*Nettavisen* Nyheter.

Her får firfislen full narkose

Under kyndig behandling: Firfislen hadde en tydelig flenge i høyre side. Dyret fikk gassnarkose og smertelindrende behandling. Operasjonen gikk fint. Foto: Privat

En nordfirfisle er sydd sammen og tatt hånd om ved Fredrikstad Dyrehospital på Wilbergjordet. Nå får dyret pleie i Råde.

14.03.15 14:39

Torsdag 12. mars kom en 15-åring fra Råde inn med en uvanlig skapning: En firfisle som akkurat hadde våknet fra vinterdvalen. Det kunne ha blitt en kort vår for krypdyret. For firfislen hadde en flenge på høyre side og ville neppe klart seg lenge, skriver Fredriksstad Blads nettutgave.

Fikk smertebehandling

– Vi ønsker å ta vare på sjeldne dyr i norsk fauna og bestemte oss for å operere, forteller Mona Larsen, som er laboratorieansvarlig og veterinærassistent ved dyrehospitalet. Det var veterinær Martine Ulfeng som sto for operasjonen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stilig: Nordfirfislen spiser insekter og edderkopper og overvintrer i dvale. Denne var 12 centimeter lang og ute på jakt allerede 12. mars. Foto: (Privat)

Firfislen var 12 centimeter fra halespiss til snute. Den ble lagt i gassnarkose og fikk smertebehandling mens tarmer og fett ble lagt pent tilbake, og dyret ble sydd igjen. Jobben ble gjort med hjelp av mikroskop, pinsett og lupe, sier Larsen. Dette var første operasjon av firfisle ved dyreklinikken. Veterinæren var nøye med ikke å belaste halen, for firfislen kan som kjent slippe den lange halen hvis den blir truet. Det er en tilpasning for å redde livet.

Insekter og edderkopper

Etter noen timer i varmeskap våknet firfislen til liv, og nå ser den ut til å klare seg godt. 15-åringen tar seg av dyret og forer med melormer og edderkopper, og etter 10–14 dager vil firfislen trolig være i form til å settes tilbake til naturen. Det skal skje i Råde, hvor den ble funnet ved en tidligere brønn.

– Hvem sto for sårskaden?

– Det er ikke lett å si. Den kan ha blitt skadet av en fugl eller kanskje en katt. Firfislen er langsom rett etter vinterdvalen, og da er den et lett bytte for rovdyr, forteller Larsen.

Du kan lese hele artikkelen her.

Huggorm og flått

– Å finne en firfisle allerede 12. mars er uvanlig. Men vi har jo en svært mild vinter bak oss. Hundeeiere forteller at de har sett huggorm, og vi har fått inn hunder med flått. Det er mye flått i Torsnes. Det er tid for å ta i bruk flåttdråper, sier Larsen.

Du kan lese flere saker i Fredriksstad Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.