FILIPSTAD (Nettavisen): På Filipstad ved Aker Brygge i Oslo har det kommet opp et noe uvanlig og langt fra naturlig tre, blant annet laget av plast.

Men det er ikke hvem som helst som står bak «treplantingen».

Det 14 meter høye kunstverket ble nemlig kjøpt av milliardæren Stein Erik Hagen i 2017, på Burning Man-festivalen i Nevada i USA.

Se video av treet øverst i saken.

125.000 led-lys

Hagen bestemte seg for å gi det gigantiske kunstige treet i gave til Oslo kommune, og etter vurdering av flere mulige plasseringer, falt valget på den nye Trettenparken ved Skur 13 på Filipstad.

Selv har Hagen ytret ønsket om å plassere kunsttreet i Sofienbergparken på Grünerløkka, og både Kuba, Kontraskjæret og Vippetangen er blitt vurdert.

Treet, som er laget av kunstneren Alexander Green, er utstyrt med 125.000 programbare led-lamper, og vil derfor lyse opp parken i nattemørket.

Det er inspirert av et tilsvarende tre, «Tree of Ténéré» i USA, men er tilpasset norske forhold og har fått navnet Oslo Treet.Hagen: - Trollbindende

Søndag 1. desember holdes åpningsseremonien for kunstinstallasjonen, med konsert og tenning av de mange tusen lysene.

- Oslo Treet er en trollbindende kunstinstallasjon, som jeg håper blir et samlingspunkt til glede for folk i alle aldre. Jeg ser frem til å dele opplevelsen med Oslos befolkning og andre skuelystne, uttaler Hagen.

Han mener treet representerer kjerneverdiene i hovedstaden.

- Treet representerer Oslos kjerneverdier: kjærligheten til skogen, naturen og miljøet. Jeg er veldig fornøyd med at det skal stå i Trettenparken og lyse opp et område der mange vil ferdes, sier Hagen.

Treet vil imidlertid ikke bli stående der for evig, da parken er midlertidig og Oslo Havns kontrakt med Hagen er for lån av kunsttreet i fem år.

Flere plastpalmer

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er også glad for å ha fått treet til Oslo.

- Kunsten i Oslo binder oss sammen, og vi er heldige som har flott kunst i våre felles offentlige rom. Jeg er glad for at Stein Erik Hagen kom til oss med denne ideen. Nå deler han en kunstopplevelse med alle i byen, sier Johansen i en pressemelding.

Selv om det lysende treet åpner førstkommende søndag, vil Trettenparken åpne først til våren, opplyser Oslo Havn til Nettavisen.

I parken blir det skatepark, sittegrupper og treningsapparater. Mye av dette er allerede på plass, og i tillegg til det kunstige treet, er det satt opp plastpalmer og lagt kunstgress i deler av parken.