Gå til sidens hovedinnhold

Her er reiseruten til Galid Shalit

Men Israel frykter at ekstremister vil forsøke å torpedere hele fangeutvekslingen.

Den israelske soldaten Galid Shalit ble tatt til fange av den palestinske bevegelsen Hamas for fem år siden.

Nå har israelske myndigheter og Hamas blitt enige om en omfattende fangeutveksling. Avtalen innebærer at Shalit blir løslatt mot at Israel løslater 1024 palestinske fanger fra israelske fengsler.

Nå har begge parter spikret en plan som skal sørge for en trygg og sikker fangeutvekslingen. Israelske myndigheter har stengt alle grenseovergangene til Egypt, samt opprettet en militærsone rundt Ketziot-fengselet. 450 mannlige palestinske fanger har i forkant av fangeutvekslingen blitt overført til Ketziot-fengselet, mens 27 kvinnelige fanger holdes i Sharon-fengselet i påvente av løslatelsen.

Løslates i Gaza
Shalit skal etter planen løslates fra fangenskap på Gazastripen tidlig tirsdag. Her blir han møtt av representanter fra enten Det internasjonale røde kors eller egyptiske sikkerhetsmyndigheter.

Så raskt Israel har fått bekreftet løslatelsen, blir 27 palestinske kvinner løslatt. Deretter skal Hamas eskortere Shalit til Egypt over grenseovergangen i Rafah.

Shalit blir værende i Egypt en kort stund, trolig mindre enn 15 minutter, før han fraktes videre i kjøretøy til den israelske grensen.

På dette tidspunktet vil Israel løslate ytterligere 450 mannlige, palestinske fanger. Deretter blir Shalit overlevert til det israelske forsvaret i nærheten av grensen til Gaza og Egypt. Da vil han få utlevert sin gamle mobiltelefon, slik at han får ringt til moren sin.

Helseundersøkelse
Neste fase for Shalit er en helseundersøkelse som skal utføres av militærlege og general Itzik Kreis på en militærbase ved grensen til Egypt. Etter legeundersøkelsen blir han fraktet videre til den israelske militærflybasen Tel Nof. Her blir han møtt av den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Ehud Barak og stabssjef for de israelske styrker (IDF) Benny Gantz.

Shalit blir deretter gjenforent sammen med sin familie på flybasen. Om Shalit blir erklært frisk av helsepersonell på stedet, blir han og familien fløyet i helikopter til deres hjem i Mitzpe Hila nord i Israel.

Hele prosessen skal etter planen være over tirsdag ettermiddag. De resterende 500 palestinske fangene blir løslatt på et senere tidspunkt.

Frykter ekstremister
Israelske myndigheter frykter at fangeutvekslingen kan bli torpedert av enten militante palestinere eller høyreekstremistiske israelere. Mange israelere reagerer kraftig på at palestinske fanger blir løslatt, ettersom flere av dem er dømt for brutale terrorangrep på israelsk jord. Flere israelere har levert en anmodning til høyesterett om å stanse løslatelsen av palestinerne.

Leder for Det nasjonale sikkerhetsrådet i Israel, Yaakov Amidror, sier at fangeutvekslingen vil gå som planlagt «med mindre høyesterett griper inn eller noen i Gaza går fra vettet».

Det israelske forsvaret er også bekymret for at ekstremister i Israel skal forsøke å hindre palestinske fanger fra å bli overført til Gaza og Vestbredden.

Kilder: Haaretz, Jerusalem Post, The Times.

Kommentarer til denne saken