Her får jenta trøst

Foto: Henrik Arneberg (Mediehuset Nettavisen)

Den 16 år gamle jenta brøt sammen og måtte trøstes av sin bistandsadvokat etter hun hadde forklart seg.

10.10.12 12:32

LILLEHAMMER (Nettavisen): Vågå-ordfører Rune Øygard (53) fra Arbeiderpartiet er tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig jente. De gjentatte seksuelle overgrepene skal ha skjedd over en toårsperiode fra 2009 - 2011, da jenta var mellom 13 og 15 år.

I dag forklarte 16-åringen seg om de påståtte overgrepene.

Unngikk øyekontakt
Det var en liten og spe jente som inntok vitneboksen i rettsal 1 på Lillehammer. Før hun startet forklaringen satte hun stolen på skrå, slik at hun unngikk øyekontakt med den permiterte ordføreren.

Iført grå hettegenser og mørke jeans forsikret hun dommeren om at hun ville fortelle den hele og fulle sannhet. Allerede ved første setning måtte Mette Yvonne Larsen, Øygards forsvarer, bryte inn og be henne om å snakke høyere.

Jenta forsøkte, men samtalen gikk lavmælt frem til retten rundet av klokken 15.00.

Foto: Meek, Tore (Scanpix)

- Bedt om å fjerne klær
Det første overgrepet skjedde ifølge jenta under en tur til Måløy, høsten 2009. Kvelden i forveien skal tiltalte ha massert henne på ryggen og bedt henne om ta av seg klær. Dagen etter, mens kona var borte, skal han ha kledd av jenta, kledd av seg selv og løftet henne opp i senga. Hun var på dette tidspunktet 13 år, mens Øygard hadde fylt 50.

- Det var da det første overgrepet skjedde, sa hun gråtkvalt. Likevel fortsatte hun forklaringen.

- Vi snakket ikke mye sammen den kvelden. Senere så jeg at han fikk tårer i øynene. Han sa unnskyld og fortalte at det aldri skulle skje igjen, sa jenta og så bort på sin bistandsadvokat.

Klamret seg fast
Videre fortalte hun at Øygard ved flere anledninger har vært intim med henne. Etter hun hadde forklart seg om flere overgrep, valgte retten å ta en pause. 16-åringen løp da raskt bort til sin bistandsadvokat, klamret seg fast til henne og gråt i flere minutter.

Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal måtte ved flere anledninger trøste sin klient.

- Hun har hatt en ekstremt tøff dag, men er samtidig lettet over å komme i gang med sin egen forklaring. Det er tøft, men hun ønsker å fortelle offentligheten om sine opplevelser med tiltalte, sa Braathen Hjortdal til Nettavisen etter den første dagen i retten var avsluttet.

- Overhodet ikke enig
Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, uttalte følgende til Nettavisen da dagen var omme:

- Som du sikkert så under forklaringen så syns han dette er vanskelig. Likevel har han vært forberedt på forklaringen hennes. Han har hørt den før.

Larsen ønsket ikke å kommentere hvorvidt hun opplevde jenta som troverdig eller ikke.

- Jeg kommenterer ikke hennes troverdighet. Det er opp til retten å vurdere om hun er troverdig eller ei, sa forsvareren.

- Hva tenker din klient om det som har blitt sagt?

- Min klient er overhodet ikke enig i versjonen hennes. Det ser dere jo på også på reaksjonene og kroppsspråket hans. Han syns det er frustrende å bli anklaget på denne måten, sa Larsen før hun avsluttet dagen.

Foto: Henrik Arneberg

DAG 1: Her er hele den 16 år gamle jentas forklaring:
Først er det aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, som skal stille spørsmål til jenta.

Han ber jenta forklare hvordan han ble kjent med Øygard. Hun forteller at det var gjennom stefaren, da morens nye mann ønsket at Øygard skulle være forlover for ham. Dette skal ha skjedd i 2008. Det var første gang hun møtte en ordfører, forklarer hun. Det var stort, sier jenta.

Etter dette gikk det om lag ett år før hun igjen møtte Øygard, på en markedstilstelning i Lom. Da forteller hun at de fikk hverandres telefonnummer. Senere spurte ordføreren om hun ville være konsulenten hans, for å hjelpe ham med en Facebook-profil for kommunen.

Jenta forklarer seg med lav stemme, men uten problemer.

Hun forteller at hun fikk være med ordføreren på jobb, der de blant annet besøkte bedrifter og også Fylkesmannen - under et besøk på Lillehammer. Hun forteller at dette skjedde i midten av juli til midten av august 2009.

Øygard snakker med sin forsvarer og ser på dokumenter, men titter også bort på jenta i vitneboksen. Jenta ser den andre veien, bort på aktoren, som spør henne ut.

Les også disse sakene:

- Øygard tok kontakt
Jenta sier hun opplevde det som spennende å få være med ordføreren. Det var for henne omtrent det samme som en statsminister da hun var mindre, forteller hun. Jenta sier at han ikke husker hvem som tok initiativet til at hun skulle være med på aktiviteter, men forteller at det ofte var Øygard som tok kontakt.

Hun var første gang hjemme hos Øygard-familien i Vågå da hun skulle hjelpe til med å lage en Facebook-profil. Når de snakket sammen, handlet det ifølge jenta om hva en ordfører gjør i jobben og hva hun ville gjøre når hun blir stor.

Mot slutten av sommerferien i 2009 var jenta med Øygard under åpningen av Breheimen nasjonalpark i Skjåk. Dette var første gang hun fikk være med på å møte statsminister Jens Stoltenberg, forklarer jenta.

Foto: Roald, Berit (NTB scanpix)

Følte seg beglodd
Dette var første gang hun la merke til at Rune Øygard så på henne på en intens måte via speilet i bilen, forteller hun. Speilet skal ha vært stilt inn slik at han kunne se henne.

Aktor spør mer om hvordan hun opptatt Øygards blikk via bilspeilet. "Man merker godt når folk ser intens på deg", sier hun. Hun reagerte på det, men tok det ikke opp med ham. "Det var noe mer... Jeg vet ikke...Han så bare så intenst på meg", forteller jenta.

Jenta forteller at hun overnattet hos Rune Øygard - i 2009. Fordi hun hadde vært i fjøset måtte hun dusje. Da hun kom ut - påkledt - fikk hun kjærtegn av den tiltalte, men ikke lenger ned enn halsen, forteller hun. Videre skal Øygard ha kysset henne i panna.

Hun forklarer at dette ikke var første gang hun overnattet hos ordføreren og kona, og at dette oftest skjedde for eksempel hvis de besøkte bedrifter den ene dagen og dro på dagstur til Lillehammer den neste.

"Jeg syntes det var litt spesielt, men jeg reagerte ikke så mye på det", forteller jenta om at Øygard skal ha kysset henne.

- Kledd av og løftet opp i senga
Aktor ber jenta fortelle mer om turen til Måløy i høstferien 2009. Kvelden før de skulle reise hjem, masserte Øygard henne på ryggen - og han klaget på at hun hadde på så mye klær, forteller jenta. Dagen etter, mens kona var borte, skal Øygard ha kledt av jenta, kledt av seg selv og løftet henne opp i senga. "Det var da det første overgrepet skjedde", sier hun. Dette er tydelig vanskelig for henne å snakke om og hun må tørke tårer i retten.

Jenta forklarer at hun er usikker på hvor mange netter hun overnattet på Øygards hytte på Måløy. Aktor viser til avhør, hvor hun forklarte at de hadde to overnattinger.

Jenta var altså 13 år da dette skal ha skjedd. Det er derfor han er tiltalt etter den strengere paragrafen, den som omfatter barn under 14 år. Han er også tiltalt for overgrep mot henne etter at hun fylte 14 år.

Foto: Roald, Berit (NTB scanpix)

- Ville ikke snakke overgepet
Rundt tida da det første overgrepet skal ha skjedd, forteller jenta at Øygard sa at han var glad i henne, men ikke at han elsket henne. Det skjedde senere, sier hun.

