RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her feirer de jul

KONGSSETEREN: Kronprinsfamilien og kongeparet skal kose seg med julemat, gaver og kanskje julenissen på seteren i Voksenkollen.
KONGSSETEREN: Kronprinsfamilien og kongeparet skal kose seg med julemat, gaver og kanskje julenissen på seteren i Voksenkollen. (Scanpix)
Storfest på Kongsseteren - kommer nissen?

(SIDE2): Kronprinsparet med barna Ingrid Alexandra (4), Sverre Magnus (3) og Marius (11) feirer sammen med kongeparet på Kongsseteren. Det blir første gang på fire år at kongefamilien er samlet - og i år blir det folksomt.

Dronningens bror Haakon Haraldsen med sin familie, samt prinsesse Astrid med sin ektemann kommer også til seteren.

Les mer her:Feirer jul på Kongsseteren

Les også:Pølser til frokost på Skaugum

Se bilder fra årets julefotografering nederst!

Tradisjon
Det har vært tradisjon for kong Harald (71) og dronning Sonja (71) å feire jul på den ærverdige seteren som har vært i kongefamiliens eie siden 1906.

Men etter at kronprins Haakon (35) og prinsesse Märtha Louise (37) har stiftet egne familier - så har kongeparet delt seg mellom de to på julaften.

Eiendommen brukes hovedsakelig midtvinters i forbindelse med julefeiring og den årlige Holmenkoll-uken. I de senere årene er bygningen også benyttet hyppigere både vår og høst.

Kong Haakon og dronning Maud mottok Kongsseteren i gave fra det norske folk etter kroningen i 1906. Den ble finansiert ved en innsamlingsaksjon.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Nybarokk
Villaen er tegnet av arkitekt Kristian Hjalmar Biong, som vant arkitektkonkurransen med sitt prosjekt «Slot over Slot».

Kongsseteren er en tømmerbygning i to etasjer med inspirasjon fra norsk bondebebyggelse med motiver fra stabburet og bondestuen. Med sine svalganger, utkraginger og torvtak, fremstår bygningen som en sammensmeltning av både kongeslott, bondegård og middelalderborg.

Enkelte av detaljene er hentet fra norsk stabburstradisjon, særlig hjørnene på bygget. Ellers er den tegnet i nybarokk stil med enkelte innslag av jugendstil. Det barokke kan særlig gjenfinnes i gavlveggens symmetriske planteornamentikk i sterke farger, som er inspirert av norsk treskjæringskunst på 1700-tallet.

Villaen sto ferdig i 1910 og har i årene etter blitt brukt hyppig av kongefamilien.

Gudstjeneste
Kongefamilien planlegger å gå til julegudstjeneste i Holmenkollen kapell 1. juledag, og da rokker kronprinsparet ved sin tradisjon som har vært å gå til gudstjeneste på julaften.

1305

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere