NEW YORK (Nettavisen): Hillary Clinton er medlem i New York Electoral College, og således en av valgdelegatene i New York som fikk avgitt sin stemme på mandag om hvem som skal bli landets neste president.

Like før midnatt, etter at Californias stemmer ble offisielle, ble det formelt klart at Joe Biden er USAs neste president etter at over 270 valgdelegater har gitt sin stemme til ham og visepresident Kamal Harris.

Se video av Hillary Clinton og ektemannen Bill Clinton som avgir sine stemmer øverst i saken.

Les også: - Risiko for at enkelte valgmenn bryter løftet sitt

Biden vant

På mandag møttes valgdelegater i alle USAs 50 delstater pluss den føderale hovedstaden Washington DC i delstatenes hovedsteder for å avgi sine stemmer.

Etter at stemmene er avlagt og talt opp, blir de sendt til Senatet i Washington, der en formell opptelling foretas 6. januar.

Les også: Trump rasende: - Hvorfor rapporterte dere ikke om dette FØR valget!

- Hillary finally nails Trump

I New York fikk både Hillary Clinton og ektemannen og tidligere president Bill Clinton avgi stemmer, siden de begge er valgdelegater for New York.

Hillary Clinton fikk dermed også endelig sin revansje over Trump etter nederlaget ved valget i 2016.

- Hillary finally nails Trump, skriver Daily Mail på mandag, som kan oversettes til «Hillary fikk endelig tatt rotta på Trump».

Les også: Tror Trump har en plan: Derfor vil Trump gå av som president like før Biden skal ta over

Selv skriver Hillary Cliton følgende på Twitter i forbindelse med sin stemmegivning.

- Jeg mener vi bør avskaffe ordningen med valgdelegater og velge vår president basert på hvilke person som får flest stemmer, på lik linje med andre posisjoner. Men mens ordningen fremdeles eksisterer, var jeg stolt av å avgi min stemme for Joe Biden og Kamala Harris i New York, skriver hun på Twitter.

Under valget fikk 2016 fikk Hillary Clinton 2,8 millioner flere stemmer enn Donald Trump, men tapte likevel valget på grunn av ordningen med valgdelegater.

Her er video av Hillary Clinton etter at hun hadde avgitt sin stemme:

Alle har stemt slik de skulle

Ifølge NTB var det ingen overraskelser da valgdelegater over hele USA samlet seg i delstatshovedstedene sine for å avlegge stemme i valgkollegiet.

Vermonts tre valgdelegater ble mandag morgen de første som stemte i valgkollegiet som formelt velger USAs president og visepresident.

Utover formiddagen rant resultatene inn fra den ene delstaten etter den andre. Alle steder har valgdelegatene stemt slik de skulle, på den kandidaten som fikk flertallet i deres stat i november, og derfor får statens valgdelegater.

Også i delstater som Nevada, Georgia og Pennsylvania, som Joe Biden vant med knapp margin, men der president Donald Trump hevder at valget ikke gikk rett for seg, stemte valgdelegatene som de skulle på Biden.

En time etter at Wisconsins høyesterett avviste et siste søksmål fra Trump om å forkaste stemmene til 221.000 velgere, stemte statens demokratiske valgdelegater for Biden som president.

Ingen uventede stemmer

Etter Vermont stemte Tennessees elleve delegater og Indianas elleve på Trump og Michael Pence, og New Hampshires fire på Biden og Harris, helt i tråd med valgresultatet.

Senere stemte Floridas 29 valgdelegater på Trump, i likhet med delegatene i North Carolina, Iowa og Ohio, mens New Yorks valgdelegater ga sine stemmer til Biden.

Det gjorde også Michigan, selv om kontorene til delstatsforsamlingen ble stengt mandag på grunn av fare for voldelige protester mot de demokratiske delegatene.

Et republikansk medlem av forsamlingen, Gary Eisen, sa han ikke ville garantere at det ikke kunne oppstå vold, og ble derfor utelukket fra komiteene han sitter i, ut sesjonen.

Les også: Sjokkerende mange mener valget ble stjålet fra Trump

Samles i delstatshovedstedene

Valgdelegater i alle USAs 50 delstater pluss den føderale hovedstaden Washington DC møttes mandag i delstatenes hovedsteder for å avgi sine stemmer.

Etter at stemmene er avlagt og talt opp, blir de sendt til Senatet i Washington, der en formell opptelling foretas 6. januar.

Det er allerede kjent at Biden vant nok stater til å gi ham 306 valgdelegatsstemmer, mens Trump vant 232. Det trengs 270 for å vinne valget.

De fleste steder respekterte de reglene for smittevern, med munnbind og dobbel avstand mellom benkeradene. I Nevada ble møtet gjennomført på Zoom.

Og i noen stater, som i Michigan, var det ekstra sikkerhetstiltak. Der ble delegatene fulgt inn av væpnede vakter

I Michigan ble delstatsforsamlingens kontorer stengt på grunn av trusler om voldelige protester mot de demokratiske valgdelegatene på dagen da valgdelegatene skulle samles og gi sine 16 stemmer til Biden, som vant staten.

Et republikansk medlem av delstatsforsamlingen, Gary Eisen, sa han ikke ville garantere at det ikke kunne oppstå vold, og ble derfor utelukket fra komiteene han sitter i, ut sesjonen.

Den republikanske lederen for delstatsforsamlingen, Lee Chatfield, og hans republikanske etterfølger, Jason Wentworth, gjorde det klart at det ikke er rom for voldstrusler i forsamlingen.

Normalt en formalitet

Valgkollegiet er normalt bare en formalitet, men i år er det mye mer oppmerksomhet om prosessen fordi Trump fortsatt nekter å erkjenne at han tapte valget, og fortsetter å hevde at valget var preget av fusk.

Et 30-talls søksmål mot valget er avvist i en rekke delstater, inkludert ett som ble brakt inn for høyesterett. Trump har også ringt guvernørene i flere stater og angivelig bedt dem sette inn andre valgdelegater som ville stemme på ham, i strid med folkeviljen.

Presidentvalget i USA er indirekte, og det er den kandidaten som får flertall i en stat, som vinner alle statens valgdelegater. Når de har avgitt sine stemmer i valgkollegiet, er valget formelt over og resultatet endelig fastslått.