Gå til sidens hovedinnhold

Her er statsministeren på enorm grillfest uten maske eller avstand

Statsministeren feiret nasjonaldagen med en stor, bekymringsfri grillfest. Siden har situasjonen snudd.

Her kan du se video av grillfesten. Uten masker og en meter avstand mellom menneskene:

Dette hadde ikke vært mulig å gjennomføre i Norge, på grunn av smittesituasjonen. I New Zealand er smitten så lav at det ikke er noe problem å feire sammen med andre mennesker.

SISTE: New Zealands største by Auckland stenger ned i tre dager etter at tre personer er blitt smittet av koronaviruset uten at smittekilden er kjent. Mer om dette lengre ned i saken.

Jacinda Ardern er landets statsminister og har vært det siden 2017. I videoen fra tettstedet Waitangi viser hun andre politikere som står og griller pølser for menneskene som er på arrangementet. Årsaken var feiringen av New Zealands nasjonaldag 6. februar. Hun snakker om at det var et stort oppmøte med mennesker, og utrolig nok nevner hun ikke korona med ett ord.

Les også: Her startet det - og her er livet tilbake til normalen

Landet har hittil hatt kun 25 dødsfall blant sine i underkant av 5 millioner innbyggere.

Vaksinen er på vei

Det er de som jobber på grensen til New Zealand som skal få de første dosene. Dette gjelder rundt 12.000 arbeidere. De skal i følge avisen NZ Herald begynne vaksineringen den 20 februar.

Landet hadde 7 uker i såkalt «lockdown» i 2020, og fikk dermed stoppet mye smitte. De har også hatt en veldig streng grensekontroll som har gjort at landet har holdt seg nesten korona-fritt. De som kommer til landet må sitte to uker i karantene etter ankomst.

Les også: - De «beste» korona-landene har én ting til felles

Siden landet ikke har innenlandsk virusspredning blir grensevaktene derfor ansett som de mest sårbare som kan pådra seg viruset og spre det videre, siden de har den første kontakten med nyankomne fra utlandet.

Det var på onsdag forrige uke at New Zealands legemiddelverk godkjente koronavaksinen fra Pfizer og Biontech, som den første i landet.

Britisk virusmutant

Søndag, dagen etter publiseringen av denne saken, kom nyheten om at New Zealands største by Auckland stenger ned i tre dager etter at tre personer er blitt smittet av koronaviruset uten at smittekilden er kjent. Videoen med statsministeren i denne saken er fra Waitangi, et tettsted omtrent 150 kilometer nord for Auckland.

Den ene personen er en kvinne som jobber for et cateringselskap som leverer mat til passasjerfly. De to andre er ektemannen og datteren hennes. Ifølge The Guardian sier Ardern at det er snakk om den britiske virusmutanten.

Smitten utgjør et betydelig tilbakeslag for New Zealands kamp mot covid-19, og statsminister Jacinda Ardern har avlyst alle planer for å håndtere situasjonen.

Også i resten av landet blir smitteverntiltakene skjerpet, men det blir ikke full nedstenging, slik som i Auckland, opplyste Ardern søndag.

Myndighetene sier de holder alle muligheter åpne. Det undersøkes blant annet om det finnes en kobling til smittede passasjerer.

– New Zealand har holdt covid-19 i sjakk bedre enn nesten noe annet land, men som vi har sagt tidligere, det vil alltid være en risiko, sier minister for landets koronainnsats, Chris Hipkins.