Jenta blir spurt om hva hun tenkte om det angivelige overgrepet. "Jeg kunne ikke tro at det hadde skjedd", sier hun. Hun sier hun valgte ikke å snakke med noen om det, fordi hun ikke ville at andre skulle få vite noe.

Jenta gikk rett fra vitneboksen og bort til sin bistandsadvokat, som holder rundt og trøster henne.

Det ble det pause i retten, fram til 13.40.

Jenta får fortsatt trøst av bistandsadvokaten. Hun har til nå forklart seg om det første angivelige overgrepet - da hun var med ordfører Øygard og kona til Måløy i Sogn og Fjordane.

Hun forteller om tekstmeldingene som hun og Øygard utvekslet på mobiltelefon.

Les også disse sakene:

-Er ikke vi kjærester?
Ifølge jenta skal Øygard ha reagert på at hun fortalte at hun hadde fått seg kjæreste. "Men er ikke vi kjærester"? skal ordføreren ha spurt på en tekstmelding. Jenta presiserer etterpå at hun på det tidspunktet ikke var kjæreste med gutten det var snakk om, men at de flørtet.

Utover høsten og vinteren reiste jenta på mange turer med Øygard, blant annet til Oslo, hvor de overnattet på hotellet Bondeheimen, forklarer jenta. Hun klarer ikke tidfeste det, men mener å huske at de hadde enkeltseng under oppholdet.

Aktor vil vite om det som skjedde på hytta på Måløy har skjedd flere ganger. Jenta bekrefter det, og sier det skjedde både hjemme hos Øygard og på hyttene hans.

Skal ha kledd av seg på webcam
Aktor vil vite hva slags kommunikasjon de to hadde, blant annet på Skype. Jenta forteller at Øygard slo av lyden på samtale mens han var på kontoret, slik at ingen skulle høre at de snakket. De skal ha betegnet hverandre som kjærester under samtalene.

Ifølge jenta fikk Øygard henne til å kle av seg foran kameraet på datamaskinen da de to snakket på Skype. Ifølge jenta skjedde dette mens hun var på ferie i Sverige med familien.

Ifølge jenta skjedde overgrepene oftest på kvelden, etter at Øygards kone hadde lagt seg. Jenta forteller at Øygards kone helst ville være oppe lenge, slik at mannen og jenta ikke skulle være alene. Hun forklarer seg nå i retten om hva Øygard skal ha gjort med henne. Dette skal han ha gjort både hjemme og mens de to var på tur i bil.

Jenta forklarte seg om siste gang Øygard skal ha forgrepet seg på henne. Det var etter en samling med Arbeiderpartiet og skal ha skjedd hjemme hos Øygard mens kona var borte. Jenta klarer ikke tidfeste dette, men sier det skjedde etter at hun begynte i 1. klasse på videregående i 2011.

Foto: Meek, Tore (Scanpix)

- Fikk penger til angrepiller
Hun fortalte videre at hun ved en anledning - under et hotellopphold med Øygard i Oslo - skal ha fått penger til å kjøpe og ta angrepille. Ifølge jenta var dette for sikkerhets skyld, slik at hun ikke skulle bli gravid.

Jenta forklarer seg nå om hva hun gjorde på turene til Oslo med Rune Øygard. Blant annet var hun hjemme hos statsministeren og spiste kveldsmat, samt at de så på bildene til fotografen Morten Krogvold, forteller hun. Hun anslår at det var seks-sju turer til hovedstaden med Vågå-ordføreren.

Når jenta blir spurt om når det nest siste overgrepet skal ha skjedd, sier hun at det er så mange ganger at hun ikke husker.

Skal ha vært på spa sammen
Ifølge jenta brukte Øygard et argument som at han "ikke hadde mer å leve for" hvis hun ikke ble med på tur til Larvik og hotellet Farris Bad. Hun sier han klarte å overtale henne til å bli med, til tross for at hun hadde planlagt en tur med familien.

Jenta forteller at hun i denne tida hadde kjæreste, og dette skal ha ført til en konflikt mellom henne og Øygard på turen til Larvik.

Ifølge jenta var det ingen annen grunn til at Øygard dro til Larvik enn at de to skulle på spahotellet Farris Bad sammen.

Øygard reagerte ifølge jenta kraftig på at hun hadde fått seg kjæreste, og han forsøkte ifølge henne å overtale henne til å være sammen med ham framfor kjæresten. Øygard skal også ha ønsket å sjekke det jenta og hennes nye kjæreste hadde skrevet om på Skype.

Jenta forklarer i retten at hun fikk bruke et av Øygards kredittkort, med inntil 30.000 kroner. Hun sier hun ikke brukte det til annet enn å kjøpe is ved en anledning. Jenta forteller også at Øygard kjøpte sko, klær og smykker til henne, men at han krevde å få disse tilbake da hun fikk seg kjæreste.

Aktor Thorbjørn Klundseter sa deretter at han var ferdig med temaet han startet på, og retten ble hevet. Saken fortsetter i morgen klokka 9.00.

Nektet straffskyld
Den overgrepstiltalte ordføreren i Vågå, Rune Øygard, nektet straffskyld da rettssaken mot ham startet i Sør-Gudbrandsdal tingrett tirsdag. Rettssaken kan ende med at ordfører Rune Øygard (53) blir dømt til flere års fengsel for overgrep mot den nå 16 år gamle jenta.

Strafferammen for seksuelle overgrep mot barn under 14 år er ti års fengsel når det ikke foreligger spesielt skjerpende omstendigheter.

Men denne paragrafen har også en nedre strafferamme, som innebærer at Øygard ikke kan dømmes til mildere straff enn tre års fengsel hvis han blir funnet skyldig.

Den 16 år gamle jenta var åpenbart preget av stundens alvor da hun ankom rettssalen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Da Øygard kort tid etter ankom salen gjemte hun ansiktet i hendene. Hun har sine foreldre ved siden av seg i salen.

Jenta beskriver nå hva som skjedde rett før saken ble anmeldt i september i fjor. Den første hun betrodde seg til, var kjæresten, forteller hun. Dette skal ha skjedd dagen etter at hun ifølge hennes egen forklaring skal ha blir plukket opp i bil av Øygard på en bussholdeplass i Garmo i Lom kommune. Øygard skal ha vært sint fordi hun reiste til kjæresten uten å si ifra, og at hun heller ikke svarte på telefon.

Gjentatte overgrep
Øygard er også tiltalt etter paragrafen om seksuelle overgrep mot barn under 16 år, og overgrepene skal ha foregått over en toårsperiode. Ifølge VG skal det blant annet dreie seg om 50 samleier. Ifølge tiltalen skal det bare ha skjedd ett overgrep før jenta ble 14 år gammel.

Hvis Sør-Gudbrandsdal tingrett mener ordføreren er skyldig, kommer straffeutmålingen derfor trolig til å stige til godt over minimumsstraffen.

Rune Øygard har benektet påstandene fra første stund og har i flere medieoppslag bedyret sin uskyld. Det er ventet at han også i retten kommer til å kjempe iherdig mot anklagene, blant annet gjennom å føre en rekke karaktervitner.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter varslet da han startet innledningsforedraget at han kommer til å be retten nekte Øygard å føre flere av vitnene ordføreren har varslet.

- Påtalemyndigheten mener dette er vitner som ikke har tilstrekkelig relevans til å føres. Flere av dem skal forklare seg om fornærmedes troverdighet generelt, og det er det ikke anledning til, sa Klundseter.

Det er stevnet til sammen 64 vitner.

Flere av dem skal forklare seg om forholdet mellom ordføreren og jenta. Sentralt i bevisførselen til aktoratet står den omfattende elektroniske kommunikasjonen mellom Øygard og jenta, samt vitneforklaringer og dokumentbevis om reisene de to skal ha hatt sammen

- Fornærmedes og tiltaltes ord står mot hverandre i denne saken, som ofte er tilfeller i slike saker, sa Klundseter.

Sør-Gudbrandsdal tingrett har satt av fire uker til saken.

HTML EMBED

Les også disse sakene:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag