RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge

Her får han nøkkelen

Sist oppdatert:
Espen Barth Eide flyttet inn på sitt nye kontor.

FORSVARSDEPARTEMENTET (Nettavisen): Barth Eide tok fredag over som forsvarsminister etter Grete Faremo. Faremo byttet samtidig departement, og overtok som justisminister etter Knut Storberget.

- At det er du Espen som tar over føles trygt. Du har lagt mange premisser for sikkerhets- og forsvarspolitikken og du har vært med på å legge en langtidsplan for denne politikken, sa Faremo under nøkkeloverrekkelsen i Forsvarsdepartementet fredag ettermiddag.

- Du kommer til et hus med mange oppgaver. Et hus som følger soldater i internasjonal tjeneste hver dag. Du vet at du får mange dyktige personer med deg. Hver dag har det vært en glede å gå på jobb her, sa Faremo.

- Går til jobben med stort alvor
Den nye forsvarsministeren var tydelig stolt under overrekkelsen.

- Jeg går til denne jobben med ærefrykt og alvor med de spennende og også de tunge utfordringene. Vi står overfor arbeidet med en ny langtidsplan, og det er godt at Grete har jobbet bra med denne planen. Jeg er utrolig glad for å overta nøkkelen fra deg fordi jeg vet at du har vært en statsråd med stor integritet. Jeg går til jobben med stort alvor og stor ydmykhet, sa Barth Eide.

Han varslet at det ikke vil like omfattende endringer i Forsvaret i årene som kommer, som det har vært de siste årene.

- Norge ligger helt i front i omstillingen av Forsvaret i Nato-kretsen. Det er ikke noe bare jeg sier, men er noe vi hører fra Nato. Derfor så ser jeg ikke for meg at endringen blir like dramatiske i årene som kommer som de har vært. For helt siden Bjørn Tore Godal satt på dette kontoret, og alle forsvarsministere etter det, har jobbet etter en langtidsplan over to-tre fire langtidsperioder for å få til den omstillingen, sa han, og la til:

- Men den blir aldri helt ferdig, fordi man skal vedlikeholde og videreutvikle og ha et oppdatert forsvar. Men mye er gjort, og det skal vi ta videre, sa den nye ministeren.

Les også: Endringer i regjeringen.

Storberget gikk av
Klokken 11.45 fredag møtte statsminister Jens Stoltenberg pressen på Slottsplassen for å fortelle om Knut Storbergets avgang og endringene han nå gjør.

- Kongen i statsråd har regjeringen i dag gitt storberget avskjed etter søknad. Storberget er blant de justisministerne som har sittet lengst. Ingen har hatt vervet lengre enn ham, og han har gjort en betydelig innsats i kampen mot kriminalitet, sa statsministeren.

Stoltenberg sa at Storberget hadde ønsket å gå av etter valget, men at han ble sittende lenger på grunn av terrorangrepene 22. juli. Han skal ha bestemt seg for å gå av allerede i februar.

Det ble også klart fredag at Justis- og politidepartementet fra 1. januar 2012 endrer navn til Justis- og beredskapsdepartementet.

Les også: - Har vært i hardt vær.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere