*Nettavisen* Nyheter.

Her er skadene til TV 2-profilen etter politivold i Pakistan

TV 2-reporter Kadafi Zaman var til helsesjekk etter å ha blitt løslatt. - Politiet slo meg flere ganger, det har vært et helvete, sier han til Nettavisen.

17.07.18 18:07

Mandag ble det kjent at TV 2-reporter Kadafi Zaman ble løslatt fra varetektsfengsling, etter at han fredag ble pågrepet i Pakistan. Han fikk politiets oppmerksomhet da han var på jobb for TV 2 for å rapportere om demonstrasjonene for eks-statsminister Nawaz Sharif.

Etter løslatelsen fortalte han til TV 2 og Aftenposten om brutal politivold. Bilder Aftenposten publiserte viser tydelige blåmerker på hans venstre hånd.

Klikk på bildet for å forstørre.

Etter at Zaman ble løslatt mandag gjennomgikk han helsesjekk. Foto: Privat

- Det har vært et helvete. Politiet slo meg flere ganger med stokker. De gikk skikkelig til verks. Jeg har blåmerker i hele kroppen og vondt i hele kroppen, sier Zaman til Nettavisen like etter klokken 14.00 norsk tid.

- Retten har bestemt at jeg skal gjennomføre en helsesjekk for å dokumentere skadene jeg har fått.

Les også: Kadafi Zaman arrestert i Pakistan

- Vanlig med politivold

Politivold er ikke uvanlig i Pakistan, forteller varaordfører i Drammen Yousuf Gilani. Han født i Norge, men har begge foreldrene sine fra Pakistan. Han kjenner det politiske systemet og har innsikt i den pakistanske samfunnsstrukturen.

- Politivold er ganske vanlig der borte. Det forekommer ofte og det skjer over en lav sko. De som blir arrestert av politiet er spesielt utsatt. Vold i arresten skjer daglig i Pakistan, sier Gilani til Nettavisen.

- Jeg har selv vært vitne til voldsbruk da jeg skulle på en konsert en gang. For å få systematikk på de lange køene begynte de å slå etter folk. Det er deres måte å få orden på uoversiktlige situasjoner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kadafi Zaman ble utsatt for brutal politivold i Pakistan. Foto: Privat

25. juli er det valg i Pakistan. Ukene før valget har vært preget av politisk uro og flere valgkamparrangementer. Mange av de som demonstrerte på fredag ville markere sin støtte til eks-statsminister Nawaz Sharif.

6. juli ble han dømt til ti års fengsel for korrupsjon, men han var ikke i landet da dommen falt. Han fikk en såkalt «in absentia»-dom (fraværsdom). Fredag returnerte han til Pakistan fra London, men ble pågrepet på flyplassen i Lahore, nord i Pakistan.

- Sensurerer medier

- Politivold skjer spesielt i forbindelse med valg når politikere holder valgmøter. I år er det ekstra spesielt fordi media har blitt sensurert. All informasjon som kommer ut i nyhetene er kontrollert. Det er også gitt ordre til politiet, fra høyeste hold, om at de skal oppføre seg brutalt. De skal skape frykt. Det har de lykkes med når vi er vitne til hva som blant annet har skjedd med Zaman, sier Gilani.

Klikk på bildet for å forstørre.

Blåmerke på høyre arm. Foto: Privat

- Når jeg ser hva som skjer tenker jeg på alle de tusenvis av andre som viser en politisk støtte og som også blir pågrepet og slått uten å få noen oppmerksomhet. De får heller ingen medisinsk oppfølging.

Les også: TV 2-video viser Kadafi Zaman bli slått og pågrepet

Myndighetene hadde forbudt store samlinger og demonstrasjoner i flere områder i Pakistan. Men tusenvis av mennesker var likevel ute i gatene for å markere sin støtte til Sharif.

TV 2-reporter Zaman la ut videoer fra demonstrasjonene på Twitter, der han fortalte om myndighetenes inngripen i de politiske markeringene. Like etter skulle han rapportere direkte på Nyhetskanalen, men det skjedde aldri.

Klikk på bildet for å forstørre.

TV 2-journalist Kadafi Zaman ble fredag arrestert i Pakistan. Foto: Foto: Privat

- Leit å høre om vold

Sammen med flere andre ble han jaget bort av politiet og la på flukt i en bil. De ble etter hvert stoppet og en video viser at de ble angrepet av flere politibetjenter som hadde batonger.

Klikk på bildet for å forstørre.

Yousuf Gilani, varaordfører i Drammen med pakistanske foreldre.  Foto: Privat

- Det er veldig leit å høre hva som er skjedd med Zaman. Dette er ikke vanlig i Pakistan. Nå har jeg ikke sett videoene du refererer til, så jeg vet ikke om volden skjedde ved et uhell eller om handlingen var noe som skjedde med vilje, sier ambassadesjef og nestkommanderende ved den pakistanske ambassaden i Oslo Zaib Abbas til Nettavisen.

Nyhetsredaktør i TV 2 Karianne Solbrække er klar på at det hun har sett på videoen kanalen selv publiserte søndag kveld er uakseptabelt.

- Jeg ser det jeg ser på videoen som kommer til oss via folk som er nær Kadafi og som var til stede og så og filmet situasjonen. Han er opptatt av å formidle at han er blitt utsatt for vold, sier Solbrække til Nettavisen.

- Jeg forventer at pakistanske myndigheter rydder opp i denne saken. Dette er snakk om en norsk uavhengig journalist på jobb for TV 2 og som er blitt utsatt for vold av politiet. Det er bare en melding å gi til dem, rydd opp!

Pakistans ambassadesjef i Oslo hevder politiet tyr vil voldelige midler når de selv er blitt utsatt for vold.

- Hva tenker du om at politiet pågriper en journalist som var på jobb for å rapportere om demonstrasjonene?

Klikk på bildet for å forstørre.

Zaib Abbasi, Pakistans ambassadesjef i Oslo. Foto: Pakistans ambassade i Oslo

- Myndighetene gjorde det klart at det var ulovlig både å demonstrere og å danne store folkemengder i visse områder i forbindelse med valget. Når slikt likevel skjer har myndighetene sine rutiner for å håndtere dette, sier Abbasi.

- Utøves vold noen ganger

- Inngår voldsbruk i rutinene?

- De vet hvilket ansvar de har. Det er ingen organisasjoner eller etater i Pakistan som begår handlinger som overgår det mandatet de har. Ulovlige politiske demonstrasjoner forekommer. Noen ganger blir det utøvet vold, men det kan være fra begge sider. Når noen har brutt loven må politiet gripe inn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nyhetsredaktør i TV 2 Karianne Solbrække. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

- Hvis det i tillegg blir begått voldelige handlinger mot politiet må de håndtere det.

- Kommer du til å ta opp voldsbruken mot Zaman med relevante myndigheter i Pakistan?

- Jeg har snakket med Zamen selv så vi skal få klarhet i hva som faktisk har skjedd og hvordan vi skal håndtere saken videre. Vi har også vært i kontakt med hans familie som har uttrykket bekymring for hevelser han har på armen. Vi har også hatt omfattende kontakt med ulike nivåer hos pakistanske myndigheter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.