*Nettavisen* Nyheter.

Her er skrekkgården

Inspektøren fant radmagre dyr vassende rundt i det møkkete fjøset. Se bildene fra skrekkgården.

02.10.08 14:05

(iBergen.no) Mandag ble bonden (64) dømt i Nordhordland tingrett til betinget fengselsstraff og bot for å ha vanstelt sine dyr på det groveste.

«Det er et grovt brudd på det ansvaret en dyreeier har. Retten ser også alvorlig på at vanstellet har skjedd over lengre tid, og viser til at de magre kyrne bar preg av lengre tids underernæring.» skriver retten i dommen.

Tråkket i egen møkk
Det var i juni 2006 at dyretragedien ble oppdaget i en av Bergens omegnskommuner.
Etter å ha fått en bekymringsmelding, rykket en inspektør fra Dyrevernsnemda ut til gården. Der fant han 17 kalver, 6 okser, 9 kuer og én vær så medtatte at han øyeblikkelig måtte tilkalle distriktsveterinæren.

I det mørklagte fjøset var det dårlig ventilasjon og dyrenes egen møkk fløt fritt på gulvet. Det var ingen liggematter på gulvet og spesielt kyrne var så tynne at man vurderte å avlive noen av dem.

Mistet pelsen
Ifølge både inspektøren og veterinæren bar dyrene preg av å ikke ha fått nok fôr, kyrne hadde kraftig håravfall og virket nedstemte og ustelte. Flere av dem hadde inngrodd skitt i pelsen og overvokste klover.

Bonden fikk pålegg om å legge ned driften, men etter at siste frist var gått ut hadde han fortsatt sauer på gården. Sauedriften pågår den dag i dag, men nå under gode forhold.

La ikke merke til avmagring
For to uker siden var saken oppe i Nordhordland tingrett. Da forklarte den 64-årige bonden at gårdsarbeidet hadde blitt tyngre etter at sønnene hans sluttet å hjelpe til. Han innrømmet at dyrene hadde levd under kritikkverdige forhold, men hevdet han ikke hadde lagt merke til at dyrene var utsultet og syke.

Mandag denne uken falt dommen. Bonden fikk refs for å ha grovt vanstelt dyrene.

I tillegg ble han dømt for å ha tømt den overfylte gjødselskjelleren sin rett i nærmeste elv.

Men bonden slipper å sone fengselsstraffen på 45 dager, da den ble gjort betinget. Han må imidlertid betale en bot på 20.000 kroner.

966

Les flere nyheter på iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.