*Nettavisen* Nyheter.

Her er reiserådene som gjelder nå - Belgia er rødt, ny vurdering av flere land

PÅ REISEFOT IGJEN: Nordmenn har begynt å reise igjen etter at myndighetene åpnet for karantenefrie reiser til utvalgte land i Europa. Merk at Utenriksdepartementet fortsatt fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak for, et reiseråd som gjelder til 20. august.

PÅ REISEFOT IGJEN: Nordmenn har begynt å reise igjen etter at myndighetene åpnet for karantenefrie reiser til utvalgte land i Europa. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Endrer reiseråd for Belgia fra 1. august. Flere land vurderes på nytt.

30.07.20 16:41

OSLO (Nettavisen): Norske helsemyndigheter betegner situasjonen som uoversiktlig og sier bildet «kan endre seg raskt».

Utenriksdepartementet melder torsdag ettermiddag at de fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til Belgia. Endringene gjelder fra og med 1. august.

Alle reisende fra Belgia som ankommer Norge fra og med 1. august blir ilagt ti dagers karantene. Karanteneplikten trer i kraft ved midnatt, natt til lørdag 1. august.

Torsdag sier Folkehelseinstituttet til Nettavisen at økte smittetall gjør det nødvendig med ny vurdering av en rekke land.

Nyhetsstudio: Siste nytt om koronaviruset og pandemien

Danmark åpner opp

- Det er flere land som nå har økte tall, herunder Tsjekkia, Sveits, Østerrike og Frankrike. Vi vil gjøre ny vurdering av disse neste uke, sier overlege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet i en e-post til Nettavisen.

Torsdag ettermiddag ble det også klart at Danmark åpner opp for reiser til hele Sverige.

Alle len i nabolandet er nå åpent for karantenefrie reiser for danskene. Att på til åpner Danmark for reiser til Portugal.

De har i motsetning til Norge ikke markert Spania eller Belgia som «røde land», skriver Politikken. Reisende i de mest utsatte landene oppfordres i stedet til å teste seg ved gjenkomst.

Les også: Danmark åpner for reisende fra hele Sverige

Ett av kriteriene danske myndigheter bruker, er at smittetallet i et land må være under 20 per 100.000 innbyggere. Når et land først er åpnet helt, er grensen for at det skal stenges igjen på 30 smittetilfeller per 100.000 innbyggere.

De norske kriteriene for å plassere et land eller en region på grønn liste for karantenefri reise er også at det er færre enn 20 bekreftede smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste to uker vurdert på landnivå (14-dagers insidensen).

De siste tallene fra det europeiske smittevernbyrået (ECDC) torsdag viser at dette tallet for Tsjekkias del nå er 24,6, for Østerrike er det 19,5 og for Frankrike 17,7. For Belgia er tallet 31,8.

Les også: Storbritannias frykter en bølge nummer to - lokale utbrudd i 30 byer

Klikk på bildet for å forstørre. REISERÅD: Alle som ankommer Norge fra utlandet, med unntak av gitte områder i Europa , skal være i hjemmekarantene i 10 dager. Kartet oppdateres fortløpende, og torsdag ble Belgia merket rødt.

REISERÅD: Alle som ankommer Norge fra utlandet, med unntak av gitte områder i Europa (grønt), skal være i hjemmekarantene i 10 dager. Kartet oppdateres fortløpende, og torsdag ble Belgia merket rødt. Foto: (Folkehelseinstituttet)

Varslet nordmenn i Belgia per SMS

Tirsdag varslet myndighetene en snarlig ny vurdering av Belgia, og torsdag kom altså bekreftelsen. Norske borgere i landet har allerede fått SMS om å forberede seg. Da statusen for Spania var i ferd med å endre seg i forrige uke, gjorde myndighetene det samme.

Lørdag 25. juli gikk Spania fra grønn til rød status for nordmenn, mens Ungarn gikk fra rødt til grønt. I Sverige ble det åpnet for fire nye regioner; Östergötland, Örebro, Kalmar og Värmland. Fra før er regionene Kronoberg, Blekinge og Skåne grønne i Sverige.

Klikk på bildet for å forstørre. SMITTETALL: Flere europeiske land som per i dag står på grønn liste for nordmenn på reise har en økning i smittetallene, Denne grafen fra Our World in Data viser utviklingen for Frankrike, Belgia, Tsjekkia, Østerrike og Sveits.

SMITTETALL: Flere europeiske land som per i dag står eller har stått på grønn liste for nordmenn på reise har en økning i smittetallene, Denne grafen fra Our World in Data viser utviklingen for Frankrike, Belgia, Tsjekkia, Østerrike og Sveits. Foto: (Our World in Data)

Grønne og røde land

De norske reiserådene er som følger: Alle som ankommer Norge fra utlandet skal være i hjemmekarantene i 10 dager, hvis ikke det er gitt unntak for det landet/området du kommer fra. Status for innreisekarantene for regioner i Norden og land i EU/EØS/Schengen er listet opp i en tabell fra Folkehelseinstituttet. Reglene trådte i kraft fra midnatt natt til 25. juli 2020.

Land og regioner i Norden

Danmark er på grønn liste for norske reiseråd med samtlige regioner: Hovedstaden, Midtjylland, Nordjylland, Sjælland, Syddanmark, Grønland, Færøyene.

Regioner i Sverige på grønn liste: Blekinga, Kalmar, Kronoberg, Skåne, Värmland, Örebro, Östergötland.

Videre er hele Finland og Island på grønn liste.

Les også: Synkende tillit til myndighetenes koronatiltak i flere land

Grønne land og regioner i EU/EØS/Schengen

Fra 1. august er disse landene inne på grønn liste fra Folkehelseinstituttet: Kypros, Tsjekkia, Estland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Irland, Italia, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Malta, Nederland, Polen, Slovakia, Slovenia, Storbritannia, Sveits, Ungarn, Østerrike.

Merk at Utenriksdepartementet fortsatt fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land som det ikke er gjort unntak for, et reiseråd som gjelder til 20. august.

Se full oversikt på Folkehelseinstituttets nettsider om innreisekarantene ved ankomst til Norge.

Røde land og regioner i EØS/Schengen

Andorra, Belgia, Bulgaria, Kroatia, Luxembourg, Portugal, Romania, Spania og de regionene i Sverige som det ikke er unntak for.

- Ikke en oppfordring til å reise

Utenriksdepartementet kommer også med dette generelle rådet:

«Unntakene fra reiserådene er ikke en oppfordring til å reise. Alle bør tenke seg godt om før de eventuelt reiser. De som planlegger en reise må sette seg godt inn i restriksjoner og smittevernregler for det landet man planlegger å reise til. Smitteutviklingen i Europa er fortsatt uoversiktlig og kan endre seg raskt. Tiltak og restriksjoner i hvert land kan være annerledes og mer omfattende enn norske smittevernregler».

Videre råder UD alle som velger å reise utenlands å ta med gyldig pass og reiseforsikring. UD oppfordrer alle til å registrere seg på reiseregistrering.no.

Fakta

Slik vurderer Folkehelseinstituttet røde og grønne land


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.