*Nettavisen* Nyheter.

Her er USAs nye, militære romskip

Foto: AP

Prototypen X-37B ble skutt opp i verdensrommet denne uken.

23.04.10 21:23

Romskipet X-37B er utviklet for det amerikanske forsvaret, og anses for å være en type etterfølger for Space Shuttle, som blir tatt ut av drift til høsten.

X-37B ble skutt ut i bane rundt jorden fra romfartssenteret Cape Canaveral i Florida natt til fredag norsk tid.

Se video-rapport nederst i saken!

Det nye romskipet er ubemannet. Fartøyet er 5 tonn tungt, ni meter langt og har et vingespenn på 4.5 meter. Motoren er plassert i romskipets bakparti.

Godt bevart hemmelighet
Kostnadene til det nye prosjektet er fortsatt en godt bevart hemmelighet. Formålet med testoppskytningen er å se hvordan fartøyets instrumenter oppfører seg i rommet.

Det amerikanske flyvåpenet har ennå ikke opplyst hvor lenge prototypen skal gå i bane rundt jorden, men det kan i prinsippet være i bane i 270 dager.

- For å være helt ærlig, så vet vi ikke nøyaktig når den kommer tilbake. Det avhenger av hvilke fremskritt vi gjør med eksperimentet med å ha den i bane, sier nestleder for luftvåpenets romfartsprogram, Gary Payton, melder BBC.

Så snart oppdraget er fullført, vil flyvåpenet starte romskipets motorer og styre den inn i atmosfæren.

Militarisere verdensrommet
Romskipsprosjektet startet som et NASA-prosjekt i 1999, men ble overlevert til forsvaret i 2004. Formålet med romskipsprosjektet er fortsatt topp hemmelig.

Doktor Joan Johnson-Freese ved US Naval War College sier at hele prosjektet bærer preg av å være et eksperiment som ikke nødvendigvis vil føre til noe konkret.

- Men hvis det gjør det, så vil prosjektet fortsette. Hvis ikke, så vil det bare være nok et eksperiment som havner på et lager et eller annet sted, sier Johnson-Freese, melder BBC.

Hemmeligholdelsen rundt formålet med prosjektet har generert spekulasjoner om hvorvidt det er et skritt mot å militarisere verdensrommet.

- Jeg skjønner ikke hvordan dette kan bli oppfattet som å militarisere verdensrommet. Det er bare en videreføring av aktiviteten til Space Shuttle-en, understreker Payton.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.