*Nettavisen* Nyheter.

Her er Sverige åpent for norske turister

ÅPEN FOR NORDMENN: I de nye norske reiserådene som ble gjeldende denne uken er det åpnet opp for karantenefrie reiser til Blekinge, Kronoberg og Skåne sør i Sverige.

ÅPENT FOR NORDMENN: I de nye norske reiserådene som ble gjeldende denne uken er det åpnet opp for karantenefrie fritidsreiser til Blekinge, Kronoberg og Skåne sør i Sverige. Foto: Erik Johansen (NTB scanpix)

Sverige er på rett vei, men er fortsatt hardt presset av koronautbruddet. Norske myndigheter gir grønt lys for feriereiser til deler av landet.

16.07.20 14:59

OSLO (Nettavisen): Tre regioner sør i Sverige ble denne uken åpnet for nordmenn som vil på ferie- og fritidsreiser, nemlig Blekinge, Kronoberg og Skåne. Her er smittetallene nå lave.

I naboregionen Jönköping i nord er situasjonen en annen. Her har epidemien smittet 4294 og krevd 175 liv så langt.

De siste koronatallene for Sverige torsdag viser 21 nye koronarelaterte dødsfall siste døgn, men tallene fordeler seg over flere dager på grunn av etterslep. Totalt har Sverige nå 5593 koronadøde.

385 nye smittetilfeller på et døgn

Antallet smittetilfeller totalt er nå 76.877, opp 385. Kurvene for 7-dagers middelverdi viser fortsatt synkende tendenser på nye smittetilfeller, intensivplasser og rapporterte dødsfall.

- Det ser gunstig ut, kommenterte Johan Carlson, generaldirektør i Folkhälsomyndigheten, på pressekonferansen torsdag.

Se oppdaterte koronatall på Folkhälsomyndighetens hjemmeside her.

Åpner Sør-Sverige for nordmenn

I de nye norske reiserådene som ble gjeldende denne uken er det åpnet opp for karantenefrie reiser til regionene Blekinge, Kronoberg og Skåne, som alle ligger sør i Sverige.

Dermed har deler av Sverige havnet på Folkehelseinstituttets grønne lista, tross at Sverige er blant landene som har vært hardest rammet av koronaviruset med høye smittetall (76.000 er passert) og et høyt antall koronarelaterte dødsfall (5572 per onsdag).

SØR I SVERIGE: Norske myndigheter har åpnet for karantenefrie reiser til tre regioner sør i Sverige; Skåne, Kronoberg og Blekinge. Nettavisen har sett på de siste smittetallene fra disse regionene.

Tall fra det europeiske smittevernbyrået ECDC plasserer Sverige på sjetteplass i Europa over land med flest påviste smittetilfeller.

Se infografikk med Europa-tall her

Blekinge, Kronoberg og Skåne

Blekinge hadde ingen på intensivplass eller rapporterte koronadødsfall i uke 27 (29. juni til 5. juli), men 16 nye rapporterte smittetilfeller. I Kronoberg var det ti nye smittetilfeller, én pasient på intensiven og 5 rapporterte dødsfall. I Skåne var det null på intensivplass og 3 dødsfall. Her var det rapport 127 nye smittetilfeller. Dette viser regiontallene fra Folkhälsomyndigheten.

Kronoberg grenser til Jönköping län i nord, og der er smittesituasjonen en annen. Her var det meldt om 339 nye smittetilfeller i uke 27. Totalt har Jönköping hatt 175 koronarelaterte dødsfall siden utbruddet startet.

Verst rammet i Sverige er Stockholms län, der det totalt er meldt om 21.371 smittetilfeller og 2337 dødsfall siden epidemien startet. I uke 27 hadde Stockholms län 1393 nye smittetilfeller og 9 døde.

Les også: Nye reiseråd fra 15. juli - hit kan du reise på ferie

Klikk på bildet for å forstørre. SMITTETILFELLER: Diagrammet viser rapporerte daglige tall med bekreftede covid-19-tilfeller i henholdsvis Sverige, Danmark, Norge og Finland.

SMITTETILFELLER: Diagrammet viser rapporerte daglige tall med bekreftede covid-19-tilfeller i henholdsvis Sverige, Danmark, Norge og Finland. Foto: (Our World in Data)

Endringen i de norske reiserådene betyr at landene som er markert med grønt nå tilfredsstiller kriterier for å unntas karanteneplikten. For reisende fra land som er markert med rødt er det fortsatt 10 dagers karantene som gjelder ved innreise til Norge. Det betyr at reiser du til andre deler av Sverige, for eksempel Göteborg eller Stockholm, må du i 10 dagers karantene når du kommer hjem.

Les også: «Lær deg svensk om du skal jobbe med eldre»

Klikk på bildet for å forstørre. FALLENDE KURVER: Det er en tydelig fallende tendens i nye smittetilfeller, med milde symptomer viser Folkhälsomyndighetens tall per 16. juli.

FALLENDE KURVER: Det er en tydelig fallende tendens i nye smittetilfeller, med milde (grønn kurve) og alvorlige (lilla) symptomer viser Folkhälsomyndighetens tall per 16. juli. Foto: (Folkhälsomyndigheten)

NYE REISERÅD: Dette Europa-kartet med røde og grønne land la Folkehelseinstituttet fram da de nye reiserådene som gjelder fra 15. juli ble presentert. I "grønne områder" er smittepresset vurdert å være så lavt at vi kan krysse grensene inn til Norge uten innreisekarantene. I området merket med rød farge er smittepresset høyere. Dersom du kommer fra et slikt område, må du i reisekarantene, sier norske myndigheter.

- Ingen anbefaling

Norske helsemyndigheter poengterer at grønn farge ikke betyr at det er trygt å reise til disse landene, noe vakthavende statsråd Olaug Bollestad (KrF) også understreket på pressekonferansen om koronasituasjonen onsdag.

- Det er ingen anbefaling at du skal reise til utlandet, sa hun.

- Gjør entré fra nye kanter

Denne uken har det kommet meldinger om at koronaepidemien har blomstret opp igjen flere steder i verden og ført til at myndighetene har måttet stenge ned igjen samfunnet på nytt.

- Vi ser nye utbrudd i land som tidligere har trykket ned smittespredningen, som Spania. Europa har tilsynelatende stabile tall, men under overflaten skjer det store bevegelser, og vi må regne med at pandemien gjør entré fra nye kanter, sa Johan Carlson på Folkhälsomyndighetens pressekonferanse torsdag.

Her viste han blant annet til utviklingen på Balkan.

- Balkan har en pågående smittespredning som ikke synes å være under kontroll. Det er en bekymringsfull situasjon, sa han.

Klikk på bildet for å forstørre. ÅPNER OPP IGJEN: Siden smitte-toppen i juni da Sverige hadde 1804 registrerte smittetilfeller på en dag, har pilene pekt riktig vei og Sverige har begynt å åpne opp igjen. Bildet er fra Vasa-museet i Stockholm 15. juli, der køene var tilbake etter at museet i lang tid har vært stengt.

ÅPNER OPP IGJEN: Siden smitte-toppen i juni da Sverige hadde 1804 registrerte smittetilfeller på en dag, har pilene pekt riktig vei og Sverige har begynt å åpne opp igjen. Bildet er fra Vasa-museet i Stockholm 15. juli, der køene var tilbake etter at museet i lang tid har vært stengt.  Foto: Tt News Agency (Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.