*Nettavisen* Nyheter.

Her er straffekalkulatoren

STRAFFEKALKULATOR: 1. oktober 2015 ble Straffekalkulator.no lansert.

Nå kan du sjekke selv hva du trolig vil få i straff for ulike lovbrudd.

01.10.15 10:20

- Hvis du sitter på flyet og har med to flasker for mye, så skal ikke vi oppfordre til lovbrudd men det er greit å vite at det koster 800 kroner hvis du blir tatt, sier advokat Kristoffer Lerum i advokatkontoret Torstrup og Grøsfjeld i Stavanger.

Sammen med advokatkontoret Elden har de utviklet en straffekalkulator som blir lansert 1. oktober 2015 - samme xdag som den nye straffeloven trer i kraft.

Faglig ansvarlig er høyesterettsadvokatene John Christian Elden og Odd Rune Torstrup.

Her kan du teste ut straffekalkulatoren.

- Folkeopplysning

- For folk flest er det de mindre lovbruddene som er mest aktuelle, og det har vært veldig vanskelig å finne informasjon om straffenivå for disse lovbruddene på nett, sier advokat Lerum.

- Baktanken da vi startet dette arbeidet var å gi folk flest informasjon om hva de kan forvente av straffereaksjon for mindre lovbrudd. Denne typen informasjon har vært vanskelig tilgjengelig, sier han.

Nå kan du altså gå inn på straffekalkulatoren og legge inn type lovbrudd og hvor du bor. Deretter forteller kalkulatoren hva du kan forvente deg av straff.

Klikk på bildet for å forstørre.

ADVOKAT: Kristoffer Lerum. Foto: Privat

Dette får du vite

Straffekalkulatoren vil fortelle deg at du kan forvente 2000 - 3000 kroner i bot hvis du bruker cannabis, at du får 800 kroner i bot hvis du blir tatt med opp til 20 liter over kvota i tollen, og at du får 1600 kroner i bot hvis du kjører i 60 kilometer i timen i 50-sone.

Klikk på bildet for å forstørre.

STÅR BAK:  Odd Rune Torstrup. Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

For mer alvorlig lovbrudd står det gjerne «ubetinget fengsel» men Lerum forteller at planen er å utvide kalkulatoren til også å gi et mer nøyaktig straffeestimat også for mer alvorlige lovrudd.

Straffekalkulatoren gir deg også informasjon om hvordan saksgangen i en rettsprosess forløper. Når du vil få muligheten til å sone med fotlenke, eller når du kan forvente at straffen blir betinget.

- At denne informasjonen blir lett tilgjengelig, fører nok til at strafferettsadvokater kan miste en time eller to, men det er vi ikke bekymret for, sier Lerum.

Klikk på bildet for å forstørre.

STÅR BAK: John Christian Elden. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Kommersiell side

- Tjenesten vil også ha en kommersiell side. Den vil knyttes til kompetente strafferettsadvokater i hvert distrikt, slik at publikum enkelt kan komme i kontakt med kompetente advokater, sier Lerum.

- Klikker du deg eksempelvis inn i Egersund kommer du til advokatfirma Stokkeland og klikker du deg inn i Sortland i Lofoten til Advokatfirmaet Wold AS som er en ledende aktør der. I Haugesund finner du advokatene Lea, Håvik og Helland. Vi dekker allerede store deler av landet, sier advokat Odd Rune Torstrup til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.