*Nettavisen* Nyheter.

Her får muslimene lov til å be

Foto: TECH. SGT. CEDRIC H. RUDISILL (AFP)

Mens debatten raser rundt Ground Zero-moskeen, har ingen reagert på at muslimer får be 25 meter unna Pentagon-åstedet.

20.08.10 06:17

Den planlagte byggingen av et islamsk senter et steinkast unna Ground Zero, har blitt et betent politisk sak i USA.

Over 60 prosent av amerikanerne mener ifølge meningsmålinger at det er ufølsomt å reise en moské like ved åstedet der tvillingtårnene ble angrepet 11. september, 2001.

USAs forsvarsdepartement Pentagon utenfor Washington D.C. ble også utsatt for terrorangrep 11. september da kaprere krasjet et passasjerfly inn i siden av bygningen. 184 mennesker ble drept i angrepet.

25 meter fra krasjåsted
I ettertid ble det reist et kapell 25 meter unna krasjåstedet til minne for ofrene etter terrorangrepene. Kapellet har fungert som et bedehus for muslimer i mange år, og det arrangeres ukentlige religiøse møter, melder nyhetsbyrået AP.

Jøder, hinduer, protestanter og katolikker har også tilgang til kapellet. Rundt 400 ansatte i Pentagon benytter seg av kapellet ukentlig.

En talsmann for den amerikanske hæren opplyser at hensikten med kapellet er å tilby de ansatte muligheten til å få dekket sine religiøse, spirituelle og moralske behov.

- Greit med bønn i Pentagon
Kapellet bærer ingen religiøse symboler, og ligner et konferanserom. Men hver fredag blir kapellet omgjort til et muslimsk bønnested hvor en lokal imam holder seremonier for muslimske ansatte.

Abraham Scott mistet kona Janice i terrorangrepet mot Pentagon. Han er motstander av den planlagte moskeen ved Ground Zero på nedre Manhattan, men synes det er greit at muslimer får praktisere sine religiøse seremonier i kapellet i Pentagon.

- Dette er ikke en moské som er bygget spesielt for muslimer. Det er et sted hvor muslimer kan gå og be, sier Scott til nyhetsbyrået AP.

Les også: 43 ord som har ødelagt for Obama
Les også: «Drep Ground Zero-moskeen»

Planene om å reise et muslimsk senter ved Ground Zero har blitt sammenlignet med karikaturstriden, ifølge USA-ekspert Svein Melby. Muslimer verden over ble såret da den danske Jyllands-Posten trykket tolv Muhammed-tegninger i 2006.

Mange mener ytringsfriheten må vike for de følelsesladde reaksjoner en moské på Ground Zero vil generere, ettersom ekstreme islamister sto bak terrorangrepet.

Selbekk støtter mosképlanene
Norske politikere med utenriksminister Jonas Gahr Støre i spissen, mente trykkingen av Muhammed-tegningene i det kristne Magazinet var uklokt. Mens tidligere redaktør i Magazinet, Vebjørn Selbekk, mente det var en viktig kampsak for ytringsfriheten.

- Synes du det er en viktig kampsak for ytringsfriheten å reise en moské ved Ground Zero, Selbekk?

- Jeg synes det er en vanskelig sak. Dette handler om mange mennesker som har mistet sine kjære, men jeg er enig med den amerikanske presidenten i det han har sagt om at dette er en sak som handler om first amendment (første grunnlovsendringen i konstitusjonen) i den amerikanske grunnloven, og at de selvfølgelig har rett til å bygge den moskeen der, sier samfunnsredaktør i DagenMagazinet, Vebjørn Selbekk, til Nettavisen.

- Men dette er ikke enkelt for dette er ikke bare en sak om religion. Dette er et sted hvor flere tusen mennesker har mistet livet, sier han.

- Jeg ser parallellene jeg også, og vi må forsvare folks rett til både å ytre seg hvor de vil og tilbe hvor de vil, og det er det denne saken handler om. Og da må man støtte prinsippene her, sier Selbekk.

President Barack Obama har fått massiv kritikk for sin vinglete håndtering i saken. Forrige fredag gikk han ut og forsvarte religions- og ytringsfriheten under en middag for muslimer i Det hvite hus, noe som ble oppfattet som en direkte støtte til mosképlanene. Dagen etter gikk han tilbake og understrekte at det ikke nødvendigvis var en støtteerklæring.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.