*Nettavisen* Nyheter.

Her er Stein Erik Hagens selvlysende tre

Gigantisk kunsttre i Oslo:

125.000 led-lamper skal lyse opp Oslos nye attraksjon.

05.12.19 10:20

FILIPSTAD (Nettavisen): På Filipstad ved Aker Brygge i Oslo har det kommet opp et noe uvanlig og langt fra naturlig tre, blant annet laget av plast.

Men det er ikke hvem som helst som står bak «treplantingen».

Det 14 meter høye kunstverket ble nemlig kjøpt av milliardæren Stein Erik Hagen i 2017, på Burning Man-festivalen i Nevada i USA.

Se video av treet øverst i saken.

Klikk på bildet for å forstørre. Selvlysende tre Oslo gave fra Stein Erik Hagen på Filipstad

KUNST(IG): Dette er ikke et ekte tre, men et kunstverk som milliardæren Stein Erik Hagen har gitt i gave til Oslo kommune i fem år. Treet er satt opp ved Skur 13 på Filipstad ved Aker Brygge. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

125.000 led-lys

Hagen bestemte seg for å gi det gigantiske kunstige treet i gave til Oslo kommune, og etter vurdering av flere mulige plasseringer, falt valget på den nye Trettenparken ved Skur 13 på Filipstad.

Selv har Hagen ytret ønsket om å plassere kunsttreet i Sofienbergparken på Grünerløkka, og både Kuba, Kontraskjæret og Vippetangen er blitt vurdert.

Klikk på bildet for å forstørre. Selvlysende tre Oslo Filipstad

PLAST: Treet er utstyrt med 125.000 programbare led-lamper plassert på bladene, som er laget av plast. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Treet, som er laget av kunstneren Alexander Green, er utstyrt med 125.000 programbare led-lamper, og vil derfor lyse opp parken i nattemørket.

Det er inspirert av et tilsvarende tre, «Tree of Ténéré» i USA, men er tilpasset norske forhold og har fått navnet Oslo Treet.

Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20191201. Oslo Treet tennes i Trettenparken på Filipstad i Oslo søndag.

Treet ble tent i Trettenparken på Filipstad i Oslo søndag 1. desember.  Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20191201. Oslo Treet tennes i Trettenparken på Filipstad i Oslo søndag.

Fargene på treet er skiftende.  Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)


Hagen: - Trollbindende

Søndag 1. desember holdes åpningsseremonien for kunstinstallasjonen, med konsert og tenning av de mange tusen lysene.

- Oslo Treet er en trollbindende kunstinstallasjon, som jeg håper blir et samlingspunkt til glede for folk i alle aldre. Jeg ser frem til å dele opplevelsen med Oslos befolkning og andre skuelystne, uttaler Hagen.

Klikk på bildet for å forstørre. Stein Erik Hagen Orkla foto: Halvor Ripegutu

TROLLBINDENDE: Milliardær Stein Erik Hagen har gitt det store kunsttreet i gave til Oslos innbyggere, og håper det blir et samlingspunkt for alle i alle aldre. Foto: Halvor Ripegutu

Han mener treet representerer kjerneverdiene i hovedstaden.

- Treet representerer Oslos kjerneverdier: kjærligheten til skogen, naturen og miljøet. Jeg er veldig fornøyd med at det skal stå i Trettenparken og lyse opp et område der mange vil ferdes, sier Hagen.

Treet vil imidlertid ikke bli stående der for evig, da parken er midlertidig og Oslo Havns kontrakt med Hagen er for lån av kunsttreet i fem år.

Klikk på bildet for å forstørre. Lystre på Filipstad i Oslo

14 METER: Det 14 meter høye treet blir godt synlig fra Aker Brygge. Treet står ved siden av industriområdet på Filipstad.  Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Flere plastpalmer

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er også glad for å ha fått treet til Oslo.

- Kunsten i Oslo binder oss sammen, og vi er heldige som har flott kunst i våre felles offentlige rom. Jeg er glad for at Stein Erik Hagen kom til oss med denne ideen. Nå deler han en kunstopplevelse med alle i byen, sier Johansen i en pressemelding.

Klikk på bildet for å forstørre. PALMESUS: I parken er det også satt opp palmer i plast, lagt kunstgress og satt opp bordtennisbord. Byrådets omstridte utekontor har også fått en ny plass i parken.

PALMESUS: I parken er det også satt opp palmer i plast, lagt kunstgress og satt opp bordtennisbord. Byrådets omstridte utekontor har også fått en ny plass i parken. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Selv om det lysende treet åpner førstkommende søndag, vil Trettenparken åpne først til våren, opplyser Oslo Havn til Nettavisen.

I parken blir det skatepark, sittegrupper og treningsapparater. Mye av dette er allerede på plass, og i tillegg til det kunstige treet, er det satt opp plastpalmer og lagt kunstgress i deler av parken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag