Gå til sidens hovedinnhold

Her får Stian 900 kroner i bot

Og han er faktisk glad for å få boten.

Klokken 07.45 torsdag morgen sto trafikkpolitiet i Oslo klar med bøtehefte og gode råd til syklistene som krysset Hausmannsgata og kjørte videre inn i Torggata.

Det gikk ikke mange minuttene før en litt for overivrig syklist dristet seg frampå og forbi det røde lyset. 900 kroner i bot. Sikkert sure penger, men til politiet sier han det er supert med kontroller og at det var på sin plass at han ble stanset.

- Positivt
Denne morgenen er han ikke den eneste ulydige syklisten. Hele 17 blir ilagt et forenklet forelegg fra 07.45 til 09.30. En av disse er Stian Gulbrandsen.

- Overraskelsen var stor, men det er bra at de gjør det. Det er første gang i mit liv at jeg sykler på rødt lys og tenkte at det ikke var så farlig siden det ikke kom noen biler. Det er likevel veldig positivt at politiet viser sitt nærvær, sier han til Nettavisen.

Dette kan politiet gi 900 kroner i bot for:

- Kjøring uten lys eller refleks på sykkelen.

- Kjøring mot rødt lys.

- Kjøring mot innkjøring forbudsskilt.

- 900 kroner for mye
Politiet prøver også å gi råd til syklistene, ikke bare straffe dem. Flere som får bot vet ikke at det er en forseelse å sykle mot rødt lys og mange reagerer mer på hvor mye man må betale.

Det mange ikke har fått med seg er at også syklister må stanse på stopplinjen før lyskrysset og ikke halvveis ut i fotgjengerfeltet. Politiet velger å gi disse syklistene råd istedenfor bot.

Flere syklister som kjører på rødt kommer nesten helt over før de oppdager politiet. Da er det ingen vei tilbake. Veysel Soydan er en av disse.

- Det kom jo ingen biler og dermed kjørte jeg på rødt. Jeg synes 900 kroner er for mye for dette. Å ødelegge dagen for så mange gir ikke akkurat motivasjon til å sykle, sier han til Nettavisen.

Måtte stå i kø
I den mest hektiske perioden på morgenkvisten må alle tre betjentene trå til med bøteheftet. Ved en anledning må syklistene stå i kø å vente på boten. Den som venter på noe godt, venter nok forgjeves.

- Jeg fortjener dette. Man skal ikke kjøre på rødt lys, så det er helt greit å bli bøtelagt. Feriepengene ryker jo, men feilen ligger hos meg, innrømmer en syklist som ønsker å være anonym.

- Gjør det for å spare tid
Tidligere i år har trafikkpolitiet i hovedstaden hatt to kontroller og resultatet av disse var cirka likt torsdagens kontroll. De oppfordrer blant annet syklister til å ta mer hensyn til fotgjengere og bruke sykkelhjelm.

- Syklistene stoler også vel mye på andre trafikanter og tenker ikke så mye på at de er myke. De fleste forstår hvorfor de blir bøtelagt, men gjør det likevel for å spare tid, sier divisjonsleder for trafikkorpset Glenn Bergh til Nettavisen.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus