RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er «valgurnen» med angreknapp

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Det er veldig enkelt, sier statssekretæren, som i dag avga sin stemme via internett.

REGJERINGSKVARTALET (Nettavisen): Onsdag startet et historisk forsøksprosjekt i ti av landets kommuner, nemlig elektronisk stemmegivning via internett.

På litt over et døgn er det allerede avgitt 2400 stemmer.

- Siden det er så tidlig, synes jeg det er veldig bra. Det blir veldig spennende å følge med på fremover, sier statssekretær Dag-Henrik Sandbakken i kommunal- og regionaldepartementet.

Stemme fra kontorpulten
Totalt 160.000 nordmenn kan stemme elektronisk ved årets kommune- og fylkestingsvalg, i kommunene Bodø, Bremanger, Hammerfest, Mandal, Radøy, Re, Sandnes, Tynset, Vefsn og Ålesund.

Det kan også Sandbakken, fordi han bor i Tynset kommune, som er en av forsøkskommunene.

Nettavisen ble med da han torsdag avga sin stemme, fra sin egen kontorpult i kommunal- og regionaldepartementet.

- Det er veldig enkelt å stemme. Man logger seg inn gjennom MinID, og så er det bare å følge prosedyrene på skjermen, forteller Sandbakken mens han peker, klikker og forklarer.

Se video: Slik stemmer du via internett (ekstern lenke)

Ga slenger til broren
Innloggingssiden finner han via hjemmesidene til Tynset kommune, og etter å ha logget seg på inn på stemmesiden, får han to valg; om han vil stemme i kommunevalget eller fylkestingsvalget.

Han stemmer først i kommunevalget.

- Jeg er trygg på partiet jeg skal stemme på, sier han hemmelighetsfullt, før han klikker på et av partiene som står på listen over de partiene som stiller til valg i hans hjemkommune. Og siden det er et hemmelig valg, får naturligvis ikke Nettavisen se hva han klikker på.

Deretter gir han ekstra personstemmer til noen av kandidatene til partiet han stemmer på, og noen såkalte slengere til listekandidater i andre partier.

- Broren min er ordførerkandidat for Arbeiderpartiet, så jeg synes for familiefreden at jeg kanskje må gi han en slenger, sier Sandbakken muntert.

Etter å ha avgitt sin stemme i både kommune- og fylkestingsvalget, får han en bekreftelse på sms med en kode som han må sjekke opp mot valgkortet, og ser da at riktig partistemme er registrert.

- Kan angre flere ganger
Men selv om Sandbakken nå har avgitt sin stemme, kan han angre og stemme på nytt når som helst.

- Du kan stemme så mange ganger du vil elektronisk, og det er alltid den siste avgitte stemmen som teller. Nå stemte jeg i går kveld også, det er nå slettet og det er det jeg stemte nå som gjelder, sier han til Nettavisen.

Og selv om han har stemt elektronisk, kan han ombestemme seg og gå i valglokalet på valgdagen. Det er da papirstemmen som teller.

- Hvorfor har dere lagt inn en angremulighet?

- Det er for å ivareta sikkerheten. Vi er jo klar over at velgere blir utsatt for press i Norge i dag. Sånn er det med den ordinære måten å stemme på, og sånn vil det være i e-valg. Og når det er internettvalg er det ingen kontroll på det. Da har vi lagt inn den mekanismen at folk kan stemme en gang til, eller flere ganger. De kan sågar gå i valglokalet. Det er nettopp for å eliminere, hvis noen vil kjøpe en stemme, så har du aldri noen garanti for at jeg ikke sniker meg inn i valglokalet og stemmer på papir, eller at jeg stemmer en gang til på internett, forteller Sandbakken.

- Så du kan altså endre mening under valgkampen?

- Ja, det kan du. Hvis du velger å avgi stemme elektronisk tidlig, sånn som jeg gjør i dag, så kan du hvis du finner ut etter noen dager eller uker at jeg skulle ha stemt annerledes, gå inn og stemme på nytt, sier han.

Les også: E-valgtrøbbel på første dag

- Målet økt tilgjengelighet
Sandbakken påpeker at målet med prosjektet ikke er å øke valgdeltakelsen.

- Målet vårt med dette her er ikke økt valgdeltakelse, men målet vårt er å gjøre valget mer tilgjengelig for flere. Vi tenker særlig på funksjonshemmede som kan ha vanskeligheter med å komme seg inn i valglokalet. Da er dette et alternativ, sier han.

- Hvor mange tror dere kommer til å benytte seg av e-valg fremfor valgurnene?

- Jeg tror vi skal ha nøkterne forventninger på det, men jeg tror nok at det er en del som er nysgjerrige og som vil prøve det. Det kan godt hende at mange av dem også går i valglokalet og stemmer på papir, sier han.

- Tror dere dette kan føre til at flere unge stemmer?

- Vi har nøkterne forventninger til hva e-valg fører til av deltakelse for eksempel fra unge. I fire av de kommunene som har forsøk med elektronisk stemmegivning, er det også forsøk med stemmerett for 16- og 17-åringer. Vi vil jo ha et særlig fokus og en stor interesse rundt de forsøkskommunene, sier Sandbakken.

Han sier at e-valg også kan være et godt alternativ for nordmenn som enten studerer eller jobber i utlandet.

- Så for den typen grupper, som handikappede og nordmenn i utlandet, kan dette være et alternativ. Men jeg understreker at det er et alternativ for ordinær stemmegivning på papir, sier statssekretæren.

Les også: 900 til Erna - 767 til Siv

For hele landet senere?
Norge er ikke det første landet som prøver e-valg, men flere steder har forsøkene vært mislykkede, ifølge Sandbakken.

- Det har blitt gjort forsøk i en del land, med vekslende hell. Noen av dem har vært veldig mislykket. Nå er det en helt ny løsning som det er internasjonalt og stor spenning rundt, sier han.

Etter valget skal det norske prosjektet gjennom en grundig evaluering.

- Vi er opptatt av å ta vare på de demokratiske prinsippene og tradisjonene vi har, og vi skal derfor evaluere dette nøye, både når det gjelder tekniske løsninger og hvordan folk forholder seg til det. Det fordi vi er opptatt av de skal føle seg trygge og ha tillit til den norske valgordningen, sier Sandbakken, og legger til:

- Dette prosjektet vil gi Stortinget et litt bedre grunnlag for å diskutere om e-valg kan være et alternativ i tillegg til papirstemmer i framtida.

Les også: - Ap vil gjøre det bedre etter terrorangrepet

- Stemmer ikke igjen
- Nå har du stemt, kommer du til å angre og stemme igjen?

- Nei, det tror jeg ikke. Nå tror jeg at jeg har stemt slik jeg skal gjøre. Jeg er trygg på partiet jeg skal stemme på, men det kan godt hende jeg på et tidspunkt gjør endringer på de personstemmene jeg har gitt, sier Sandbakken.

Stemmen som han har avgitt, er nå kryptert slik at ingen kan se hva han har stemt før stemmene skal telles opp.

- Når stemmene skal telles opp så må det dekrypteres. Koden for å dekryptere er splittet opp, og alle de politiske partiene har hver sin del. De må derfor møtes og sette sammen koden for å åpne krypteringen og tolke stemmegivningen, sier han til slutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere