Gå til sidens hovedinnhold

Her er smittetrykket høyest i Europa nå - flere land innfører nye restriksjoner

Tyskland innfører strengere maskepåbud og tidlig stenging av utesteder i hardt rammede områder. Flere byer i Frankrike får nattlig portforbud.

Onsdag kveld kunngjorde Tysklands statsminister Angela Merkel at det blir strengere maskepåbud og tidlig stenging av utesteder i hardt koronarammede områder.

I Frankrike erklæres det nasjonal helsekrise og flere byer får nattlig porteforbud.

Tallene fra det europeiske smittevernbyrået ECDC viser at det er Tsjekkia, Belgia, Nederland, Spania, Frankrike, Storbritannia - og Island, som nå har det høyeste smittetrykket av EU- og EØS-landene, inkludert Storbritannia. I alle disse landene ligger antallet meldte smittetilfeller siste 14 dager over 240 per 100.000 innbyggere. ( Se tabell over smittetall og antall døde).

Nakstad: - Tøff høst i Europa

- Det ser ut til å bli en tøff høst i Europa, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NRK radio torsdag.

Han peker på at Europa den siste uka har sett 34 prosent smitteøkning.

- Man har kommet godt over 130.000 nye tilfeller per dag i Europa. Globalt ligger man på 350.000. Det er land som peker seg veldig ut; Frankrike, Storbritannia, Nederland og Belgia har to til tre ganger mer smitte nå enn de hadde i mars, sier Nakstad til NRK.

Om situasjonen i Norge sier Nakstad dette:

- Vi har fortsatt kontroll, men vi lever med mye større risiko enn vi gjorde for noen uker siden.

Ny smitterekord i Tyskland

Det ble registrert 6.638 nye smittetilfeller i Tyskland det siste døgnet. Det er det høyeste antallet på et døgn siden pandemien brøt ut.

Den forrige toppnoteringen for nye tilfeller på et døgn er fra 28. mars, da det ble registrert 6.294 tilfeller, ifølge statistikk fra Robert Koch-instituttet.

I dag tester tyske myndigheter langt flere enn hva de gjorde for et halvt år siden, men økningen er bekymringsfull ettersom det torsdag ble registrert om lag 1.500 flere nye tilfeller enn dagen før.

Tyskland har siden midten av august gjennomført mellom 1,1-1,2 millioner tester per uke, og siden da har antall positive tester økt markant, fra 0,74 prosent i slutten av august til 2,48 prosent i uka fra 5.–11. oktober.

Les også: 53 smittetilfeller i Oslo siste døgn

Strammer inn i 16 delstater

Merkels føderale regjering og myndighetene i de 16 delstatene er enige om at det vil komme nye begrensninger i områder der antallet virustilfeller overskrider 35 per 100.000 innbyggere over sju dager. I slike tilfeller anbefales det nå at det blir påbud om munnbind på offentlige steder, samt at utesteder må stenge tidligere.

Munnbind har allerede vært påbudt på kollektivtransport og i butikker siden april.

I tillegg vil det nå strammes inn på antallet mennesker som kan samles på ett sted. I områder med 35 tilfeller per 100.000 innbyggere blir grensa nå 25 personer på offentlig sted og 15 personer privat, skriver Tagesschau.de.

I områder der antallet koronatilfeller nå overskrider 50 per 100.000 innbyggere over sju dager skal begrensningen nå ligge på ti personer offentlig, og ti personer fra to husstander privat. En rekke tyske storbyer, blant dem Berlin, Köln, Düsseldorf, Frankfurt og München, har hatt flere enn 50 smittede per 100.000 innbyggere de siste dagene.

Portforbud i franske storbyer fra lørdag

Flere byer i Frankrike får nattlig portforbud idet landet erklærer ny nasjonal helsekrise. Hovedstaden Paris er blant byene som får portforbud.

President Emmanuel Macron varslet på direktesendt TV onsdag at det innføres portforbud i den franske hovedstaden mellom klokken 21 og 6 fra lørdag. Det gjelder i fire uker framover.

Portforbud blir det også i landets nest største by, Marseille, og andre store byer som Lyon, Lille, Rouen og Toulouse. Til sammen er ni byer med til sammen 20 millioner innbyggere omfattet.

Klokka 21.00 må alle utesteder stenges, og folk må holde seg i hjemmene sine. Kollektivtransporten fortsetter å gå som normalt, og det vil etableres en ordning der de som har behov for å reise grunnet jobb vil få bevis for det.

Folk som bryter portforbudet vil få 135 euro i bot.

– Vi må handle. Vi må bremse spredningen av viruset, uttalte Macron.

Norge: Relativt lav smittespredning

I Norge er smittespredningen fortsatt på et relativt lavt nivå generelt i befolkningen, ifølge Folkehelseinstituttet. Smittespredning har økt siden slutten av august (716-814 tilfeller ukentlig i ukene 37–40). Siste uke ble det meldt 1 044 tilfeller, viser ukerapporten som kom onsdag.

Økningen den siste uka kan primært knyttes til vedvarende smittespredning i Oslo, en økning i Viken og Vestland og flere større og mindre utbrudd rundt om i landet.

De siste ukene er det mest yngre personer med lav risiko for alvorlig forløp som er blitt smittet. Det er fortsatt lav forekomst av alvorlige utfall.

Det testes langt flere personer ukentlig nå enn i mars/april. Dermed oppdages en større andel av de smittede, også de med milde symptomer.

- Våre modeller viser at vi i mars og april oppdaget 10 prosent av smittetallene her i Norge. Nå oppdager vi 50-60 prosent. Det gjør det vanskelig å sammenligne størrelsen på smittebølgen nå og da. Ganger vi smittetallene fra mars og april med 5, så får vi kanskje et riktigere bilde, sier fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

Holder øye med den positive testraten

Forland peker på at den positive testeraten også går opp i Norge nå, men ikke så mye som i enkelte land i Europa, der man noen steder ser en kraftig økning i den positive testraten.

- I land som Tsjekkia, Nederland og Spania er den positive testraten oppe i over 10 prosent. Vi ser også en tydelig økning i sykehusinnleggelser og bruk av intensivplasser. Situasjonen er urovekkende i en rekke land i Europa, der man nå prøver å slå ned smittespredningen med harde tiltak. Vi oppfatter at vi har langt på vei har mer kontroll i Norge. Vår vår strategi framover blir å avskjære smitten, drive aktiv smittesporing og ha en sterk innsats for å slå ned lokale utbrudd, sier Forland.

Han sier Norge likevel må regne med å se en økning i antall koronapasienter på sykehus og på intensivplasser i tida framover.

Verst i Tsjekkia

Tsjekkia er i øyeblikket landet med det høyeste smittenivået i Europa, med hele 581 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene (per 14. oktober). Også her stenger man skolene, etter at 4500 lærere og ansatte er blitt smittet.

I Polen oversteg det daglige antallet koronadødsfall onsdag 100 for første gang siden tidlig i vår. I Polen innføres det fra og med torsdag en ny koronarestriksjon i form av at matbutikker og apotek er forbeholdt eldre i to timer midt på dagen.

Sveits og Østerrike passerte nye smitterekorder onsdag, i førstnevnte land var de 2823 nye smittetilfellene en dobling fra dagen før. Sveitsiske myndigheter har innkalt til krisemøte mellom representanter for alle de 26 kantonene torsdag.

Tegnell: - Mange land har en rask negativ utvikling

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell er blant dem som har understreket at covid-19-pandemien ikke er over.

- Vi så en kraftig økning i EU forrige uke, og det ser ut til å fortsette. Mange land har en raskt negativ utvikling, påpekte han tirsdag, samtidig som antallet bekreftede smittetilfeller i Sverige passerte 100.000.

Sverige opplever også en økning i smittetall, men ikke så raskt som i andre land. Torsdag klokka 14 legger Folkhälsomyndigheten fram nye tall for smitteutviklingen i Sverige.

- Det kan se ut til at vi nærmer oss antall smittede som vi hadde i våres, men det er absolutt ikke riktig. I våres hadde vi en begrenset mulighet til testing. Nå tar vi prøver av tre eller fire ganger så mange, så det er ikke sammenlignbart, understreket Tegnell tirsdag og sa at antallet intensivinnleggelser er en bedre målestokk for utviklingen. Her er antallet et helt annet et helt annet enn i våres.

Kommentarer til denne saken