*Nettavisen* Nyheter.

Her er tidenes beste retrospill

Husker du din gamle Commodore 64? Eller sverget du til Atari? Eller kanskje Nintendo 64? Her er spillene som aldri vil dø.

17.01.05 10:18

Retrospill er big business. Du kan kle deg retro, ringrevene i spillindustrien gir gammelt ut på nytt og hyllemeter med spillmagasiner er viet 8-bits digital underholdning.

Hvorfor? Fordi det er de over 25 som har penger nok til å kjøpe sine egne spill. Fordi mennesker er født nostalgiske. Fordi det er fantastisk morsomt.

Leserne av RetroGamer har kåret tidenes 100 beste retrospill. Her er topp 10.

1: ELITE (Acornsoft, 1984)
Det var dyrt og ble utviklet til BBC Microcomputer, men den dag i dag hedres «Elite» som verdens beste spill noen sinne. Oppskriften til suksessen kan være den samme som med «Grand Theft Auto» flere år senere. Du ble tilbudt en verden du aldri noen gang hadde sett tidligere. Den var enorm, den var full av skurker, soler, planetsystemer og romskip. Og spillet varte i evigheter. Måneder med spilling, og du kunne fremdeles vente lenge etter noe «Game Over». Finner du en emulator av dette spillet er det bare å sette i gang.

Klikk på bildet for å forstørre.

2: SUPER MARIO WORLD (Nintendo, 1990)
Naturligvis må Mario med. Du skal redde verden fra Bowsers onde krefter, og denne populære tittelen visste å trekke på kreftene i SNES. Spillet var enormt med hauger av verdener å utforske, hemmeligheter å finne og fiender å beseire.

Klikk på bildet for å forstørre.

3: MANIC MINER (Bug-Byte, 1983)
Mange vil kanskje huske dette som «det vanskeligst spillet noensinne». Det er tvilsomt at noen faktisk har fullført det. Du har tre liv, og over 20 brett fylt med snodige og fantasiske motstandere som mennesketende toaletter, opptrekkbare roboter og muterte telefoner. Herlig. Spillet er like populært i dag, og finnes også i flere nettspillutgaver.

Klikk på bildet for å forstørre.

04 FINAL FANTASY VII (Square, 1997)
«Tetris» havnet på Game Boy, «Sonic» havnet på Megadrive og «Final Fantasy VII» slapp til på Playstation. Rollespillet ble en umiddelbar hit, og viste hva den første Playstation-konsollen var i stand til. Spillet var unikt, og hadde, vil noen si, alt - både i stil og innhold. Spillet er fremdeles populært.

Klikk på bildet for å forstørre.

05 ZELDA: OCARINA OF TIME (Nintendo, 1998)
Spillene i Zelda-serien kåres med jevne mellomrom til «årets beste», og naturligvis er det et på topp 10 retrolista også. «Ocarina of Time» ble sluppet til N64, og er uten tvil et av konsollens desidert beste spill.

Klikk på bildet for å forstørre.

6: SPACE INVADERS (Taito, 1978) . Det eldste spillet på listen, og en klar höjdare for de av den gamle gamle skolen. Finnes i dag blant annet som mobilspill. Blant de bedre naturligvis.

7: JET SET WILLY (Software Projects, 1984) . Mens «Manic Miner» revolusjonerte plattformgenren, var det «Jet Set Willy» som ble klonert og imitert til det uendelige. Spillet var en vidunderlig reise i Willys verden.

8: SENSIBLE SOCCER (Sensible Software, 1992) . Lenge før «FIFA» eksisterte var fotball i 2D poppis. Spillet gjorde opp for manglende utseende med fantastisk spillbarhet.

9: DOOM (id Software, 1993) . Ja, du føler deg gammel nå? Få spill kan påstås å forandre spillverdenen, men «Doom» er et av dem. Førstepersons «shoot'em up» tok den vestlige verden med storm med «Doom», og vi trenger vel ikke forklare den sjangerens popularitet...

10: PAC-MAN (Namco, 1980) . Hva ville vel en retrospill-kåring være verdt om ikke «Pac-Man» fikk plass? Dette spillet har gledet generasjon etter egenerasjon, og er klonet og kopiert i det uendelige. Udødelig, rett og slett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.