RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er rentedommen

Sentralbanksjef Øystein Olsen må kanskje sette renten opp igjen.
Sentralbanksjef Øystein Olsen må kanskje sette renten opp igjen. (Scanpix)
Sist oppdatert:
Ny beskjed fra Norges Bank.

Klokken 14 kom beskjeden om hva sentralbanken gjør med styringsrenten.

Her ble det klart at Øystein Olsen enda en gang holder renten uendret på 1,5 prosent, ett nivå den har ligget på siden møtet i mars i år.

- Styringsrenten holdes lav fordi prisveksten er lav og fordi rentene internasjonalt er svært lave, sier sentralbanksjef Øystein Olsen

Norge går godt
Veksten hos våre handelspartnere er svak, og det er fortsatt stor usikkerhet om utviklingen i internasjonal økonomi. Tiltak fra flere sentralbanker har imidlertid bidratt til at uroen i finansmarkedene har avtatt den siste tiden.

Men Norges økonomi går fortsatt bra, og vesentlig bedre enn våre nærmeste handelspartnere, ledigheten er også lav og uroen i finansmarkedene har blitt noe dempet.

Alt dette veier mot en høyere rente i Norge.

- Utviklingen i norsk økonomi gir holdepunkter for at inflasjonen gradvis vil ta seg opp. Analysene i Pengepolitisk rapport 3/12 tilsier at styringsrenten holdes på dagens nivå til over årsskiftet, og at den deretter gradvis øker mot et mer normalt nivå. Neste år ligger prognosen for styringsrenten litt lavere enn prognosen fra juni, sier Olsen.

Samtidig så er imidlertid inflasjonen veldig lav, de internasjonale renteforventningene har falt og kronen er sterkere enn ønsket. Alt dette taler på sin side for rentekutt.

Ventet litt ned
På forhånd var det ventet at renten skulle holdes uendret.

I tillegg til renteavgjørelsen kom sentralbanken også med en ny rentebane.

Her er det klart at hovedstyret ser for seg at renten bør ligge i intervallet 1-2 prosent i perioden fram til 14. mars 2013, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

- I banen som nå er lagt frem er det en liten sannsynlighet for heving i andre kvartal, men størst er sannsynligheten for at første heving vil komme i tredje kvartal. Sammenlignet med rentebanen fra forrige Pengepolitiske rapport er rentebanen 12 basispunkter lavere i andre kvartal 2013 og 14 punkter lavere i tredje kvartal. I fjerde kvartal ligger rentebanen 19 punkter lavere enn banen som ble lagt frem i juni, melder makroøkonom Ole André Kjennerud hos DnB Martkets.

Les også:

De venter at styringsrenten vil holdes uendret til oktober 2013. Deretter ventes det at Norges Bank vil heve styringsrenten gradvis.

På forhånd var det ventet at denne ville bli senket noe, det vil si at sentralbanken ser for seg at de vil bruke lenger tid enn tidligere på å heve renten.

- Vi tror styringsrenten vil bli holdt uendret på 1,5 prosent og at den nye renteprognosen vil innebære en litt langsommere renteoppgang enn prognosen fra juni som var forenelig med at renten ble satt opp til 1,75 prosent i løpet av første halvår 2013, skriver seniorøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken Capital Markets morgenrapport.

Tatt på sengen
Tidligere onsdag kom Norges Bank med en overraskelse da de meldte at de ikke kommer til å kjøpe utenlandsk valuta for å fylle opp oljefondet i november. I januar til august ble det daglig kjøpt inn euro tilsvarende 350 millioner kroner, mens beløpene har økt til en halv milliard i tiden etter.

I år har Norges Bank opparbeidet seg en betydelig beholdning for å dekke avsetningen til fondet mot slutten av året. Dette har bidratt til å redusere behovet for valutakjøp.

Etter denne meldingen styrket kronen seg på bred basis.

Nesten gratis penger
Et normalt rentenivå regnes i størrelsesorden fem prosent. Med andre ord er dagens milevis under.

For boliglånskunder innebærer dette at det praktisk talt er gratis å låne penger.

De beste boliglånene ligger like over 3 prosent. Når man tar hensyn til skatteeffekten, blir den effektive renten rundt 2,2 til 2,3 prosent.

Samtidig anslår Statistisk sentralbyrå at inflasjonen i år blir på 0,9 prosent. I tillegg venter de også en lønnsvekst på 4,2 prosent.

Norges Bank har som utgangspunkt for sin vurdering i pengepolitikken at renten settes med sikte på at inflasjonen skal være nær 2,5 prosent over tid

Dersom renten blir lavere enn prisveksten, betyr det enkelt sagt at du får betalt for å låne penger. Lånet faller mer i verdi enn rentene du betaler.

Dette er en uvanlig situasjon, men i Norge har det nå grovt sett vært gratis å låne penger siden Norges Bank bråkuttet styringsrenten under finanskrisen vinteren 2008/2009.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere