Menneskerettsgruppen Amnesty International la torsdag fram ny dokumentasjon om angrepet 3. januar. Én mann hevder at han tråkket over døde mennesker i fem kilometer da han forlot Baga etter å ha gjemt seg i tre dager etter angrepet.

– Jeg så om lag hundre drepte i Baga. Jeg løp ut i bushen. De skjøt og drepte mens vi løp, forteller en annen mann i 50-årene.

LES OGSÅ: Foreldre selger jentene som selvmordsbomber

Et tredje vitne forteller at en kvinne i byen ble skutt og drept mens hun fødte et barn.

- Gutten var halvveis ute da hun ble drept, sier vitnet.

Samtidig skal flere små barn ha blitt drept.

Lagt i ruiner

Amnesty har også publisert satellittbilder fra byene Baga og Doron Baga, og organisasjonen mener de dokumenterer omfanget av angrepet. Over 3.700 bygninger skal ha blitt jevnet med jorden i de to byene.

- Disse detaljerte bildene viser de massive ødeleggelsene om er blitt iverksatt. En av byene (Baga, red.anm.) ble nærmest fjernet fra kartet i løpet av noen få dager, sier Daniel Eyre, Nigaria-researcher for Amnesty International.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Eyre sier at dette er det mest massive og destruktive angrepet Boko Haram har utført i Nigeria.

- Angrepet på Baga representerer et bevisst valg av Boko Haram. Nå er en hel landsbys bolighus, sykehus og skoler bare svartsvidde og nedbrente ruiner.

Trolig planlagt angrep

Det antas at angrepet var rettet mot lokale selvforsvarsgrupper som samarbeider med det nigerianske forsvaret i kampen mot Boko Haram.

I tillegg var opprørerne ute etter militært utstyr som var lagret i en militærleir ved Baga, ifølge forsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI). Her er det stasjonert soldater fra flere afrikanske land som forsøker å opprettholde sikkerheten i grenseområdene mellom Nigeria og Tsjad.

– Det er ingen tvil om at Boko Haram klarte å storme basen og ta med seg utstyr, sier Bøås til NTB.

Både Amnesty og regjeringen i USA mener opprørerne har begått forbrytelser mot menneskeheten ved Baga.

–Drapene nå nylig er en forbrytelse mot menneskeheten, intet mindre. Dette var en grufull nedslakting av uskyldige mennesker, sa USAs utenriksminister John Kerry torsdag.

Forrige uke hevdet lokale kilder at 2.000 mennesker ble drept i angrepet. Dette ble senere avvist av nigerianske myndigheter, som mente det riktige tallet var 150.

LES OGSÅ: To nye småjenter sprengt i luften

Så langt har det vært vanskelig å få sikker informasjon fra Baga, siden området fortsatt kontrolleres av opprørerne og sikkerhetssituasjonen gjør det umulig å reise dit.

Tusenvis på flukt

Ifølge FN har over 11.300 nigerianere flyktet til nabolandet Tsjad for å unnslippe de ytterliggående islamistene i Boko Haram. Hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser opplyser at den bistår 5.000 overlevende etter Baga-angrepet i Maiduguri, hovedstaden i delstaten Borno.

Neste måned er det presidentvalg i Nigeria, og flere analytikere mener voldsbølgen den siste tiden delvis kan skyldes et ønske om å påvirke valget.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED