*Nettavisen* Nyheter.

Her er sporene etter månefarerne

Foto: NASA (NASA)

40 år etter at mennesket for første gang satte sine bein på månen kan NASA vise fram bilder av alle sporene – og søpla – de etterlot seg.

21.07.09 08:08

Landingsmodulen fra Eagle kaster en lang skygge på månen og står igjen som et vitnesbyrd om Apollo 11-ferden for 40 år siden, da Neil Armstrong tok de første skrittene på månen. Dette er ett av de nye fotografiene NASA har publisert i forkant av jubileet for den første månelandingen. Bildene er tatt fra måneteleskopet LRO, som i perioden 11. til 15. juli lå i bane rundt månen og fotograferte landingsstedene for Apollo-ekspedisjonene.

Fotspor i sanden
På et annet bilde ser man fotavtrykkene astronautene etterlot seg på Apollo 14-ekspedisjonen i 1971, den åttende bemannede romferden i Apollo-programmet og den tredje til å lande på månen.

De som har hevdet at månelandingen i 1969 bare var en bløff blir kanskje endelig nødt til å gi seg?

Venter på flere bilder
Satellitten nådde fram til månen 23. juni og fotograferte landingsstedene mellom 11. og 15. juli. Det var ventet at LRO skulle klare å fotografere disse historiske stedene, men bildene kom før satellitten gikk inn i sin endelige kartleggingsbane. Det er ventet nye og bedre bilder med større oppløsning med det første, skriver NASA på sin hjemmeside.

Norsk Romsenter: 40 år siden månelandingen

Nettavisen: – A giant leap for mankind

Månen igjen, eller Mars neste?
Astronautene som i sin tid gikk på månen er i dag uenige seg imellom om neste mål bør være en ny måneferd, eller om USA bør sikte mot en bemannet ferd til mars. Det kom fram på en pressekonferanse i NATO-hovedkvarteret mandag. Buzz Aldrin tok bladet fra munnen etter å ha lyttet på kollegene Eugene Cernan og Charlie Duke, som mener USA bør bemanne en ny måneferd.

- Amerika til Mars bør være målet, ikke Amerika tilbake til månen, sa Aldrin ifølge CNN og fnyste av Cernan og Dukes forslag om å øve seg til en Mars-ferd gjennom å etablere en bemannet base på månen.

Etter utblåsningen la han hånda på armen til Duke og sa «unnskyld».

Måneveteraner møtte presidenten
Tidligere president George W. Bush ga NASA ordre om å starte arbeidet med en bemannet måneferd rundt 2020, men Obama-adminstrasjonen kan komme til å endre dette målet, ifølge CNN. Mannskapet fra Apollo 11-ferden - Neil Armstrong, Buzz Aldrin og Michael Collins - møtte president Obama i Det hvite hus mandag.

Buzz Aldrin var nummer to på månen etter Neil Armstrongs historiske skritt i 1969. Duke tilbrakte tre dager på månen i 1969, mens Cernan var den siste som etterlot seg fotavtrykk i månesanden i 1972.

Se video - Neil Armstrong og Buzz Aldrin snakker om månelandingen - 40 år etter (Washington Post/AP)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.