Her er verdens laveste bensinpris

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL (Reuters)

Det er et sted i verden der bensin fremdeles er billigere enn vann. Sjekk bensinprisene i verden her.

30.12.10 22:53

I det vi forlater 2010 ligger oljeprisen på rundt 90 dollar fatet, og lite tyder på at prisen skal synke – tvert imot. I 2010 økte prisen på råolje med 14 prosent. I 2009 var økningen på 78 prosent. Gjennomsnittlig årlig prisøkning har vært på 21 prosent, skriver Business Recorder.

I USA betyr det at bensinprisen nå ligger på 3 dollar per gallon. Det tilsvarer en literpris på cirka 4,70 kroner.

Tidligere Shell-sjef John Hofmeister sier til 3news.com at USA trolig vil oppleve en pris opp mot 5 dollar per gallon i 2012. I den samme artikkelen står det at New Zealand har opplevd en 24 prosent økning drivstoffprisen siden september.

Det er likevel ingenting sammenlignet med Bolivia der myndighetene nå vil fjerne subsidiene. Det fører til en bensinøkning på 73 prosent, skriver blant andre AFP.

Billigst
Norge har tradisjonelt vært blant verdens dyreste land å fylle tanken i. En sammenligning fra 2005 plasserte Norge på andreplass blant 36 nasjoner – bare slått av Nederland. CNNs liste fra mars 2005 viste at Norge hadde en dollarpris per gallon på 6,27. Til sammenligning hadde Venezuela en pris på 0,12 dollar per gallon. Det er altså under 20 øre per liter.

Mens resten av verden opplever kraftig økning i bensinprisen, fortsetter president Hugo Chávez en kraftig subsidiering av drivstoffprisen i landet. I dag koster vann mer enn bensin i Venezuela. Det gjør det forsåvidt også i Norge, men bare på bensinstasjoner.

Bensinprisen på under 20 øre har ført til at oljenasjonen nå må øke straffene for folk som ønsker å smugle billig bensin ut av landet for å tjene penger på økende bensinpriser utenfor oljenasjonen, skriver AFP.

60 øre literen
Mye har skjedd siden 2005. Bensinprisen har økt fra cirka 10 kroner til rundt 13 kroner. VG gjorde en sammenligning av priser i Norge tidligere denne måneden og fant at den billigste literprisen var 12,10. I Tromsø koster bensinen godt over 14 kroner, men der er en lokal skatt inkludert i prisen som erstatning for bompenger.

Også i resten av verden opplever bilistene kraftige økninger i bensinprisen. Iran har staten nylig kuttet subsidier på drivstoff, slik at literprisen nå er oppe i 4,20 kroner. Det gjelder alle literne bilistene kjøper utover de 50 liter i måneden som kan kjøpes for 60 øre per liter.

Les: Her koster bensinen 60 øre

Opp, opp, opp
På andre siden av Hormuzstredet, i De forente arabiske emirater, koster en liter bensin cirka 2,7 kroner. Den lave prisen til tross – bensinprisen har gått opp to ganger det siste året, melder CNNs reporter. Årsaken er at myndighetene i oljenasjonen ikke lenger ønsker å subsidiere bensinprisen så mye. Til tross for prisoppgangen har salget gått opp 30 prosent i 2010, og trolig kan emiratene vente seg nye prisøkninger som følge av reduserte drivstoffsubsidier.

I Moskva koster bensinen litt over 5 kroner literen. Den siste tiden har: 26 rubler per liter. Også i Moskva opplever bilistene at bensinprisen er alt for høy. Den siste tiden har Russland, som selv er en oljeeksportør, økt skattene på drivstoff.

I Beijing koster bensinen cirka 5,90 kroner liter. Kinesiske myndigheter ønsker å holde bensinprisen nede av frykt for inflasjon. Likevel har også Kina opplevd en marginal økning i bensinprisene den siste tiden.

I Sør-Korea koster bensinen cirka 8,90 kroner literen. Landet importerer alt drivstoffet, og sjåførene opplever at det koster flesk å kjøre bil. De sier til CNN at selv om man fortsetter å fylle bensin, så har vanene forandret seg. Nå fyller man heller opp tanken på lavprisstasjoner som ikke tilbyr ekstraservice.

Bensin for bensinslukere
I Kabul styres prisene av tilbud og etterspørsel, og tilbudet er høyst usikkert i det krigsherjede landet. De siste ukene har prisen gått fra 5,90 kroner til 8,90 kroner per liter. Årsaken er blant annet at Iran har stoppet flere trailere med drivstoff som skulle inn i landet. Det er altså i et land der en vanlig statsansatt tjener rundt 650 kroner i måneden, og det er en bra lønn sammenlignet med mange som ikke har fast arbeid.

I Havana koster bensinen cirka 6,50 kroner. I landet som fremdeles kjører rundt i bensinslukere fra 50- og 60-tallet setter bensinprisen. Energi- og transportkrise er et tema i Cuba, og drosjesjåfører opplever at prisene har steget så mye at de ikke kan la kundene ta hele prisøkningen. Cuba importerer i dag sitt drivstoff, men jobber nå for selv å utvikle en oljeproduksjon utenfor kysten blant annet med hjelp fra Norge.

Også andre land i Latin-Amerika, som Bolivia, vil nå øke prisene for å minske de statlige subsidiene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.