RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er terrordommen

Foto: Roald, Berit (Scanpix)
Sist oppdatert:
Mandag falt dommen i den såkalte terrorplanleggingssaken i Oslo tingrett.

Mandag falt dommen i den såkalte terrorplanleggingssaken i Oslo tingrett. Det alvorligste punktet i tiltalen er forberedelser til terrorhandling gjennom inngåelse av terrorforbund.

Det er første gang noen dømmes for terrorplanlegging i Norge. Saken gjelder planlegging av terror rettet mot Jyllands-Posten og den danske tegneren Kurt Westergaard.

Her er dommen
Mikael Davud blir dømt til fengsel i sju år for planlegging av terrorhandling. 606 dager går til fradrag for utholdt varetekt.

Shawan Sadek Saeed Bujak blir dømt til fengsel i tre år og seks måneder for planlegging av terrorhandling. 606 dager for utholdt varetekt går til fradrag.

David Jakobsen blir frifunnet for hovedpunktet i tiltalten, men blir dømt for innkjøp av stoffet hydrogenperoksid som kan brukes til å lage bomber. Han ble dømt til fire måneders fengsel. Dommen regnes som hans vedkommende som sonet på grunn av utholdt varetekt.

- Skulle selv plassere bomben
- Det er ikke tvilsomt at det var Mikael Davud som tok initiativ til forberedelser til terrorhandling og dermed er hovedmannen, sa dommeren. Retten la til grunn at Davud selv aktet å plassere bomben.

Det ble pekt på at Davud planla å skaffe seg minst ti liter med 30 prosent hydrogenperoksid. Det ville være nok til å lage en bombe, men ikke en særlig stor bombe. Det er ikke gitt at den planlagte bomben ville være dødelig.

Retten har lagt til grunn at Davud planla å legge bomben ved ytterveggen på Jyllands-Posten.

Aktors påstand: 11 år
Påtalemyndigheten, med aktor Geir Evanger i spissen, la ned påstand om 11 års fengsel for den hovedtiltalte - norsk-uiguren Mikael Davud (40). Det skjedde 19. desember - etter nesten fem uker med rettsforhandlinger i Oslo tingrett.

For de to andre tiltalte - Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen - ble det lagt ned påstand om fem års fengsel.

Under rettssaken forklarte Davud seg utfyllende om sitt liv som uigur i Øst-Turkistan i Xinjiang-provinsen i Kina og hvordan han i 2003 ble overbevist om at han måtte delta i frigjøringskampen i hjemlandet mot kineserne.

Sa han ønsket å ramme Kina
Davud kom som asylsøker til Norge i 1999, ble norsk statsborger i 2007 og bosatte seg her.

Da han innledet sin forklaring sa han at det var Kina og kinesiske interesser han ønsket å ramme da han fra 2008 aktivt søkte å få opplæring i å lage bomber. Han dro utenlands og kontaktet blant andre Al-Qaida, forklarte han.

Holdt under oppsikt
I 2009 innledet Politiets sikkerhetstjeneste sin hemmelige etterforskning av Davud og hans kontakter. De ble pågrepet 8. juli 2010. I den opprinnelige tiltalen sto det terrorhandlinger på norsk jord.

Den endelige tiltalen mot Davud og de to andre omhandlet imidlertid bare planlegging av terrorangrep mot den danske avisa Jyllands-Posten og den danske tegneren Kurt Westergaard. Mål i Norge var ikke med i tiltalen.

Lovparagrafen, som ikke tidligere er benyttet, har en strafferamme på 12 år.

De tre var også tiltalt for å ha skaffet ingredienser til å lage en bombe.

Sprikende forklaringer
Det var store sprik i forklaringene til de tre tiltalte, ifølge NTB. Davud har forklart at han alene hadde til hensikt å sprenge den kinesiske ambassaden i Oslo. Bujak på sin side forklarte at Jyllands-Posten i Danmark var målet. Jakobsen kjøpte blant annet inn hydrogenperoksid og annet materiale for Davud, som kunne brukes til å lage bomber.

I retten presenterte statsadvokatene Geir Evanger og Espen Hanken en beviskjede av reisedokumenter, kvitteringer, videobeslag og kryptiske e-poster de mener knytter Davud til al-Qaida.

– Davud tok med seg global terror til Norge. Al-Qaida hadde en mann i Oslo fra våren 2009. De videre forberedelsene var derfor en del av internasjonal terrorvirksomhet, uttalte Hanken i sin prosedyre i desember ifølge NTB.

Davuds forsvarere avfeide dette som en oppkonstruert kjede av indisier uten konkrete bevis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere