– Regjeringen vil begrense bevegelsesfriheten og møter med andre mennesker, med unntak av reise til jobb, handling og legebesøk, sa helseminister Roman Prymula på en pressekonferanse, ifølge NTB.

Les også: Høie advarer: - 1,6 millioner nordmenn i risikogruppen

Alle butikker utenom matbutikker og apotek i Tsjekkia må stenge fra torsdag morgen til 3. november.

Fra før er det blant annet forbud på forsamlinger med mer enn seks personer, samt at alle restauranter og barer er stengt.

Europas høyeste smitterate

Tsjekkia har hatt den høyeste koronasmitteraten i Europa den siste uka. Tirsdag meldte landet med drøyt 10,7 millioner innbyggere om nesten 12.000 nye smittetilfeller.

Se listen over smitterater i Europa per 21. oktober i tabell lenger ned.

Onsdag melder EUs smittevernbyrå (ECDC) om 975,8 smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene i Tsjekkia, det høyeste insidenstallet i hele EU/EØS-området.

Må vurdere EU-forslag

Samtidig med at smittetallene øker raskt i svært mange europeiske land, har EU lansert et forslag om nytt felles system for reiseregler, et system som skal basere seg på et fargekart fra ECDC. Norge har ennå ikke sagt om de vil slutte seg til dette systemet. Systemet som er foreslått er mer liberalt for gult og rødt nivå enn det Norge praktiserer i dag.

- Det er opplagt at situasjonen ute i Europa bekymrer oss, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på Nettavisens spørsmål om vurderingen slike felles reiseregler på regjeringens og helsemyndighetenes pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag.

EUs kartsystem legger opp til enklere vurdering av reiseråd og karantenekrav mellom de ulike landene i EU. Guldvog sier Helsedirektoratet fortsatt er i tenkeboksen og kunne ikke si når Norge treffer sin beslutning.

- Tilsier smittesituasjonen ute i Europa nå, der vi ser at smittetrykket i flere land ligger svært høyt, at man uansett må vente med dette?

- Mange land ville uansett vært røde med det nye systemet EU har anbefalt. Det at vi har den smittesituasjonen vi har ute i Europa nå gjør det ekstra bekymringsfullt. Vi hadde vært i en helt annen situasjon hvis det var flere land som nå vaket mellom grønt og gult nivå, sier Guldvog til Nettavisen.

Les også: FHI-topp: - I verste fall risikerer vi en ny nasjonal bølge

I en redegjørelse i Stortinget har helseminister Bent Høie sagt at Norge stiller seg positive til initiativet.

- Dette vil kunne skape forutsigbarhet for landene og avverge ubegrunnede hindringer, uttalte han fra Stortingets talerstol sist uke.

Nasjonale myndigheter vil selv kunne avgjøre om de vil være med på denne ordningen eller ikke.

Graderte restriksjoner

Hovedgrepet ifølge NTB er et fargekart der land klassifiseres som grønne, gule eller røde avhengig av smittenivå de siste 14 dagene.

EUs ministre anbefaler at det ikke legges restriksjoner på innreise fra grønne regioner, men landene kan ha restriksjoner for innreise fra andre områder.

For land og regioner som er oransje, røde eller grå – sistnevnte er områder med begrenset tallgrunnlag – kan medlemslandene kreve karantene eller testing ved innreise.

Ministrene anbefaler at det skilles mellom eventuelle tiltak for oransje og røde områder.

Tsjekkia ligger på topp i smittetrykk på en rangering Nettavisen har foretatt med tall fra det europeiske smittevernbyrået ECDC. De viser at Tsjekkia nå har 975,8 smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager. Se tabell her.