*Nettavisen* Nyheter.

Her fanges pante-tyven

Foto: Morten Ø. Karlsen (Nettavisen)

Denne varianten har du kanskje ikke hørt om før.

07.07.11 15:29

En mann ble torsdag morgen knepet av politiet utenfor en Kiwi-butikk i Motzfeldtsgate på Grønland i Oslo med en stor sekk sammenpresset tomgods.

Et vekterselskap som meldte saken til politiet oppdaget straks at dette var en ny og kreativ form for bedrageri.

- Sammenpresset tomgods
Mannen hadde nemlig tatt turen innom sentralen som samler inn tomgods på Alnabru.

- Det var en mann som hadde stjålet sammenpresset tomgods fra denne sentralen. Deretter hadde han forsøkt å rette boksene og flaskene ut. Han hadde enten forsøkt å rette boksene og flaskene ut med pressluft eller på en eller annen måte forsøkt å blåse bokser og flasker opp igjen for å pante dem på ny, opplyser operasjonsleder Tor Gulbrandsen i Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Han sier videre at vektere ofte tipser politiet om slike aktiviteter.

- Det er jo vektere som har kompetanse på det å undersøke varer, men vi vet ikke akkurat hvordan de har fått snusen i dette.

- Nytt problem
Vekterselskapet Skan-Kontroll som tok tyven på Grønland torsdag uttaler at problemer med pante-tyvene foreløpig ikke er stort.

- Det er et forholdsvis nytt problem. Det skjer fra tid til annen at noen stjeler tomgods for å prøve å pante det på ny. Det som er viktig er at bedriftene sikrer denne typen avfall ordentlig. Tyvene bruker både trykkluft og pinner for å rette bokser og flasker ut igjen, uttaler daglig leder Jørn Cato Olsen i Skan-Kontroll til Nettavisen.

- Tilstedeværelse
De satser på tilstedeværelse ved butikkene slik at de får stanset tyveriene tidlig.

- Vi satser på tilstedeværelse og være på rett sted til rett tid. Vi jobber ikke spesifikt opp mot denne tyveri. Hvis noen driver og snuser rundt på ramper og rundt lageret til butikker gjør det at vi er ekstra på vakt, fortsetter Olsen.

Han ønsker ikke å peke ut spesifikke nasjonaliteter som står bak kriminaliteten, men sier;

- Det er i hovedsak mange tilreisende Øst-Europeere som driver med denne typen kriminalitet, sier Olsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.