RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er sporene etter månefarerne

Foto: NASA (NASA)
Sist oppdatert:
40 år etter at mennesket for første gang satte sine bein på månen kan NASA vise fram bilder av alle sporene – og søpla – de etterlot seg.

Landingsmodulen fra Eagle kaster en lang skygge på månen og står igjen som et vitnesbyrd om Apollo 11-ferden for 40 år siden, da Neil Armstrong tok de første skrittene på månen. Dette er ett av de nye fotografiene NASA har publisert i forkant av jubileet for den første månelandingen. Bildene er tatt fra måneteleskopet LRO, som i perioden 11. til 15. juli lå i bane rundt månen og fotograferte landingsstedene for Apollo-ekspedisjonene.

Fotspor i sanden
På et annet bilde ser man fotavtrykkene astronautene etterlot seg på Apollo 14-ekspedisjonen i 1971, den åttende bemannede romferden i Apollo-programmet og den tredje til å lande på månen.

De som har hevdet at månelandingen i 1969 bare var en bløff blir kanskje endelig nødt til å gi seg?

Venter på flere bilder
Satellitten nådde fram til månen 23. juni og fotograferte landingsstedene mellom 11. og 15. juli. Det var ventet at LRO skulle klare å fotografere disse historiske stedene, men bildene kom før satellitten gikk inn i sin endelige kartleggingsbane. Det er ventet nye og bedre bilder med større oppløsning med det første, skriver NASA på sin hjemmeside.

Norsk Romsenter: 40 år siden månelandingen

Nettavisen: – A giant leap for mankind

Månen igjen, eller Mars neste?
Astronautene som i sin tid gikk på månen er i dag uenige seg imellom om neste mål bør være en ny måneferd, eller om USA bør sikte mot en bemannet ferd til mars. Det kom fram på en pressekonferanse i NATO-hovedkvarteret mandag. Buzz Aldrin tok bladet fra munnen etter å ha lyttet på kollegene Eugene Cernan og Charlie Duke, som mener USA bør bemanne en ny måneferd.

- Amerika til Mars bør være målet, ikke Amerika tilbake til månen, sa Aldrin ifølge CNN og fnyste av Cernan og Dukes forslag om å øve seg til en Mars-ferd gjennom å etablere en bemannet base på månen.

Etter utblåsningen la han hånda på armen til Duke og sa «unnskyld».

Måneveteraner møtte presidenten
Tidligere president George W. Bush ga NASA ordre om å starte arbeidet med en bemannet måneferd rundt 2020, men Obama-adminstrasjonen kan komme til å endre dette målet, ifølge CNN. Mannskapet fra Apollo 11-ferden - Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins - møtte president Obama i Det hvite hus mandag.

Buzz Aldrin var nummer to på månen etter Neil Armstrongs historiske skritt i 1969. Duke tilbrakte tre dager på månen i 1969, mens Cernan var den siste som etterlot seg fotavtrykk i månesanden i 1972.

Se video - Neil Armstrong og Buzz Aldrin snakker om månelandingen - 40 år etter (Washington Post/AP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere