alle til å registrere seg på reiseregistrering.no.

UD har endret sine reiseråd i tråd med det smittekartet som regjeringen offentliggjorde fredag og som ble gjeldende fra og med lørdag 25. juli.

Da ble det gjort unntak for Ungarn og regionene Kalmar, Östergötland, Örebro og Värmland i Sverige , mens Spania og Andorra ble inkludert. «Det vil si at Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til Spania og Andorra. Reisende som returnerer fra disse landene, blir ilagt ti dagers karantene ved retur», skriver Utenriksdepartementet på sine nettsider.

Røde land og regioner i EØS/Schengen

Andorra, Bulgaria, Kroatia, Luxembourg, Portugal, Romania, Spania og de regionene i Sverige som det ikke er unntak for.

Les også: Mange nordmenn godt i gang med svenskehandelen

Den andre koronabølgen

Den danske avisa Berlingske skriver mandag om hvor den andre koronabølgen nå rammer i Europa. Mandagens tall fra det europeiske smittevernbyrået ECDC viser at smittetrykket nå er høyest i Spania, Sverige, Belgia, Portugal, Romania, Tsjekkia, Bulgaria og Luxembourg.

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Are Stuwitz Berg, sier til NRK at de er klare over den negative trenden i enkelte land i Europa, spesielt i Belgia.

ECDC-tallene mandag viser at Belgias ligger på 27,5 smittetilfeller per 100.000 innbyggere i sum over 14 dager.

Spania som helhet ligger på 35,1 og havnet altså på Folkehelseinstituttets røde liste lørdag.

Se smittetall fra ECDC per 27. juli 2020.

Sverige: 40,1 per 100.000

Sverige er oppført med 40,1. Likevel er det altså gitt åpning for flere regioner i Sverige, regioner der smittesituasjonen er helt annerledes enn for landet sett under ett.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell påpekte sa sist uke at Sverige som helhet nå nærmer seg den grensen som Norge har satt for sine reiseråd. Da hadde Folkehelseinstituttet i Norge presentert en ukerapport som viste at smittetallet i Norge i uke 29 var på 23,3 per 100.000 innbyggere.

Fakta

Slik vurderer Folkehelseinstituttet røde og grønne land

Men ECDC-tallene for 14 dager viser at det er langt igjen. Samtidig er det, som Tegnell også påpekte, høyst usikkert hvordan utviklingen blir utover høsten i Sverige.

- Ja, tallene er forskjellige siden den ene snakker om antall tilfeller siste uke, siste 7 dager (per 100.000) og det andre tallet er for 14 dager. Det er derfor forventet at tallet for 14 dager er dobbelt så høyt som det for 7 dager, sier Folkehelseinstituttet i et e-postsvar når Nettavisen mandag spør om tallet i ukerapporten fra FHI og tallet i ECDC-oversikten. De opplyser at de på reiseråd-kartet, som ble oppdatert fredag, har summert uke 28 og 29.

De norske kriteriene for hvilke smittetall som skal legges til grunn for vurderingene av land og regioner har også skapt usikkerhet. Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har kalt dem uforutsigbare.

- Vi har mange spørsmål om dette, sier Folkehelseinstituttets medievakt til Nettavisen.

ECDC plasserer mandag Sverige på en åttendeplass i Europa i en rangering av landene med flest koronadøde. Storbritannia topper lista med 45.752 døde.

5700 koronadøde i Sverige

De siste koronatallene for Sverige fra Folkhälsomyndigheten mandag viser 79.395 smittetilfeller, 2504 intensivpasienter og 5700 døde så langt i pandemien.

Antallet døde er opp tre siste døgn. Det pleier å være et etterslep i rapporteringen av døde etter helg.

Se tallene på Folkhälsomyndighetens nettside her.

Klikk på bildet for å forstørre. SMITTETRYKKET: På dette kartet, som det europeiske smittevernbyrået ECDC gikk ut med søndag, er land og regioner med smittetrykk på mer enn 20 tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14-dagene farget oransje. 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere er den grensen Folkehelseinstituttet setter for å vurdere å føye landet til grønn liste.

SMITTETRYKKET: På dette kartet, som det europeiske smittevernbyrået ECDC gikk ut med søndag, er land og regioner med smittetrykk på mer enn 20 tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14-dagene farget oransje. 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere er den grensen Folkehelseinstituttet setter for å vurdere å føye landet til grønn liste. Foto: (ECDC)

(Saken er skrevet om og rettet flere ganger, sist med presisering om at det er smittetallene per 100.000 innbyggere i sum over siste 14 dager som er avgjørende for de norske reiserådene).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag