På NA24s ferske liste over landets billigste boliglån må du kikke vel og lenge før du finner storbanker som Dnb Nor og Nordea. Det er de små bankene som dominerer i toppen.

Etter at Norges Bank hevet styringsrenten 12 mai fra 2,0 til 2,25 prosent har mange banker fulgt opp med egne rentehevinger.

- Omlag 25 banker har satt opp renten de siste to ukene. Vi må regne med at det er flere av de som ikke har satt opp renten som vil gjøre det snart, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger til NA24.

Store utslag
Renteendringene medfører store utslag på Finansportalens oversikt. Nordea og Dnb Nor har rast nedover på listen og det er småbanker landet rundt som i øyeblikket tilbyr landets billigste boliglån.

Med utgangspunkt i et lån på to millioner kroner og to ulike sikkerhetsklasser (lån med 90 og 60 prosent belåningsgrad) kårer vi de ti billigste boliglånene i hver klasse. Tallene er hentet fra Finansportalen mandag 30. mai og inneholder bankenes standard boliglån samt rammelån (vi tar ikke med fastrentelån og førstehjemslån).

Sjekk om du kan få billigere boliglån på MinRente.no!

Liten nisjebank topper
Som tabellene nederst viser topper Cultura Sparebank, KLP Banken og Indre Sogn Sparebank oversikten over lånet med lav sikkerhet (90 prosent belåningsgrad). Effektiv rente hos Cultura Sparebank er 3,36 prosent, KLP Banken på andreplass tilbyr 3,56 prosent, mens Indre Sogn Sparebank tar tredjeplassen med en effektiv rente på 3,65 prosent.

Cultura Sparebank topper også listen over lånet med høy sikkerhet (belåningsgrad på 60 prosent). Effektiv rente er 3,15 prosent. Skudenes og Aakra Sparebank tar andreplassen med en effektiv rente på 3,20 prosent. På tredjeplass finne vi Storebrand Bank med en effektiv rente på 3,23 prosent.

Cultura Banks lånetilbud er et nisjetilbud til boligkjøpere som velger miljøvennlige boliger av typen Shelterhus, Svanemerkede hus samt aktiv- og passivhus. Les mer om Cultura Sparebank her.

75-plass til Dnb Nor
Storbankene Dnb Nor og Nordea er begge blant bankene som har hevet renten. De har dermed rast nedover listen. Nordea befinner seg nå på en 59. plass på oversikten over lånet med høy sikkerhet. Effektiv rente hos Nordea er 3,50 prosent.

Dnb Nor tilbyr etter rentehevingen en effektiv rente på 3,54 prosent, noe som gir en 75 plass på samme oversikt.

Informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i Dnb Nor tror banken vil hevde seg bedre ettersom flere banker er i ferd med å heve renten.

- De forskjellige bankene har noe ulik effektdato fra når nye renter gjør seg gjeldende, noe som gir store utslag på Finansportalen akkurat nå. Vår endring hadde effekt for nye lån fra 24.mai. For eksisterende lån trer endringen i kraft 6.juli. Konkurransen om kundene er knallhard, og det vil den fortsette å være selv om boliglånsrenta begynner å bevege seg mot et normalt nivå. Vi har i løpet av vinteren hatt et av de beste boliglånstilbudene til unge låntakere, noe vi tror vi fortsatt kommer til å ha når finansportalen er oppdatert igjen i forhold til den pågående renteendringen, sier Rasmussen til NA24.

(LD=Landsdekkende. LR=Lokal/regionalbank).

Har du husket EU-kontroll? Bli varslet her!