RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er SV-skolen

Foto: Montasje/Scanpix
Sist oppdatert:
Det er ikke bare Høyre som har visjoner for fremtidens skole. Men hvem mener hva?

Ofte er de politiske partiene overraskende samstemte i hvilke mål de har i sine partiprogrammer. Men ulikhetene trer desto sterkere fram i måten de vil nå målene på.

Alle partiene har visjoner for fremtidens skole, men legger ulik vekt på hva som er de viktigste grep for å sikre best mulig læring og trivsel. Sosialistisk Venstreparti (SV) og Høyre (H) er i det følgende brukt som illustrasjon, med utgangspunkt i deres partiprogram:

GRUNNLEGGENDE MÅL: BEDRE LÆRING

SVs visjoner: Læring og trivsel
Skolehverdagen er oppstykket for de minste. Først en kort skoledag, så mange timer i Skolefritidsordningen (SFO) hvor aktivitetstilbudet varierer. SV mener elevene får mer læring med en skoledag som henger bedre sammen, med nok tid til fag, spisepause og fysisk aktivitet. Partiet ønsker altså å innføre en heldagsskoleordning, der mer av leksene kan gjøres unna på skolen.

Når skoledagen utvides, heter det i partiprogrammet, blir det mindre tid i SFO og lavere foreldrebetaling. Samtidig ønsker SV å forbedre kvaliteten på SFO, blant annet ved å samarbeide med kulturskolen og andre fritidstilbud. Målet er bedre læring og trivsel for barna, og en enklere hverdag for foreldrene.

Høyres visjoner:Individualisme, mestring og kompetanseheving
Kunnskap har en egenverdi fordi det er en forutsetning for meningsdannelse og for å kunne forstå verden omkring oss. Kunnskap har en nytteverdi fordi det blir stadig viktigere for å få ta del i arbeidslivet.

Høyre mener at skolen skal gi hver enkelt elev størst mulig faglig og personlig utvikling ut fra individuelle evner og interesser. Utgangspunktet for Høyres utdanningspolitikk er menneskets behov for å lære.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SV om Mestring
Opplevelsen av å mestre noe er nøkkelen til å få lyst til å lære mer. Hvis alle elever skal oppleve mestring, må skolen arbeide mer variert enn i dag. Ikke alle elever lærer best av bare å lese en lærebok. Spesielt viktig er det å sørge for en mer praktisk, variert og motiverende ungdomsskole.

Partiet ønsker flere lærere per elev for å sikre at hver elev blir sett, heller enn flere prøver og tester.

Høyre om mestring
I partiprogrammet heter det at mestring er med på å gi livet mening. Kunnskap og kompetanse gir den enkelte trygghet for å kunne møte fremtidens utfordringer. Et høyt utdannings- og kompetansenivå er også en nødvendig forutsetning for å opprettholde og videreutvikle verdiskapingen og dermed sikre varig velferd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SV om lærere
Partiet ønsker at lærerne må få bruke mer av sin tid på undervisning, og økt mulighet for faglig påfyll gjennom etter- og videreutdanning.

Høyre om lærere
Partiet satser hardt på skole og har lansert en egen skolekampanje i denne valgkampen. Hovedtrekkene i denne kan summeres i følgende punkter:

1) Lærere rekrutteres blant de 25 % beste elevene fra videregående skole.
2) Læreryrket er blant de mest populære fremtidsønsker for 15-åringer.
3) Lærere kan gjøre karriere i klasserommet og bli spesialister med økt ansvar og lønn.
4) Læreryrket har høy status i det norske samfunnet.

Dette mener Venstre om skole
Dette mener Ap om skole
Dette mener FrP om skole
Dette mener KrF om skole

SV om den norske skolen
Viser til den internasjonale PISA-undersøkelsen og påpeker at norsk skole er i fremgang i lesing, matematikk og naturfag. Partiet ønsker å styrke fellesskolen heller enn vekst i privatskoler.

Høyre om den norske skolen
Påpeker at Norge sakker akterut i FOU sammenlignet med de fleste av våre naboland og dermed svekkes landets konkurranseevne internasjonalt. Høyre vil ha en forpliktende og langsiktig finansiering av forskningen.

SV vil
- Skape en mer variert og helere skoledag
- Få bedre kvalitet og lavere pris i SFO
- Skape en mer variert og praktisk ungdomsskole
- Innføre valgfag
- Si nei til flere nasjonale prøver og tester
- Sikre at flere gjennomfører videregående opplæring.

Høyre mener
- En god kunnskapsskole gir barn muligheten til å forme sin egen fremtid.
- Å stille krav er å bry seg. Vi kan ikke ha lavere ambisjoner på vegne av barna enn det de har for seg selv.
- Kunnskapsløftet er en reform som skal videreforedles og implementeres i hele skoleverket over tid. Skoleeiere skal følge opp barns rett til tilpasset undervisning.
- Universitetenes og høyskolenes selvstyre må sikres gjennom selvstyre, selvvalgte opptakskrav og selvvalgt undervisning/fagsammensetning.
- Mer offensiv satsing på forskning, kvalitativt og kvantitativt.
- Sektoren skal ha et finansieringssystem som muliggjør mangfold, faglig sterke utdanningstilbud og kvalitet i forskningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere