KRISTIANSAND (Nettavisen): Natt til onsdag kom Baneheia-dømte Viggo Kristiansen tilbake til sitt barndomshjem for første gang på 21 år som fri mann.

Les også: Viggo Kristiansen har fått besøksforbud

Det var i 2002 han ble dømt til 21 års forvaring i Agder lagmannsrett for å ha vært hovedmann bak voldtektene og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand. Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel i samme sak.

Klokken 03.19 var den fire timer lange kjøreturen fra Ila fengsel over. Faren Svein og Viggo Kristiansen var endelig hjemme. Da Kristiansen kom frem gikk han rett inn i sitt nye hjem uten å si noe som helst til pressen.

Les også: Viggo Kristiansen løslates: Baneheia-pårørende har bedt om voldsalarm

Se video - her kommer Viggo Kristiansen hjem:

- Viggo har måttet vente 21 år

Det eksklusive bildet Nettavisen har fått tilgang viser at det var glede og god stemning i Kristiansen-stuen.

Les også: Forsvarer har varslet politiet om trusler og stygge uttalelser mot Viggo Kristiansen i sosiale medier

Kort tid etter hjemkomsten gikk også støttespillerne Terje Helland og Eivind Pedersen inn i Kristiansen-boligen hvor det ble snakket om stort og smått, ledd og tatt bilder.

- Jeg har jobbet med denne saken siden han stod for retten, så det var selvsagt at jeg skulle være her når han ble løslatt. Selv om vi måtte vente til langt ut på natten har Viggo måttet vente 21 år på å komme her som fri mann, sa Pedersen til Nettavisen klokken 04.15 natt til onsdag.

- Det var viktig for oss å ta imot ham slik at han skulle føle seg velkommen hjem, det tror jeg han følte.

- Hva snakket dere om inne i familieboligen?

- Vi snakket om banale og hverdagslige ting, som at han ikke engang skal gå på rød mann i trafikken. Nå kommer alles øyne til å være rettet på ham. Han sa han ikke skulle gjøre en eneste feil, sier Pedersen med en blanding av spøk og alvor.

- Jeg tror han kommer til å være ekstremt bevisst på at han kommer til å gjøre sitt ytterste for å komme inn i et normalt samfunnsliv igjen.

Les også: Her kommer Viggo Kristiansen hjem igjen for første gang på 21 år som fri mann

- Hvordan var det å se Kristiansen igjen som en fri mann?

- Det var godt. Det gjorde godt at et menneske som har sonet en uriktig dom, lovens strengeste straff, plutselig kan komme hjem som en fri mann. Nå slipper han å forholde seg til strenge permisjonsregler, forklarer Pedersen.

- Når han har hatt permisjon har han ikke hatt lov å gå ut på øyene som ligger rundt Kristiansand og han hadde meldeplikt. Det hele var nedverdigende. Jeg tror det kommer å gjøre ham veldig godt å være en fri mann.

- Klemming, latter og tårer

Som journalist på begynnelsen av 2000-tallet gikk det opp for Pedersen at en tiltale kunne ha vært tatt ut på feil grunnlag. Han har i mange år vært overbevist om at Kristiansen ble uskyldig dømt.

- Det var en voldsom erkjennelse. Vi hadde gått til rettssaken med en oppfatning av at det bildet politiet ga oss av saken var riktig. Bevisene politiet påberopte var ikke der. Det var tydelig under rettssakene. Viggo skulle aldri vært dømt i denne saken, sier støttespiller Pedersen.

Helland forteller at Kristiansen hadde et stort smil da han kom hjem, men at reaksjonen over å være en fri mann var mer dempet enn det man kunne forvente. Han forteller om et hyggelig gjensyn.

- Det var en blanding av latter, klemming og litt tårer. I tillegg er Svein og Viggo trøtte og de gleder seg til i morgen. De har fått en fin tid sammen.

Les også: Viggo Kristiansens forsvarer: - Jeg så blanke øyne

Har flere utdannelser

Selv om Kristiansen nå er løslatt er han ikke frikjent for Baneheia-drapene. Saken er under etterforskning av politiet i Oslo etter at den ble gjenåpnet. I fengselet utdannet han seg til sveiser, anleggsgartner og tømrer. Han har også fått flere jobbtilbud.

Onsdag er fremtiden tema når familien, støttespillerne og Kristiansen møtes.

- Det er et apparat rundt ham, både profesjonelle, venner og familie og støttespillere. Vi skal gjøre det beste vi kan for å hjelpe og for at han skal få et godt liv, sier Helland.

Kristiansen-teamet er forberedt på alle eventualiteter fremover. Selv om de er optimistisk er de svært bevisst på at det er mange, spesielt i Kristiansand, som misliker at Kristiansen nå er løslatt.

- Det har han forståelse og respekt for og forholder seg til det. Det er også grunnen til at han har valgt å ha en reservert og dempet reaksjon overfor media.

Viggo Kristiansen er også bevisst på at mange vil ønske å ha en bit av ham.

- Støttegruppen har forberedt et opplegg som inkluderer kontakt med offentlige instanser som skal hjelpe Viggo. Vi har også kontakt med private aktører og andre som kan hjelpe til med praktiske forhold etter å ha vært over 20 år i fengsel.