Gå til sidens hovedinnhold

Her er Storbritannias nye topplag

Toppledelsen i den nye britiske koalisjonsregjeringen er klar. Se hvem de nye verdenspolitikerne er.

Statsminister David Cameron er i full gang med å sette sammen sin nye regjering. Onsdag har tungvekterne i De konservative besøkt Downing Street 10. Liberaldemokratene har tatt fem ministerposter, og Cameron har derfor også måttet blidgjøre skuffede partimedlemmer som ikke blir en del av den nye regjeringen.

David Cameron ble ny statsminister i Storbritannia tirsdag kveld, med Nick Clegg som nye visestatsminister.

Les mer: Storbritannias nye statsminister

Kommende utenriksminister William Hague sier til Daily Telegraph at Cameron og Clegg samarbeider svært godt sammen, og at godt samarbeid gjennomsyret hele arbeidet med å lage en regjeringsavtale.

- Vi skal løse ulikhetene mellom regjeringspartiene gjennom det gode forholdet mellom statsministeren og visestatsministeren. Samarbeidet mellom dem de siste dagene lover svært godt for å kunne løse fremtidige problemer mellom partiene, sier Hague.

Avtalen

Det er nå laget en detaljert avtale for regjeringskoalisjonen. Noen få deler av avtalen er så langt kjent:

Parlamentsperiodene vil bli låst til fem år, og neste valg blir 7. mai 2015. I dag er det statsministeren som bestemmer når det skal skrives ut nyvalg, så lenge dette skjer innenfor en femårsperiode.

Det skal bli avholdt folkeavstemning om nytt valgsystem.

Skatten på fortjeneste ved salg av fritidsbolig økes kraftig (ønske blant De konservative).

Lavtlønte skal få skattekutt (krav fra Liberaldemokratene).

EU vil ikke få mer makt i Storbritannia i denne parlamentsperioden.

Les egen sak om statsministeren: Dette er David Cameron

Baron-arvingen
Chancellor, eller finansminister, blir 38 år gamle George Osborne. Han ble parlamentsmedlem for De konservative i 2001, samme år som David Cameron. Osborne er irsk aristokrat. Hans far, Sir Peter George Osborne, er Baron og Ballintaylor.

George Osborne vil bli den 18. i rekken av baroner etter Sir Richard Osborne. Faren var grunnlegger og medeier i Osborne & Little som designer tapet. Han vokste opp i London, gikk på privatskole og videre til Oxford hvor han studerte moderne historie.

Ved Oxford var han medlem av Bullingdon Club - en middagsklubb kjent for sine rike og berømte medlemmer - blant dem David Cameron.

Osborne begynte sitt arbeidsliv i partisystemet til De konservative, og jobbet under daværende partileder William Hague fra 1997 til 2001.

Kilde: Wikipedia.

Ministere utnevnt så langt

Statsminister David Cameron (Conservative)

Visestatsminister - Nick Clegg (Liberal Democrat)

Utenriksminister - William Hague (Conservative)

Finansminister - George Osborne (Conservative)

Innenriksminister og likestillingsminister - Theresa May (Conservative)

Forsvarsminister - Liam Fox (Conservative)

Justisminister - Kenneth Clarke (Conservative)

Parlamentsleder - Patrick McLoughlin (Conservative)

Helseminister - Andrew Lansley (Conservative)

Statssekretær i finansdepartementet - David Laws (Liberal Democrat)

Næringsminister - Vince Cable (Liberal Democrat)

Utdanningsminister - Michael Gove (Conservative)

Klimaendring- og energiminister - Chris Huhne (Liberal Democrat)

Du kan se oppdateringer på hjemmesiden til den britiske regjering.

Den erfarne
William Hague er ny utenriksminister.

Hague ble landskjendis som 16-åring i 1977. Da snakket han på landsmøtet til De konservative og sa «halvparten av dere vil ikke være her om 30 - 40 år. Den andre halvdelen vil måtte leve med konsekvensene hvis Labour forblir i regjering».

Siden da har 50 år gamle Hague både vært partileder og statsråd. Han var statsråd for Irland sist gang De konservative hadde makten. Etter valgnederlaget i 1997, som kastet statsminister John Major ut av Downing Street, tok Hague over som partileder.

Han gikk selv av etter valgnederlaget i 2001. Da Cameron ble partileder i 2005 returnerte Hague til politikken og ble en av Camerons viktigste menn.

Også Hague har Oxford-utdanning, og var blant annet leder for De konservative ved universitetet.

Kilde: Wikipedia.

Gullgutten
Liberaldemokratenes leder, 43 år gamle Nick Clegg, er talentet som har løftet Liberaldemokratene til makt. Selv kommer han fra bedre britiske kår i London. Hans bestemor var russisk baronesse som flyktet fra bolsjevikene i 1917. Hans pappa er var styreleder i United Trust Bank.

Clegg er en Cambridge-gutt, og var en kort periode medlem av De konservative under studietiden der. Han har også studert i Belgia og USA. Han snakker engelsk, nederlandsk, fransk, tysk og spansk.

Før han startet videreutdanningen ved Cambridge brukte han et år som skiinstruktør i Østerrike. På Cambridge var han politisk aktiv i De konservatives universitetsorganisasjon.

I 1994 begynte han sin karriere i EU-kommisjonen. Han ble raskt lagt merke til, og endte opp som rådgiver og taleskribent for daværende handelsminister i EU. I 1999 ble han medlem av EU-parlamentet for Liberaldemokratene. Etter noen år i Brussel reiste han hjem. Etter en braksuksess av en valgkamp ble han valgt inn i parlamentet i 2005, og i 2007 ble han leder for Liberaldemokratene.

Kilde: Wikipedia.

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken