Storavisen The New York Times skriver at Barack Obama-administrasjonen har opprettet en bakkanal til Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

USA skal ha advart via bakkanalen om at en stengning av Hormuzstredet vil føre til en amerikansk respons, opplyser anonyme offisielle kilder til avisen.

«Krysse en rød linje»
Iran har truet med å stenge det trafikkerte stredet som følge av vedvarende press og sanksjoner fra Vesten. Presset og sanksjonene skyldes at vestlige makter, spesielt Israel og USA, er bekymret for at Iran skal klare å skaffe atomvåpen.

USA har nylig gått offentlig ut og advart Iran mot å «krysse en rød linje» ved å stenge Hormuzstredet, som er et viktig knutepunkt for skipsfarten mellom Persiabukta og Omanbukten.

Mer enn 16 millioner fat med olje blir transportert gjennom stredet hver dag. Dette utgjør en femtedel av verdens daglige oljehandel.

«Økonomisk selvmord»
Analytikere tror at regimet i Iran innser at en blokkering av stredet vil føre til et «økonomisk selvmord», ettersom mye av den iranske eksporten og importen går gjennom Hormuzstredet.

- Jeg tror ikke de har lyst til å ofre så mye, sier Dennis B. Ross, som inntil forrige måned var Obamas fremste Iran-rådgiver, til avisen.

Men amerikanske marinekilder opplyser til The New York Times at USA er mest bekymret for at en overivrig kaptein i Den iranske revolusjonsgarden kan gjøre noe som utløser en større krise.

- Iran har kapasitet
Vestlige militæreksperter er enige om at Iran har kapasitet til å stenge Hormuzstredet om ønskelig ved å bruke missiltorpedobåter og miner.

- De (Iran) kan ha kjempestore blokader i Hormuzstredet som de stenger med sjøminer, de kan bruke ubåter til å torpedere fartøy, og de kan bruke landbaserte missiler eller sjømissiler basert på overflatefartøy som for eksempel missiltorpedobåter. Det er relative enkle midler som Iran har mye av, har oberstløytnant ved Forsvarets stabsskole, Palle Ydstebø, tidligere uttalt til Nettavisen.

Et mottiltak fra USA vil kunne ta alt fra én dag til flere måneder. Men USAs krigsmaskin vil til syvende og sist klare å knuse den iranske marineflåten og gjenåpne stredet.

IAEA: Iran utvikler atomvåpen
Konflikten med Iran trappet seg opp betraktelig etter at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) konkluderte i en rapport i november at landet trolig forsøker å utvikle atomvåpen.

Les rapporten her.

Denne uken opplyste IAEA at Iran har startet med å anrike uran i et underjordisk atomanlegg i nærheten av den hellige byen Qom.