Som oftest er det medieoppslag om den dårlige sykehjemsmaten. Men Hasvik helsesenter i Troms og Finnmark, er et hederlig unntak.

- Vi prøver jo å lage maten så godt som overhodet mulig, forteller sykehjemmets kjøkkensjef, Snorre Sjursen, til Nettavisen.

På sykehjemmet får de eldre servert de lekreste retter. Middag laget fra bunnen av hver dag, med ferske råvarer fra nærområdet. For ikke å glemme nybakte bakervarer.

- Vi har aldri hatt noen problemer med underernæring hos de eldre. Jeg tror det er andre veien her, ler Sjursen.

Se bilder av maten som sykehjemmet serverer lenger ned.

Les også: Slår alarm om Oslos eldremat: Bestiller kald sykehjemsmat til politikerne

- Mat folk er vant med

Når Nettavisen ringer sykehjemmet, er Sjursen og hans kjøkkenteam i full sving med å tilberede dagens godsaker til sykehjemmets 25 beboere: hjemmelagde karbonader med dessert og nybakte, påsmurte boller til ettermiddagskaffen.

- Vi liker å holde på med det vi gjør, og det har jo mye å si - og så kjenner vi alle som bor på sykehjemmet. Vi er jo fra samme plassen alle sammen, sier Sjursen om det lille øysamfunnet hvor sykehjemmet ligger.

Med nærhet til sjøen har de dessuten god tilgang til lokale råvarer.

- Vi har god tilgang på veldig mye bra råvarer, og kjøper det meste av det vi skal ha i nærområdet. Det blir mye fisk fra fiskefeltene rett utenfor her, forteller den erfarne kokken, som har jobbet ved sykehjemmet i over 20 år.

- Vi bruker alt av ferske grønnsaker, og kjøper ingenting som er ferdig, legger han til.

Menyen er også variert gjennom uka, for her overlates ingenting til tilfeldighetene.

- Vi lager alt man kan få tak i fra lokale råvarer, fra fisk og kjøttkaker til småsteik. Husmannskost som folk her oppe i Finnmark er vant med, sier Sjursen.

- Alltid ferske brød og kaker

Dessuten disker kjøkkenet opp med nystekte bakervarer hver dag.

- Det er alltid ferske brød og bakevarer her, og alt du får på et bakeri får du her. Det serveres en type kake hver dag, sier Sjursen, som også er utdannet konditor.

- Er det noen spesiell grunn til at det satses så mye på mat til de eldre hos dere, sammenlignet med andre steder?

- Det vet jeg ikke, men vi har aldri hatt noen problemer her med å kunne kjøpe inn det vi vil. Vi får alltid ja fra kommunen, og det har vært lagt til rette for at vi kan gjøre det best mulig, sier han.

Les også: Kraftige reaksjoner: Oslo erstatter kjøtt med linser i kjøttkakene for eldre

Sjursen tror også at noe av suksessoppskriften er at de har et godt utstyrt kjøkken, og et godt arbeidsmiljø.

- Så hvordan blir maten tatt imot?

- De pårørende blir veldig fornøyd. Vi sender også en god del middag hjem til folk via hjemmesykepleien, og det har vært fine tilbakemeldinger. Men det er aldri mulig å gjøre alle til lags, sier Sjursen.

- Synes det er veldig trasig

Kjøkkensjefen mener det er viktig å satse på god og næringsrik mat til de eldre, og synes det derfor er trist å høre om underernæring og dårlig mat andre steder.

- De siste årene har man hørt mye om hvor dårlig det er rundt omkring, og man har lyst til å legge lista så høyt man kan. Det er også en inspirasjon for oss selv, sier han.

- I Oslo kritiseres sykehjemsmaten som masseproduseres på et felleskjøkken, og det er mye underernæring blant de eldre. Hva tenker du om det?

- Jeg synes det er veldig trasig, og det er uverdig at de eldre skal ha det sånn og at vi skal spare på det i et land som det vi bor i. Men jeg forstår også at det er vanskelig å få tak i folk som kan ting - og det er et problem over hele landet, mener Sjursen.

Han tror likevel at de fleste sykehjemmene har god mat til de eldre.

Les også: Legger ned sykehjem - og tvangsflytter 83 eldre i Oslo: - Som lyn fra klar himmel

Blant politikerne i flere kommuner pågår det imidlertid diskusjoner om hvorvidt sykehjemskjøkkenet skal komme tilbake der de er blitt fjernet, for å få matlukten tilbake i korridorene. Det mener Sjursen alle kommuner burde få til.

- Du blir jo nær dem du lager mat til, og du vil da vite hva alle liker. Jeg drev et bakeri her på Sørøya i 40 år, og når jeg begynte her så visste jeg jo hva alle likte av kaker, sier han, og ler:

- Så da det kom inn et menneske som hadde dårlig matlyst, så visste jeg at hun likte tekake - og lagde det til henne.

Les også: Hver fjerde mann i Norge spiser én kilo rødt kjøtt i uka. En halvering vil ha stor klima-effekt

- Skal også se pent ut

Men ikke nok med det. Sjursen mener det ikke holder at maten bare er god. Den må se delikat ut også, noe rettene som serveres på sykehjemmet bærer preg av.

- Det blir rett og slett restaurantmat til de eldre?

- Ja, vi prøver å dandere det så fint som mulig, for det har mye å si hva øyet ser også, spesielt hvis du har lite matlyst. Hvis det ser godt ut er det lettere å spise det, påpeker Sjursen, og samtidig legger til:

- For eldre og syke folk så betyr matglede enda mer enn for oss som er friske. På et sykehjem er det det man ser fram til. Maten betyr enormt mye for de som er her.

Og hvis man ikke liker det som blir servert, så lager de noe annet.

- Her kan man også ønske seg ting, og hvis du har lyst på noe spesielt på menyen, så kan vi lage det innen et par uker, sier han.

Men selv om maten er både fersk og god, så mener han de ikke bruker mer penger enn andre steder.

- Vi får tak i ganske billige råvarer lokalt, som fisk. Og det er jo ikke sånne ting som er lenger sørpå, understreker Sjursen.

- Gir meg mye tilbake

Sykehjemskjøkkenet lager også mat til kommunestyret når de bestiller det, samt kaker ved bursdager blant kommunens ansatte - og ved store arrangement.

- Gir det deg mye tilbake å legge så mye i maten?

- Ja, jeg er veldig glad når de liker det de får her. Det er artig å gå på jobb når du vet at de setter pris på det du gjør, sier kjøkkensjefen til Nettavisen, som også serverer maten selv til beboerne, sammen med sin to kolleger.

- Så vi får nærkontakt med dem hele tida, og legger maten opp til hver enkelt. Alle får det de vil ha, og gjerne tre porsjoner om de vil ha det, sier han.

- Hva tenker du om at dere nå får oppmerksomhet i riksmedia?

- Det synes jeg er bare fint. Nå er ikke vi noe unikum, men kanskje noen kan se at de kan gjøre det litt annerledes.