RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP

Her er USAs nye, militære romskip

Sist oppdatert:
Prototypen X-37B ble skutt opp i verdensrommet denne uken.

Romskipet X-37B er utviklet for det amerikanske forsvaret, og anses for å være en type etterfølger for Space Shuttle, som blir tatt ut av drift til høsten.

X-37B ble skutt ut i bane rundt jorden fra romfartssenteret Cape Canaveral i Florida natt til fredag norsk tid.

Se video-rapport nederst i saken!

Det nye romskipet er ubemannet. Fartøyet er 5 tonn tungt, ni meter langt og har et vingespenn på 4.5 meter. Motoren er plassert i romskipets bakparti.

Godt bevart hemmelighet
Kostnadene til det nye prosjektet er fortsatt en godt bevart hemmelighet. Formålet med testoppskytningen er å se hvordan fartøyets instrumenter oppfører seg i rommet.

Det amerikanske flyvåpenet har ennå ikke opplyst hvor lenge prototypen skal gå i bane rundt jorden, men det kan i prinsippet være i bane i 270 dager.

- For å være helt ærlig, så vet vi ikke nøyaktig når den kommer tilbake. Det avhenger av hvilke fremskritt vi gjør med eksperimentet med å ha den i bane, sier nestleder for luftvåpenets romfartsprogram, Gary Payton, melder BBC.

Så snart oppdraget er fullført, vil flyvåpenet starte romskipets motorer og styre den inn i atmosfæren.

Militarisere verdensrommet
Romskipsprosjektet startet som et NASA-prosjekt i 1999, men ble overlevert til forsvaret i 2004. Formålet med romskipsprosjektet er fortsatt topp hemmelig.

Doktor Joan Johnson-Freese ved US Naval War College sier at hele prosjektet bærer preg av å være et eksperiment som ikke nødvendigvis vil føre til noe konkret.

- Men hvis det gjør det, så vil prosjektet fortsette. Hvis ikke, så vil det bare være nok et eksperiment som havner på et lager et eller annet sted, sier Johnson-Freese, melder BBC.

Hemmeligholdelsen rundt formålet med prosjektet har generert spekulasjoner om hvorvidt det er et skritt mot å militarisere verdensrommet.

- Jeg skjønner ikke hvordan dette kan bli oppfattet som å militarisere verdensrommet. Det er bare en videreføring av aktiviteten til Space Shuttle-en, understreker Payton.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere