RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er tidenes beste spill

Sist oppdatert:
Spillsonen har kåret intet mindre enn tidenes ti beste spill. Sjekk listen og si din mening.

Den fem mann sterke spillredaksjonen i Sone2 og Spray, bedre kjent som Spillsonen, har gitt seg i kast med å kåre tidenes liste med Topp 10 Spill.

Alle kom til bordet med fem til ti personlige favoritter, og etter litt diskusjon og utsiling satt vi igjen med 22 sterke titler. Alle hadde så 253 stemmer hver å dele ut: 22 til det beste spillet, 1 til det minst interessante spillet.

Et spill stod tidlig frem og det er vel knapt noen stor overraskelse hvilket det var. Da «Half-Life» dukket opp i 1998 revolusjonerte spillet spillverdenen. Det ser ut som om utviklerne bak spillet, Valve, klarer å sette enda en ny standard når «Half-Life 2» slippes en gang i begynnelsen av 2004.

Men nok prat, her er listen:

[01] Half-Life

96 poeng. Utgitt i 1998.

Gordon Freeman er ansatt på forskningsanlegget Black Mesa. I samarbeid med de amerikanske myndigheten utfører Black Mesa eksperimenter av den typen du ikke har lyst til å vite om, og en dag går det selvsagt skikkelig på trynet. Du spiller rollen som Gordon Freeman, og etter at du har innsett at denne dagen ikke vil bli som andre, prøver du å nå opp til taket for å slippe unna. På veien må du slakte ned en god mengde bisarre utenomjordiske livsformer, men du en like stor trussel mot livet ditt er det amerikanske hysj-hysj-politiet som vil holde uhellet hemmelig. «Half-life» er et legendarisk spill som fortjener topplasseringen.

[02] Sam & Max Hit the Road

76 poeng. Utgitt i 1993.

Oppgavene i «Sam & Max» innebærer noe av den sprøeste humoren i et eventyrspill noen sinne. Som Sam og Max reiser du over hele «uniten» på jakt etter bigfooten Bruno som ble kidnappet fra «the Hall of Oddities». På veien stikker du innom steder som «The World's Largest Ball of Twine», «The World of Fish» og « The Mount Rushmore Dinosaur Tarpit». Dialogene er likevel et av spillets sterkeste sider og tar rett og slett helt av.

[03] Broken Sword

75 poeng. Utgitt i 1996.

Da «Broken Sword» kom ut var den i stor grad en liten grafisk befrielse. Du spiller rollen som George Stobbart - en amerikansk turist i Paris. Han tar en tur på en hyggelig fortauskafé, men unslipper såvidt et bombeeksplosjon. Herifra må George løse et eldgammelt mysterium som går helt tilbake til Frankrikes tiende århundre. I disse dagene slippes en ny utgave i serien: «Broken Sword: The Sleeping Dragon».

[04] Halo: Combat Evolved

73 poeng. Utgitt i 2001.

«Halo» var Spillet som gjorde Xbox da den grønne lille pluggen kom i 2001. Som Master Chief skal du redde intet mindre enn menneskeheten fra fienden, bare kjent som Covenant. I tillegg til en god og spennende historie var «Halo» det vakreste grafiske spillet lansert til da, du fikk så mye action du bare klarte og du kunne boltre deg i et vell av våpen og fremkomstmidler. De fleste andre skytespill har ikke fremkomstmidler i det hele tatt «Halo» tilbøy fire du enten kunne kjøre eller fly. Spillsonen spiller fremdeles dette spillet!

[05] Grim Fandango

72 poeng. Utgitt i 1998.

Grim Fandango var et banebrytende spill når det kom på markedet. For første gang hadde man lagt det som kunne ligne på et seriøst manuskript til grunn for å utvikle et heidundrende eventyrspill. Du er Manny Calavera, reiseoperatør for de døde. Plutselig merker du at noe er, vel, rottent i de dødes rike. Over 55 forskjellige karakterer og 7000 linjer med dialog fantes i spillet, og dette var film noir på sitt aller beste. Eller i hvert fall før vi fikk Max Payne.

[06] Goldeneye 007

71 poeng. Utgitt i 1997.

M briefer deg i oppdraget, Q bidrar med tekniske hjelpemidler og Moneypenney ønsker deg alt godt på ferden. Før spillet kom hørtes dette nesten for godt ut til å være sant. Men Goldeneye 007 fra Rare innfridde alle forventninger man kunne ha til et 1. persons skytespill på 90-tallet. Både som singleplayer og multiplayer er dette det beste skytespillet som har vært utgitt på Nintendos konsoller noensinne, og det sier det meste.

[07] Battlefield 1942

70 poeng. Utgitt i 2002.

Battlefield 1942 var en revolusjon i onlinespill når den kom. Her tok man de fleste forutsetninger folk var vant til og snudde de på hodet. Åpent spill, massive områder, muligheten til å spille på utallige måter kombinert med en genialitet som gjorde at man både kunne være nybegynner og profesjonell sørget for at BF 1942 ble, og er tidenes onlinespill.

[08] Starcraft

69 poeng. Utgitt i 1998.

I en galakse langt, langt unna... En gruppe mennesker i eksil er forvist til de ytre kanter av galaksen og må kjempe om retten til eksisten mot de teknisk avanserte og svært ressurssterke Protossene. Men enda en fiende med «utryddelse» på hjernen har satt seg til bordet: De grusomme Zergene. «Starcraft» fortjener tittelen tidenes strategispill. Med stadig minkende ressurser skal du bygge din base og utrydde din fiende - før han tar deg! Du kan spille som hvilken «nasjon» du vil, alle med sine spesielle egenskaper, fordeler og ulempen. Selv om spillet er 5 år gammelt, er det like aktuelt. En klassiker.

[09] Indiana Jones & The Fate of Atlantis

60 poeng. Utgitt i 1992.

«Indiana Jones and The Fate of Atlantis» er en av de største stjernene fra den tidsepoken hvor alt «Lucas Arts» tok i ble til gull. Spillet tar utgangspunkt i en original Indy-historie hvor Dr. Jones jobber med å finne en vei til denne mystiske byen. Tittelen er proppfullt av glimrende gåter, spennende steder og artige sekvenser, og oser av kvalitet. Grafisk var det helt nydelig da det kom (og holder faktisk stand den dag i dag), dialogen velskrevet og historien engasjerende som få. Spillet hadde også tre forskjellige slutter, det tok en god stund før «Fate of Atlantis» ble fjernet fra harddisken.

[10] Day of the Tentacle

59 poeng. Utgitt i 1993.

Et av spillene fra «Lucas Arts» sin gullalder, og ofte omtalt som det vittigste eventyrspillet noensinne. Fortellingen om tre merkelige ungdommer og deres måte å stoppe den lilla tentakkelen fra å ta over verden på, har fått de fleste til å trekke på smilebåndene mer enn en gang. Som vanlig var gåtene av ypperste kaliber. De tre ungdommene befant seg i ulike tidsepoker, og mange oppgaver gikk ut på å sende ting fra den ene personen til den andre. Du kan jo tenke deg hva som skjer når eddik blir liggende i nesten 400 år. Grafisk var dette nesten en revolusjon, med et utsøkt tegnese rieutt rykk som det måtte et annet «Lucas Arts» -spill til for å matche. Dialogen gjorde så latterbrølene aldri satt langt fra hverandre, og stemmene (hvis du var så heldig og hadde CD-utgaven) glitrende.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere