RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her får du i deg palmeolje

(Thinkstock)
Sist oppdatert:
Sjekk listen over palmeolje-verstingene.

(SIDE2): Siden begynnelsen av 1990-tallet har det vært en tredobling i bruken av palmeolje i Norge.

Grønn Hverdag har lenge jobbet for å få produsentene til å kutte bruken av palmeolje. Hovedgrunnen er at utvinning av palmeolje gjør at regnskogen hugges ned til fordel for palmetrær som kan fore industrien med olje.

Palmeolje inneholder også mye mettet fett og linkes til høyt blodkolesterol.

Nå har de sett seg lei på at enkelte produsenter nekter å oppgi informasjon om hvor mye palmeolje som brukes i produktene eller hvor de kjøper palmeoljen fra.

- Nestlé, Maarud, Kims, Toro og Old El Paso holder tilbake informasjon om palmeolje i produktene sine. Nå klager Grønn Hverdag og Regnskogfondet dem inn til Miljøklagenemnda for mulig brudd på Miljøinformasjonsloven.

Dette svarer de ikke på

Nestlé: Vil ikke oppgi hvor mye palmeolje produktene deres inneholder, eller hvem de kjøper palmeolje fra.

General Mills/Old El Paso: Vil ikke oppgi hvor mye palmeolje produktene deres inneholder, eller hvem de kjøper palmeolje fra.

Rieber & Søn/Toro: Vil ikke oppgi hvem de kjøper palmeolje fra.

Maarud: Vil ikke oppgi hvilke produkter som inneholder palmeolje.

Kims: Har ikke besvart undersøkelsen etter gjentatte purringer.

Ifølge Matportalen.no kan matvarer som er bearbeidet inneholde palmeolje. Det kan for eksempel være palmeolje i kjeks, kaker, potetgull og friterte produkter. Palmeolje inneholder vesentlig mer mettet fett enn de fleste andre vegetabilske oljer og nesten like mye mettet fett som meierismør.

Her fins mest sannsynlig palmeolje:
Frityrstekt mat, for eksempel pommes frites.
Enkelte typer fiskegrateng.
Fiskepinner.
Nudler.
Taco-shell.
Potetgull og annet snacks.
Kjeks.
Ferdige kaker.
Kakemiks, sjokolademuffins, brownies etc.
Sjokolade.
Sjokoladepålegg.
Peanøttsmør.
Frityrolje.

Står det vegetabilsk fett?
Som forbruker kan det være vanskelig å orientere seg dersom man vil være miljøbevisst og i tillegg tenke på gen helse. Mettet fett er som kjent ikke bra for kolesterolet.

- Det er ikke så lett å få vite om matvaren inneholder palmeolje. Produsentene kan selv velge om de vil merke produktene med «palmeolje» i ingredienslisten. De kan også velge å merke produktet med samlebetegnelsen «vegetabilsk olje». Begge deler er lovlig i følge merkeregler som gjelder i både Norge og EU, men Mattilsynet har inntrykk av at mange produsenter merker produktene med oljetypen, for eksempel maisolje, solsikkeolje, rapsolje, dersom de bruker andre typer olje enn palmeolje, skriver matportalen.

Du kan selv sjekke ingredienslisten på produkter i butikkhyllen da ikke alle produsentene har slik informasjon om sine produkter på nett. Hos de produsentene som oppgir informasjonen på nett var det ikke vanskelig å finne «vegetabilsk fett» i ingredienslisten.

Et lite søk Side2 gjorde viste at «vegetabilsk fett» er svært utbredt og ikke vanskelig å finne i mange hverdagsprodukter.

Her er noen utvalgte - det fins mange flere produkter hos produsentene som inneholder vegetabilsk fett.

TORO:
Pannekaker
Bali kyllingsaus
Mini menuett marsipandrøm
Lys sjokolademousse
Spaghettisaus
Kjøttdeigsaus

TINE:
NÅ pizzadeig

FINDUS:
Fish & Crisp Minis
Fransk Ratatouille
Butterdeig Eple- kanelstang
Kanelboller
Chicken Curry
Pannemix
Pariserpizza
Fiskepinner
Fiskesuppe med sei, gulrøtter, selleri og purre.

Mer åpenhet
Tone Granaas, daglig leder i Grønn Hverdag, ønsker seg mer åpenhet om forbruket av palmeolje.

- Når store bedrifter som for eksempel Nestlé nekter å oppgi hvor mye palmeolje de enkelte produktene deres inneholder, blir det veldig vanskelig for forbrukere å unngå palmeolje.

Resultatene fra undersøkelsen blir publisert i sin helhet i januar 2012, med en stor oversikt over hvilke matvarer på det norske markedet som inneholder palmeolje, og hvilke som ikke gjør det.

Disse har besvart undersøkelsen godt nok, og klages ikke inn: Bakers, Coop, Findus, ICA, Kraft Foods, Mills, Norgesmøllene (Møllerens), Rema 1000, Santa Maria, Stabburet, Sætre, Sørlandschips, Tine og UNIL/Norgesgruppen.

Nøkkelhull med palmeolje?
- Det er ikke forbud mot bruk av palmeolje i nøkkelshullsproduktene. Norske mat- og helsemyndigheter anser likevel nøkkelhullet som et nyttig hjelpemiddel for forbrukerne, fordi det er begrensninger for innhold av fett og mettet fett. Det er også begrensninger for transfettsyrer i olje og/eller annet fett som brukes som ingrediens i nøkkelhullprodukter.

Siden Nøkkelhullet setter begrensinger for mettet fett vil nøkkelhullsprodukter ikke inneholde store mengder palmeolje.

Etter at Side2 publiserte denne saken har vi blitt kontaktet av TORO.

De føler at deres produkter blir fremstilt på en feilaktig måte da produktene vi har listet opp ovenfor ikke inneholder palmeolje selv om det står «vegetabilsk olje» både på emballasjen og på nettsidene deres.

Det gjelder for disse produktene:

Pannekaker
Bali kyllingsaus
Mini menuett marsipandrøm
Lys sjokolademousse
Spaghettisaus
Kjøttdeigsaus

Snart uten palmeolje
- Innen våren 2012 skal alle våre produkter være uten palmeolje, men dette arbeidet er ikke gjort over natten. Der vi allerede har byttet ut palmeoljen vil det fortsatt stå «vegetabilsk olje» fram til vi har fått byttet ut den gamle emballasjen. Det betyr altså at det for en del produkter ikke er palmeolje i produktet der det står «vegetabilsk olje», presiserer kommunikasjonsrådgiver i TORO Norge, Geir Holen til Side2.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere