*Nettavisen* Nyheter.

Her festet 100 ungdommer

Foto: Tom Lysø/Namdalsavisa

Nå har kommunen grepet inn og stengt «festfjøset»

Etter urovekkende varsel oppsøkte teknisk etat det som på folkemunne ble kalt «festfjøset». Nå er lokalet stengt, skriver Namdalsavisa.

Befaringa med brannsjef og bygningsingeniør kom i stand tidlig i oktober - etter bekrymringsmeldinger til Vikna kommune

Opplysninga var at det, spesielt i helgene, foregikk private fester på låven utafor Rørvik sentrum - med ansamling av et stort antall personer.

«Ifølge rykter opp til 100 personer», som det gjengis i rapporten fra brannsjef og kommuneingeniør i Vikna.

Det er snakk om en eldre driftsbygning, som ikke lenger er i bruk til opprinnelig formål. Ifølge beskrivelsen etter befaringa skjer atkomsten til låven via et tidligere husdyrrom med en bratt og dårlig stige som leder opp gjennom ei luke.

Kraftig lyd/lysanlegg
- Dette er eneste atkomst og rømningsveg. Det er rigget opp med kraftig lyd/lysanlegg og det elektriske opplegget virker å være mangelfullt. Bygningen er full av støv, og det er ikke tilstrekkelig slokkingsutstyr, ifølge rapporten fra teknisk etat.

Under befaringa opplyste eieren, en 23 år gammel viknaværing, at han hadde tatt i bruk låven til private fester for å unngå å bruke boligen.

- Det hadde «tatt av» og samlet seg lang flere personer enn de som var invitert, men det hadde ikke vært mer enn 50 personer inne på låven. Resten var ute i gården, beskrives det i dokumentet fra teknisk etat.

«Stor fare for tap av liv»
I vurderinga av det opprinnelige fjøset, ble det lagt til grunn at den verken er godkjent eller beregnet for ansamling av folk/private fester.

- Det er vesentlige mangler med hensyn til personsikkerheten, konstruksjonssikkerhet og sikkerhet ved brann. Det er stor fare for tap av liv dersom det bryter ut brann, skriver kommunen.

På bakgrunn av befaringa ble det med hjemmel i plan- og bygningsloven gitt pålegg om stans av bruken til ansamling av personer.

Klaget - også på gebyret
I forbindelse med saken ble eieren av driftsbygningen pålagt å betale 3060 kroner, utfakturert fra Vikna kommune som «saksbehandlingsgebyr».

Eieren av fjøset klaget på både vedtaket og grunnlaget for gebyret.

- Jeg var ikke kjent med at det skulle innhentes godkjenning fra rådmannen/teknisk etat før man samlet venner og kjente på sin egen eiendom i et fjøs som tidligere er brukt til husdyrhold, innledet huseieren.

Han er ikke kjent med om Vikna har gjennomført tilsvarende inspeksjoner hos andre huseiere som har samlet private lag.

Eieren, som er tømrer med fagbrev, tok sammen med en like kvalifisert kamerat ved kjøpet av eiendommen en angivelige grundig gjennomgang av det byggtekniske og konstruksjonene.

For sikkerhets skyld?

- Vi anså begge to konstruksjonen som sikker, og at det ikke var noe problem å invitere venner hit, melder mannen som opplyste å ha plassert brannslukkingsapparat og flere tiliters bøtter med vann i andre etasje av fjøset.

- Ikke fordi jeg var redd for brann, men som et rent sikkerhetstiltak, opplyste eieren i sin klage.

Han mente seg dårlig behandlet av kommunen. Ifølge klageren hadde han ikke etterspurt noen kommunal tjeneste, og innledningsvis ble det heller ikke gjort klart at det var snakk om noen formell inspeksjon.

I klagen ba han Vikna frafalle kravet om gebyr for saksbehandlinga, samt opplysninger om hvilken bruk han må søke om bruksendring til for å samle venner og familie til private lag i fjøset.

- Jeg har ikke som intensjon å selge rusmidler eller tjene penger på ved å samle familie og venner hos meg, signaliserte 23-åringen og avsluttet sin klage med at han verken har ønske eller noen hensikt om å stelle i stand et offentlig arrangement.

På nyåret er det dratt i gang atskillige meningsytringer i Vikna om hva en kommune kan tillate seg av krav og restriksjoner på privatfolk sin bruk av egne bygninger.

Les flere saker fra Namdalsavisa her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.