RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er sjøkabel-rapportene

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Å legge sjøkabel vil koste 3,4 milliarder mer og ta fem år ekstra, viser fersk rapport.

GARDERMOEN (Nettavisen): Tirsdag ettermiddag la de fire ekspertutvalgene fram sine konklusjoner på Gardermoen.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) ble overlevert rikelig med lektyre om temaet.

Her er de fire rapportene:

Utvalg 1:

Teknologi, økonomi og andre forhold knyttet til en sjøkabelløsning

Utvalg 2:

Virkninger for kraftsystemet ved kabling

Utvalg 3:

Konsekvensene av at man trenger lenger tid på en ny overføringsforbindelse til Bergensområdet (BKK-området)

Utvalg 4:

Samfunnsøkonomiske virkninger av sjøkabelalternativet

- Jeg vil takke utvalgene for utredningene. Det er utført et omfattende arbeid på kort tid. Jeg tror utvalgenes rapporter vil gi oss viktig bakgrunnsmateriale i vårt videre arbeid med å sikre kraftforsyningen til bergensregionen, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

3,4 milliarder kroner dyrere
Ifølge rapporten til utvalg 1, vil sjøkabelalternativet koste 3,4 milliarder kroner mer og ta fem år ekstra å realisere sammenlignet med kraftlinjer.

Ventingen betyr lite hvis dette blir klart innen 2017, mener utvalget. Fordelene med sjøkabelalternativet er:

«Ingen synlige master og linjer mellom Sima og Norheimsund men nye naturinngrep ved ilandføring av kabel. Ingen forbedring for Kvam hvis ilandføring i Norheimsund.»

Utvalget slår fast at:

* Det er teknisk mulig å legge en sjøkabel.

* Det blir inngrep i tilnærmet urørt natur.

* Reparasjoner vil ta fra en til flere måneder, avhengig av planlagt beredskap.

* Kostnaden for sjøkabler blir fra 4,5 til 5,6 milliarder kroner.

Merkostnad: 730 kr per hus i 35 år
Utvalget peker også på at sjøkabelalternativet vil føre til ny praksis flere steder i Norge:

«Valg av sjøkabel på strekningen Sima-Norheimsund vil føre til endret praksis når det gjelder håndtering av miljøkonflikter ved luftledninger i sentralnettet og kan derfor utløse økt krav om sjø- eller jordkabel i en rekke foreliggende nettinvesteringsplaner. Siden kabling har vesentlig høyere investeringskostnader, vil økning i bruk av kabler påvirke sentralnettstariffen. Utvalget vurderer merkostnaden av endret kablingspraksis til å være 30 milliarder kroner, inkludert Sima-Samnanger investeringen. Utlignes dette beløpet på alle husstander i Norge blir det et årlig beløp på 730 kroner i 35 år», står det i rapporten.

- Luftlinjer klart i 2012
Et av de andre utvalgene har sett på forsyningssikkerheten til Bergensområdet, og har kommet fram til at vi har en akseptabel forsyningssikkerhet fram til 2020.

Dette utvalget konkluderer dessuten med at luftlinjer gir et klart større miljøinngrep.

Men de slår også fast at luftlinjer vil realiseres raskt, og stå ferdig allerede i 2012. Dette vil bety tilførsel av nye fornybare kilder og tilførsel av nødvendig kraft.

- Må realiseres raskt
Også smitteeffekten av mer sjøkabling, at det vil bli krevd kabling flere steder dersom man går for sjøkabler i Hardanger, kan gi en merkostnad for det norske samfunnet på 30 milliarder kroner, ifølge et av utvalgene.

Regningen vil forbrukerne få, beregnet til en økning over nettleien på 730 kroner per husstand per år - fordelt over 35 år.

Utvalget mener at dersom man velger sjøkabel, må det realiseres raskt. Det vil ta om lag sju år å bygge. En luftlinje kan utsettes.

Høring 10. februar
Den 10. februar blir det holdt et høringsmøte om saken på Scandic Bergen Airport ved Flesland. Alle berørte parter inviteres til å komme med synspunkter på rapportene.

- Vi skal nå studere rapportene nøye fram mot høringsmøtet den 10. februar. Jeg ser også fram til å få berørte parters synspunkter i dette møtet. Disse innspillene tar vi med oss i den videre vurderingen, sier Riis-Johansen.

Et halv års ventetid er over
Det er gått et halvt år siden regjeringens snuoperasjon i saken.

- Vi tar engasjementet fra Vestlandet til etterretning, og vil la det holdes en ny, uavhengig gjennomgang av sjøkabelalternativet, sa olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) 10. august i fjor.

Statnett fikk 2. juli 2010 konsesjon til å bygge en 420 kV kraftledning i luftspenn mellom Sima og Samnanger. 10. august besluttet regjeringen å få foretatt en ny uavhengig gjennomgang av sjøkabelalternativer for deler av strekningen.

- Jeg velger inngrep
AUF har konkludert i saken, og de mener sjøkabelprosjektet rett og slett blir for dyrt.

- Hvis jeg må velge ett inngrep i naturen, som er bra i et klimaperspektiv, så er jeg villig til å velge det, sa AUF-leder Eskil Pedersen til Nettavisen tidligere onsdag.

Se fremleggingen av rapportene live her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere