RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er virus-verstingene

Sist oppdatert:
En ny måned er over, og virusene har fortsatt å gjøre skade. Her er de mest hissige virusene.

Kaspersky har tatt en titt på de mest aktive virusene de har funnet i september, og igjen viser det seg at det kun bare er to-tre virkelig aktive uhumskheter som sprer seg på nettet. Tiden da vi til stadighet opplevde ekstremt hissige e-post-ormer er langt på vei over.

Virus i den tradisjonelle formen av ordet, med programkode som festet seg til andre filer, har de senere årene vært praktisk talt ikke-eksisterende. Derfor har virus utviklet seg til å bli en samlebetegnelse i dagligtalen for all onsindet programvare som er i stand til å spre seg automatisk.

Uforandret på topp
Mytob.c beholder førsteplassen over de mest hissige virusene, og ligger knappe fire prosentpoeng foran Nyxem.e. Begge disse to er ganske gamle travere.

På tredjeplass finner vi en annen klassiker, LovGate.w, som står for nesten ti prosent av spredningen.

September markerer for øvrig tilbakekomsten av Scano-ormene. Scano.gen inntar 4. plassen i sin første uke, og Scano.aq slår seg til ro på 8. plass. Varianter av Scano har tidligere gjort seg ganske godt bemerket på listene, men har den senere tiden vært ganske fraværende.

Kriminell tendens vises
Ellers begynner nå også listen å bære preg av utviklingen vi har sett den senere tiden. Det er de kriminelle kreftene som begynner å spille en vesentlig rolle, og ikke bare i form av spam-sopredning. På 13. og 15. plass finner vi nå rene phishing-ormer, den ene går mot nettbankbrukere, mens den andre henvender seg mot eBay-brukere.

Vi ser også at en relativt stor andel av de ondsinnede programmene ikke kommer inn på topplisten. Nesten 15 prosent av aktiviteten stammer fra ormer som er såpass små at de ikke tiltrekker seg noe særlig oppmerksomhet, og nærmest flyr under radaren.

Disse programmene kan ofte være de mest farlige, og inkluderer for eksempel såkalte «ransomware», som kidnapper filene dine og krever løsepenger.

Hele topplisten ser du under.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere