Gå til sidens hovedinnhold

Her er smittetrykket høyest i Europa nå: - Den andre bølgen er her

Statsminister Jean Castex advarer sine landsmenn mot å samles privat og sier at man må gjøre alt for å hindre at landet må stenges ned.

Koronaviruset sprer seg nå raskt i Frankrike, og statsminister Jean Castex sier at det kan bli aktuelt å skjerpe smitteverntiltakene.

- Den andre bølgen er her, sier Castex til den franske kringkasteren France Info og understreker at det ikke er mulig å slakke opp mer.

Han viser til at intensivavdelingene på franske sykehus igjen er i ferd med å fylles opp av koronapasienter og at det er slått full smittealarm i ni byer, blant dem Paris og Marseille.

Castex advarer sine landsmenn mot å samles privat og sier at man må gjøre alt for å hindre at landet må stenges ned.

I helgen ble det meldt om 43.000 nye smittetilfeller i Frankrike. Over 730.000 har hittil fått påvist smitte og viruset har krevd nærmere 33.000 liv i landet.

Her er smittetrykket høyest

Tall fra det europeiske smittevernbyrået ECDC mandag viser at det er Tsjekkia, Belgia, Nederland, Spania, Frankrike og Storbritannia som topper lista over høyest smittetrykk (se tabell). Frankrike har nå 293 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager. I Storbritannia er tallet 252.

I Tsjekkia er tallet 492, i Belgia 402, i Nederland 364 og i Spania 308.

Tabell: Se smittetall og dødstall for covid-19-pandemien i Europa (kumulativt og insidens).

Nye restriksjoner i Spania

De to nordspanske regionene Catalonia og Navarra varsler nye restriksjoner i et forsøk på å begrense spredningen av koronavirus.

Fra tirsdag kan maksimalt seks personer være samlet på samme sted i Navarra. Barer og restauranter må stenge klokken 22 og kapasiteten blir begrenset til 30 prosent. 30-prosentgrensen vil også omfatte kinoer, teatre og bibliotek.

I Catalonia oppfordrer myndighetene til bruk av hjemmekontor de neste 15 dagene. Universiteter oppfordres til å undervise via nettet.

Fredag erklærte regjeringen krisetilstand i Madrid etter at byen har blitt et av stedene i Europa med størst smittespredning.

Stenger ned i England

I Storbritannia vil statsminister Boris Johnson mandag ettermiddag presenterer nye koronatiltak i møte med økende smittespredning særlig i Nord-England. Hardt rammede Liverpool er en av byene som gjør seg klar til å stenge ned.

Les også

Storbritannia: Håper å ha viruskontroll til jul

Kommentarer til denne saken