RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er vårens interiørtrender

(Jotun.no)
Ekspertene forteller oss de store trendene for våren 2010.

(SIDE2): - Det er nå en gang slik at interiørtrender ikke endrer seg like raskt som motetrender, selv om mange kanskje tror det. For det er ikke mange jeg kjenner som bytter ut sofaen eller gardinene eller putene hvert halvår. Interiørtrendene varer lengre, og kan vel heller sies å utvikle seg over tid, sier sjefredaktør i Elle Interiør. Helle Tjaberg til Side2.

Få siste nytt fra Side2. no: Klikk her!

Redaktøren mener likevel at man kan se nøkkeltendenser som sniker seg mer og mer inn i interiøret. En aktuell trendfarge for både mote og interiør er blått.

- Det aller enkleste er selvfølgelig å tilføre blått i form av accessoirer og møbler. Skalaen går fra sterk og klar kongeblå over i delikate turkisaktige nyanser, opplyser Tjaberg.

Personlig ville hun satset på en blå stol om hun skulle tilført hjemmet et blått element, og det er spesielt stolen «Raw» fra Muuto som har fattet redaktørens interesse.

- Er ikke blått «din» farge, blir det dog heller ikke feil med gult, lilla, oransje, rødt eller grønt. Poenget er at interiøret får en liten vitamininnsprøyting, kall det gjerne en slags ny optimisme, sier hun.

Vi tenker på miljøet
Fokus på miljø og bærekraftig utvikling er fortsatt viktig dette året, og Tjaberg forklarer at trenden heller mot en ren og enkel stil. I tillegg står originale materialer i fokus.

- Hovedtrenden akkurat nå handler likevel om naturlig fokus og global inspirasjon, en slags ny enkelhet. Materialer får spille hovedrollen og bearbeides minst mulig. Da er de vakrest! Se etter lamper eller bord i betong, røffe trekrakker, bambusboller, kurv eller grovheklede pledd – aller helst produkter som er miljøvennlig produsert eller Fairtrade. Da slår du to trendfluer i ett smekk!, opplyser Tjaberg.

Og er du en kløpper med strikke- eller heklepinnen går du en fin sesong i møte.

- Hekler eller strikker du selv er du definitivt rett på trend! Håndverkets innflytelse på design og interiør er for tiden stort, avslører hun.

Mindre sukkersøtt
Det har vært mye snakk om begrepene minimalisme og maksimalisme. De siste sesongene har man sett tendenser fra begge leirer, men nå mener Tjaberg vi går en tid med minimalisme som nøkkelord i møte.

- Vi ser også mye til en såkalt mykere minimalisme, duse nyanser av grått og pudrede pasteller erstatter rent hvitt. Shabby chic-interiøret er for lengst glidd over i en mer voksen og delikat variant, ikke fullt så sukkersøt og slitt som tidligere. Se etter vakker flortynn keramikk eller porselen med organiske former, eller puter med applikasjoner eller mønster i en og samme fargetone, sier hun.

Naturen inn i stua
Jannicke Kråkvik og Alessandro D`Oarzio jobber som både interiørstylister og designere, og har bred erfaringen innen interiørbransjen. De kan heller ikke komme bort fra at det naturlige står i fokus – både i farger og form.

- Natur i form av naturlige materialer og overflater, jordnære, duse farger sammen med toner av grått, i tillegg til naturlige former, sier Kråkvik til Side2.

Og har du tenkt å ta naturen inn i stua, er det ikke til å unngå å ha fokus på det grønne.

- Grønt i alle former, det vil si ikke nødvendigvis fargen grønt, men det levende grønne, både til inne og til ute, for de med eller uten grønne fingre. Stor fokus på miljø og økologi. Opp ned plante; skye planter, hage i byen eller inne for de som ikke har. Produkter som enten er av resirkulert materiale eller er av materiale som er nedbrytbart og resirkulerbart. Mer fokus på hvor produkter er laget, av hvem og av hva, avslører hun.

Blått og hvitt på hvitt
Kråkvik og D`Oarzio opplyser også at sterke farger som rosa, gult og grønt er aktuelle, og som nevnt tidligere er blått fokus denne sesongen.

- Fargen blå er en veldig aktuell farge, enten det er sterk blå eller turkis. Årets farge fra Pantone er turkis; 15-5519, sier designeren.

For mange kan det virke svært skremmende å skulle male hjemmet i farger. Mange velger å holde overflatene hvite, og det kan du trygt gjøre også denne sesongen.

- Hvitt på hvitt, ulike toner av hvitt, mot det kalde og det varme, i ulike type overflater av mykt og hardt, røft og fint gir et varmt og rent uttrykk, avslutter Kråkvik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere